«Станом на 2 березня 2020 року у світі зареєстровано 89 072 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, зокрема 3 048 летальних. Одужало вже 45 074 особи. В Україні не зафіксовано жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19», — зазначають у МОЗ України.
27 лютого на базі Департаменту освіти Вінницької міської ради спеціалісти Держпродспоживслужби провели семінар з керівниками дитячих садочків.
«Основні питання, які були висвітлені під час наради - попередження та недопущення епідемічних ускладнень в організованих дитячих колективах. Фахівці окреслили основні шляхи профілактики захворювання на коронавірус та поширили серед присутніх рекомендаційні матеріали і пам'ятки щодо профілактики захворювання на COVID19, — розповідають у прес-центрі Держпродспоживслужби. — Окрім того, завдяки діджіталізації, була забезпечена інформаційно-просвітницька розсилка по всіх батьківських вайбер-групах».
Першочергові кроки, необхідні для забезпечення санітарного епідеміологічного благополуччя в дошкільному закладі:
Як зазначають у відомстві, заходи з профілактики коронавірусної інфекції серед населення практично не відрізняються від профілактики епідемії грипу та ГРВІ.
— Головне - не панікувати, а чітко дотримуватися наданих простих рекомендацій та зберігати позитивний настрій! — наголошують епідеміологи.
Начальник відділу з питань гігієни праці Світлана Юревич спільно з лікарями відділу та спеціалістами сектору експертизи умов праці проводять профілактичні заходи з працівниками торгівлі, організації харчування та транспорту, інформуючи про небезпеку поширення вірусної інфекції.
«Під час зустрічей фахівці Держпраці надають необхідні рекомендації, а також матеріали та інформаційні листівки, в яких зазначені основні принципи профілактики розповсюдження інфекції та рекомендації щодо дій у випадку виявлення підозри на коронавірусну інфекцію», — інформують у Держпраці.
Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.
Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м, хоча деякі науковці допускають можливість передавання (за певних умов) до 2 м.
Повітряним шляхом віруси передаються від людини до людини через аерозольні часточки (діаметром до 5 мкм), які безперешкодно можуть потрапляти в альвеоли та бронхіоли (нижні дихальні шляхи). Цей шлях передавання та інфікування не характерний для коронавірусів, хоч і можливий за певних умов — наприклад, під час процедур з утворенням аерозолю. До таких належать лише медичні процедури — бронхоскопія, інтубація трахеї, санація трахеобронхіального дерева у хворого, що перебуває на штучній вентиляції легень, тощо. Тому для більшості населення такий шлях не страшний.
Читайте також:
Кого із вінницьких бізнесменів перевірить Держпраця у березні
Що очікує долар, євро та рубль на цьому тижні (2 — 8 березня)?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер
дааа нуууу , это просто фантастика для хохлов!!!!!!!!!!!!!!!
А почему только руки, а внутренние органы пищеварения обязательно нужно обрабатывать спиртовмісним засобом...