Нещеплена дитина: і сама не захищена, і інші під загрозою

Нещеплена дитина: і сама не захищена, і інші під загрозою
  • За останній тиждень на кір захворіло втричі більше вінничан, в порівнянні з попереднім.
  • Лікарі кажуть, що почався новий навчальний рік з новими показниками хвороб.
  • Більшість з них можна уникнути завдяки щепленням, які переважно ігноруються.
  • Тому МОЗ наполягає на недопущенні нещеплених дітей до садочків та шкіл

За даними МОЗу, останні п'ять років в країні спостерігається нестійка епідемічна ситуація відносно інфекційних хвороб, яких можна запобігти проведенням імунопрофілактики. Зокрема з початку року зареєстровано майже 30 тисяч випадків кору, переважна більшість серед захворілих - діти. У нашій області, за словами завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ “Обласний лабораторний центр” Степана Томіна, з початку року на кір захворіло 1504 людини, серед яких 994 - діти.

- За останній тиждень на кір захворіло 112 осіб, серед них 26 дорослих та 86 дітей і це втричі більше, ніж минулого тижня, - говорить Томін. -  Серед захворілих дітей 58% взагалі не були вакциновані від кору. При тому, що вакцини в кожному медичному центрі є в достатній кількості.

Про епідемію мова поки не йде. Для порівняння Степан Томін пояснює, що в минулому році на кір захворіло 106 мешканців області, а, наприклад, в 2006 році кором перехворіла 3131 особа.

Відео дня

- Варто розуміти, що кір, як і більшість інфекційних хвороб, має циклічність, зокрема зростання захворюваності можна спостерігати кожні п'ять років, - говорить лікар. - Але варто пам'ятати, що єдиним шляхом профілактики цієї інфекції є щеплення.

 

Заходи безпеки

Наприкінці вересня в щоденниках школярів з'явилися папірці з повідомленням батькам зробити всі щеплення дітям. У іншому випадку до дитячого коллективу нещепленим дітям вхід заборонений.

Поштовхом до такого “ультиматуму” став лист МОЗу від 9 вересня 2018 року до голів всіх обласних адміністрацій, з проханням вжити заходів відносно вакцинації населення, та не допускати невакцинованих (за відсутності медичних протипоказань) до закладів освіти. Причиною таких заходів став ризик масового поширення інфекцій. За даними МОЗ, захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому та спаду захворюваності, зменшення меж епідемічного періоду. Грунтуються ж вони на статті 15 закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб".

 

Це викликало обурення

У фейсбучній групі “Вінницька матуся” ця заборона підняла хвилю різних вакцинних питань. Зокрема, говорили матусі про безпечність та якість вакцин та кидали посилання на статті про летальні випадки після вакцинації. Інші згадували юридичні аспекти. А саме ті, хто не щеплював своїх дітей з різних причин, за винятком медичних, раптом заговорили про порушення їх конституційних прав на освіту. Посилаючись на ст. 53 Конституції України. Проте майже половина коментаторів говорили якраз про необхідність вакцинувати дітей і про те, що потрібно якимось чином впливати на тих, хто нехтує здоров'ям своїм та інших.   

Утім, за словами Лариси Кульбаки, головного спеціаліста відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області,  МОЗівський лист носить рекомендаційний характер, і говорити про те, що когось будуть виганяти, когось ні - не варто.

- Заборона відвідувати садочки чи школи нещепленим дітям, це не наказ для виконання, це привід замислитись батькам про те, що варто дитину прищепити, - говорить Лариса Кульбака. - Тому що мова йде про колективний імунітет, це коли 95% населення має щеплення, за такого положення шансу захворіти практично не існує. І зовсім інша картина, коли прищеплено лише 50%.

Тим не менш, у Вінниці немає сплесків інфекційних хвороб, все в межах очікування (за останній тиждень є 347 випадків з підозрою на кір, з них 196 діти). Утім, спеціаліст радить кожному звернутись до сімейного лікаря щодо вакцинації і убезпечити себе та свою сім'ю, щоб і приводів для паніки не виникало.  


 

Нещепленим дітям не можна до колективу - це закон

Заборона на відвідування дитячих навчальних закладів встановлена ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних захворювань», в якій сказано наступне: «Прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для перебування її в цій установі, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

Тим, хто посилається на порушення конституційних прав на освіту згідно зі ст. 53, потрібно звернути увагу на ст. 3 Конституції України: «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю». Вирішуючи питання про співвідношення норм ст. 3 і ст. 53 Конституції України не можна не визнати пріоритетність питань безпеки життя і здоров'я людини над правом на освіту. Дитина, яка не отримала щеплень, передбачених графіком, стає потенційно небезпечна для оточуючих. Крім того, вона і сама піддається підвищеному ризику захворіти, відвідуючи місця масового скупчення людей. Отже, держава, встановивши правило про те, що без щеплень дитина не може бути допущена до занять, реалізує свій обов'язок забезпечення безпеки життя і здоров'я не тільки всіх учнів і працівників школи або дитячого садка, а й захищає таким чином саму нещеплену дитину.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Долой выдуманные запреты

    Пусть идут со своим запретом на х*й!  Принципиально!
  • Tim Luck

    Пройшли часи довіри до державного апарату. МОЗ України не вийняток із правил, а скоріш сумна закономірність.
    http://www.vitamarg.com/article/vliynie/1262-vred-privivok

  • Дмитрий Романюк

    "Томін. -  Серед захворілих дітей 58% взагалі не були вакциновані від кору." Тобто ефект від вакцинації 50 на 50.

    Дмитрий Романюк reply Дмитрий Романюк

    Цитата із статі в якій сказано що 58 % не були вакциновані. Отже 42 % захворівших дітей було вакциновано але вони всеодно захворіли.

    Юрій Данилюк reply Дмитрий Романюк

    З відки ці дані?
  • Ірина

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up