Новорічні свята: веселий привід та можливість стати алкоголіком

Новорічні свята: веселий привід та можливість стати алкоголіком
  • Ризикуємо.
  • Майже місяць, починаючи з Дня святого Миколая і закінчуючи Василем, ми маємо неабияке обгрунтування сісти до столу та випити чарку.
  • Для утворення звички людині потрібен 21 день, кажуть науковці. Чи правда, багато хто має шанс стати алкоголіком?


Нещодавно на очі потрапило інтерв'ю з літературним критиком Євгеном Станісевічем, який є докторантом Києвомогилянки, лектором, яких пошукати, і взагалі дуже талановитою людиною. Станісевіч провів три місяці в реабілітаційному центрі, лікувався від алкоголізму. 
Він розповідав про те, як там жив і як дійшов до такого життя. З'ясувалося, дуже просто.   
«Спочатку ти п'єш (з колишніми однокласниками, з новими однокурсниками), на наступний день тобі паршиво, і ти місяць можеш після цього навіть не дивитися на випивку. Але з кожним разом толерантність організму зростає. І ось одного разу 
ти прокидаєшся — і тебе не верне від алкоголю, тобі хочеться ще. Ти розумієш, що можна продовжити собі веселощі, знову впасти в стан невагомості... і далі по зростаючій».
Ти можеш зав'язати, врешті-решт зав'язуєш, але знову зриваєшся. Найпотужнішим симптомом зриву Євген називає самовпевненість — адже ти надто впевнений у своєму одужанні і не помічаєш головного. 
«Якийсь час мене не тягнуло до алкоголю, а потім, буквально через два місяці, я собі якось так хитро «подрассказал», що можна випити пляшку: до вечора запах вивітриться — і ніхто нічого не дізнається. І ось через десять днів після цієї «однієї пляшки» я і опинився в реабілітаційному центрі вдруге. І пробув там три місяці».
Алкоголіки другої стадії
Наркологи кажуть що є три стадії алкоголізму. Перша — коли ти можеш протягом тижня випити пляшку горілки, чи 3-4 стакани вина. Друга стадія починається, коли ти можеш спокійно випити за день кілька пляшок пива, або вина, або чого міцнішого. Третя стадія — коли тобі від одного келиха вже «добре», тому що організм настільки знесилений, що накопичувати алкоголь просто не може, тож одразу виникає стан сп'яніння. 
Якщо взяти до уваги, скільки ми випиваємо під час новорічних свят, то друга стадія алкоголізму в нас квітне і запашіє. 
До речі, другу стадію вже давно за тяжкістю наслідків ставлять нарівні з ін'єкційною наркоманією. 
Найчастіше це починається в підлітковому віці. Коли через виховання, взаємини в школі, оточення людина відчуває себе невпевнено. І тут їй (перед дискотекою, наприклад) пропонують випити, стати сміливіше. Або вона сама вирішує стати більш веселою на новорічному корпоративі, якщо мова про більш старший вік. А якщо ви ще схильні до алкоголізму, то процес запускається мало не миттєво. Спрацьовує механізм ейфоричної пам'яті, навіть якщо в перший раз ви міцно проблювалися.
Варто про це задуматися, коли наступного разу сідаєте до столу у веселій компанії...

 Якщо протягом півроку в наявності три і більше з наведених пунктів — ви алкоголік.
1. Сильна потреба випити
2. Нездатність контролювати кількість випитого спиртного
3. Збільшення дози алкоголю, необхідної для досягнення стану сп'яніння (зростання толерантності до алкоголю). Потім може спостерігатись її зниження, через ураження внутрішніх органів
4. Таємне вживання алкоголю, або випивка наодинці
5. Поступове зниження проміжків між вживанням алкоголю (від одного разу на місяць до чотирьох)
6. Вживання алкоголю, не зважаючи на наслідки (за кермом, в середині робочого дня, поєднання спиртного з ліками)
7. Вживання алкоголю, не зважаючи на перестороги сім'ї та друзів
8. Втрата інтересу до улюблених занять, хобі

Відео дня


Віта Агафонова, невропатолог медичного центру "Альтамедіка"
- У середовищі споживачів алкогольних напоїв завжди є люди, у яких з плином часу з'являються проблеми зі спиртним.
 Правдиві поради, щоб уникнути або звести ризик алкоголізму до мінімуму:
1.Щоб пити і не напиватися, просто намагайтеся випивати менше, ніж оточуючі. Щоб робити це не так помітно, варто постаратися і відволікатися час від часу від чарки.
2. У кожній компанії прагніть рівнятись не на передовиків по випивці, а на тих, хто вміє пити повільно і не напиватися до останнього.
3. Не піддавайтеся на провокації щодо розведення алкогольних напоїв. Особливу небезпеку становлять у таких випадках газовані напої. Не застосовуйте до себе прислів'я: "горілка без пива - гроші на вітер".
4. Старайтесь поїсти вже до першої чарки. Закушуйте ситно і ні за що не випивайте на голодний шлунок. Хороша їжа зменшує швидкість всмоктування алкоголю.
5. Вживайте алкоголь рідше, ніж три рази на тиждень, незалежно від міцності.

6. Виробляйте в собі корисну звичку вміти відмовлятися від запропонованої випивки, якщо вже починаєте відчувати, що свою норму випили.
Виконання цих не складних рекомендацій дозволить вам витримати марку або не почати відпочивати раніше за інших в салаті.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up