На базі Вінницької лікарні №1 створять кластерний заклад охорони здоров'я: в чому перевага?

На базі Вінницької лікарні №1 створять кластерний заклад охорони здоров'я: в чому перевага?
  • Поділ лікарень за адміністративним принципом (міські, районні, обласні) — це наслідок ще радянської системи медицини.
  • Він призводить до дублювання функцій лікарень та заважає конкуренції.
  • Фактично для пацієнтів пропонують однакові послуги невисокої якості без розподілу за рівнями складності випадків.

Нова мережа закладів формуватиметься відповідно до принципу госпітальних округів та поділятиметься на надкластерні, кластерні, загальні та пункти первинної меддопомоги. У Вінниці на базі міської клінічної лікарні №1 створять кластерний (багатопрофільний) заклад охорони здоров’я. 

Як повідомляє Вінницька міська рада, під час засідання сесії депутати прийняли рішення, яке є завершальним етапом формування кластерного закладу охорони здоров’я на базі Вінницької міської клінічної лікарні №1. Відтепер це буде фінансово спроможний медичний заклад, який зможе забезпечити потребу громадян у лікуванні найбільш поширених захворювань.

Система госпітальних округів передбачає кілька рівнів допомоги залежно від складності випадку та важкості стану пацієнта. «Швидка» повинна доставити пацієнта не до найближчої лікарні, а до закладу, який може надати необхідний вид допомоги. Якщо пацієнта з інсультом доставити до найближчого неврологічного відділення, а не лікарні з інсультним блоком, це значно зменшить шанси на порятунок його життя. Так само й пацієнтів у більш важкому стані необхідно доставляти до потужних відділень інтенсивної терапії найвищого рівня з експрес лабораторією та моніторинговими системами.

Відео дня

У департаменті охорони здоров’я Вінницької міської ради зазначають, що останнім етапом формування спроможної мережі у 2023 році є приєднання Вінницького міського клінічного пологового будинку №1 до Вінницької міської клінічної лікарні №1.

— У Вінницькій громаді це вже буде другий кластерний медичний заклад. Перший був створений на базі Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Таким чином ми створюємо фінансово спроможний заклад охорони здоров’я, який повною мірою забезпечить лікування громадян від найбільш поширених захворювань, — зазначив директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександра Шиш.

 

Читайте також:

Які послуги можна безоплатно отримати у сімейного лікаря? Перелік основних

У лікарні Пирогова вперше провели трансплантацію серця

Мокрі ноги — ще не хвороба, але вже не здоров’я. Запитали лікаря про наслідки поганої погоди

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Sveta Comar

    Що все для народу, тільки коли?

keyboard_arrow_up