На Вінниччині безплатно лікують безпліддя. Як потрапити на ЕКО?

На Вінниччині безплатно лікують безпліддя. Як потрапити на ЕКО?
  • Вінничани можуть скористатись державною програмою безоплатного лікування безпліддя.
  • Це загальноукраїнська програма лікування безпліддя методами допоміжних репродуктивних технологій за бюджетні кошти.
  • І щорічно, починаючи з 2005 року, з держбюджету виділяються кошти для лікування жінок, які мають абсолютні показання.
  • Держава фінансує парам одну спробу штучного запліднення.

Цього року у МОЗ запланували надати допомогу 573 жінкам. За перший квартал 2023 року з Вінницької області на лікування направили чотири пацієнтки.

«До війни державною програмою могли скористатися пари до 40 років, які мали трубний фактор непліддя. Зараз програмою можуть скористатися пари з будь-яким фактором непліддя, й ті, наприклад, в яких було в анамнезі ЕКО. До нас звертаються пари, ми дивимося усі аналізи й при необхідності дообстежуємо та скеровуємо на подальше лікування. Щороку державною програмою користуються понад 20 пар», — розповідає провідний спеціаліст по лікуванню неплідного шлюбу, лікар акушер-гінеколог вищої кваліфікаційної категорії обласного Центру планування сім'ї, репродукції людини і медико-генетичного консультування, обласного перинатального центру Світлана Гаврилюк.

На зображенні може бути: 1 особа, навчається та лікарня

Відео дня

Як можна скористатися державною програмою?

Пара, в якої не виходить самостійно зачати дитину, повинна звернутися до лікаря-гінеколога й пройти відповідні обстеження. Після чого:

  • Жінка має звернутися у Центр планування сім’ї обласного перинатального центру клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова , у кабінет безплідного шлюбу (каб. 210, можна без е-направлення).
  • Чоловік звертається з електронним направленням до лікаря-андролога у Центр планування сім’ї обласного перинатального центру клінічної лікарні ім. М.І.Пирогова (каб. 216А.).
  • Далі комісія скеровує пацієнтів до Клініки репродуктивних технологій НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Детальніша інформація про порядок направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показаннями за бюджетні кошти — у відповідному наказі МОЗ ТУТ.

 

Читайте також:

Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах

Ти як? Аптечка психологічної допомоги під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anna Smirnova

    Дуже класно, що впроваджують такі програми, бо проблема безпліддя є актуальною. Під час прийму у гінеколога в Києвіhttps://medikom.ua/ginekologiya-kiev/ часто спілкуємося з лікарем, бо вже налагодили досить дружні відносини (відвідую цього лікаря вже декілька років), то ж дізналася, що з проблемою безпліддя звертається багато жінок. Не у кожної пари є можливість оплатити ЕКО, тому державна підтримка для них є єдиною можливістю стати батьками.

    Читач37 reply Anna Smirnova

    Ви праві,але як виявляється на практиці це ніяка не безоплатна програма,Платити потрібно за все.Як завжди нас дурять

keyboard_arrow_up