«Ми з дідусем носа з дому не показуємо»: вінничани в Італії про коронавірус

«Ми з дідусем носа з дому не показуємо»: вінничани в Італії про коронавірус
Епідемія коронавірусу на півночі Італії
  • У засобах масової інформації нова хвиля занепокоєння: в Італії зафіксовано понад 200 хворих на коронавірус, є летальні випадки.
  • За даними на 25 лютого 2020 року хворих на недугу вінничан там не зафіксовано.
  • Земляки, що мешкають і працюють в Італії, розповідають про ситуацію журналісту 20minut.ua, фахівці рекомендують, як вберегтися від вірусу 

 

Ізольовані міста, закриті «на карантин» навчальні заклади, скасовані футбольні матчі, достроково закритий карнавал у Венеції та модні покази. Такою є реальність останніх днів у північних провінціях Італії. Там карантин, бо померло шість літніх італійців. Більше двохсот місцевих жителів захворіли, 165 випадків з них — в Ломбардії. У міжнародному аеропорту «Київ» поки не роблять скринінг температури громадян, що прилітають з Італії. Вінничани, які живуть і працюють в усіх регіонах цієї країни, розповідають своє бачення ситуації, пов'язаної з коронавірусом.

 Італійський вірус очима вінничан

50-річний Ілля Суханенко кілька років доглядає старенького італійця на півночі Італії. Каже, в регіоні карантин, мешканці намагаються лишній раз не виходити на вулицю. Деякі громадські установи зачинено. На карантині школи, ліцеї, університети, а також усі музеї, історичні пам’ятки, театри. В церквах рекомендовано не проводити служби.

— Ми з дідусем навіть носа з дому не показуємо. За продуктами в магазин не виходжу, італієць не дозволяє. Боїться, щоб я вірус не підхопив і додому не приніс.Тому користуємося доставкою їжі додому.

Відео дня

Вінничанка Олена Крупко давно мешкає в Неаполі. Каже, в південних регіонах про спалаху недуги не чула, проте школи закрили на карантин.

— Вірусу у нас немає, проте населення південних провінцій занепокоєні ситуацією. Місцеві жителі проти того, щоб до них приїздили родичі з півночі. На кордонах посилений контроль. У заробітчан з України італійці просять справку з лікарні, на підтвердження чи ті здорові,— розповідає землячка. — Працюють лише аптеки і великі супермаркети.Там італійці змітають з полиць усе: продукти харчування, медикаменти. Взагалі, без потреб з країни нікого не пускають і не випускають.

 

Заробітчанка Ольга Мрищук два тижні тому повернулася з Ріміні у Вінницю. Там вона доглядає за літньою подружньою парою. Занепокоєна вірусом, телефонувала в Італію, дізнавалася ситуацію.

— Мені розповідали, що вінничан хворих на коронавірус немає, і в нашому курортному місті теж хвороби не зареєстровано. Проте школи закрили на карантин.Разом з тим кав'ярні працюють. Дідусь і бабуся, за якими я доглядаю (84 і 90 років) з дому не виходять. Зараз ще більше звертають увагу на своє харчування, налягають на фрукти.

 

 Неля Сташевська десять років працює на півдні Італії. Переконана, що коронавірус — більше паніка ніж реальна епідемія.

— Так, ми чули, що померли кілька стареньких італійців. Але люди похилого віку можуть і від звичайного грипу померти. Ситуація здається штучною, бо збільшуються продажі продуктів та ліків. Я не розумію, чому в Україні така паніка через вірус. Китайці і італійці розберуться із захворюваннями, ви за них не хвилюйтеся. 

Так чи інакше вірус шириться Європою. Для того, аби українці були більш обізнані зі смертельною недугою, фахівці ширять інформацію про коронавірус, шляхи зараження, методи лікування та міфи пов'язані з ним.

Що мають знати вінничани про новий коронавірус?

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до пневмонії.

Вірус 2019-nCoV вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року.

Тоді більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком в м.Ухань. На цьому ринку продають продукти, тварин тощо.  Проте на сьогодні вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від двох днів до двох тижнів.

Новий штам коронавірусу може викликати важку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями. 

Чи безпечно отримувати посилки з Китаю?

Так, цілком. Неможливо заразитися новим коронавірусом через посилку. ВООЗ не рекомендує жодних обмежень по торгівлі та переміщенні товарів з Китаю та Італії. Доставка поштових відправлень з цих країн здійснюється у штатному режимі. 

Чи передається вірус 2019-nCoV через фрукти? 

Давно поширюється інформація про небезпеку бананів. Але немає ніяких даних, котрі пов’язували б новий коронавірус та фрукти.

Хто має ризик важкої форми захворювання?

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус.

Як захиститись від нового коронавірусу?

Останнім часом в інтернеті компанії пропонують фейкові товари, медичні препарати, БАДи чи навіть вакцини, що мають вас захистити від нового вірусу. Проте наразі лікування та вакцини від уханського коронавірусу не існує. Не захищають від коронавірусу 2019-nCoV:

—Захисні маски. Маски варто одягати людям, що вже захворіли, для зниження ризику зараження інших в закритих приміщеннях. На вулиці маски неефективні. 

—БАДи та гомеопатія. Ефективність цих препаратів не доведена, тому вони не здатні захистити від нового коронавірусу.

— Імуномодулятори. Такі лікарські засоби може призначити лише лікар.

— Цибуля, часник, алкоголь та інші засоби “народної медицини”. Не має жодного наукового обґрунтування ефективності цих засобів.  

Щоб бути захищеним від вірусів завжди дотримуйтесь рекомендацій:

— мийте руки;

— уникайте близьких контактів з хворими;

— збалансовано харчуйтеся;

— пийте достатньо рідини;

— провітрюйте приміщення;

— ведіть здоровий спосіб життя;

— подбайте про достатню кількість сну;

— не споживайте сирих чи недостатньо оброблених продуктів тваринного походження.


 

Читайте також:

Вінниця лікуватиме коронавірус антибіотиками в інфекційному відділенні першої лікарні 

Бенкет під час чуми: шахраї продають фейкові вакцини від коронавірусу 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Юлия Матвиенко

    Как они надоели! От обычного гриппа умирает больше людей каждый год!
  • Наталия Король

    Все нормально і все під контролем тут.
  • Игорь Кретов

    Щоденні смерті від ДТП, інфаркту, інсульту, післяопераційних ускладнень, від віку, алкоголізму та ін. більше, ніж від цього вірусу. Але про це не кричать в СМІ. Шукайте, кому вигідна паніка
  • Валентина Кравчук

    І нас усе  Добре!  Ми тут захищені більше  ніж на Україні!
    Не пишіть брехню і  не тобі то з мухи слона!  
    На Україні  багато  китайських лахів їх не купуйте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up