Небезпечні наслідки «тихого» полювання: профілактика отруєнь грибами та перша допомога

- Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей.
- Найбільша кількість смертельних випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних результатів.
Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей області з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Якщо ви вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
В жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль. Не варто вживати гриби дітям до 12 років, вагітним та жінкам, які годують грудьми, літнім людям.
Симптоми отруєння грибами:
- нудота,
- блювання,
- різкий біль у животі,
- діарея,
- запаморочення,
- підвищення температури тіла,
- зниження пульсу,
- задуха,
- судоми,
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги),
- поява галюцинацій.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і впродовж кількох днів.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте на 103,
- промийте шлунок простою водою,
- дотримуйтеся постільного режиму,
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини,
- прийміть сорбенти.
Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Читайте також:
Кір — небезпечний як для дітей, так і для дорослих. Вінничан закликають вакцинуватися
Швидка допомога вам не таксі, хоча кожен випадок має маршрути. Куди нас везуть, коли боляче?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👇
https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6