Медична реформа. Чому її бояться лікарі та пацієнти та що на всіх чекає

Медична реформа. Чому її бояться лікарі та пацієнти та що на всіх чекає
Геноцидом вважають жителі Шаргорода рішення зробити їх районну лікарню плановою і висловлюють недовіру вінницьким чиновникам.

Геноцидом нації, політичною змовою - чим тільки не називають реформування медицини. Зокрема створення госпітальних округів на Вінниччині підняли на бунт лікарів та пацієнтів. Що буде далі?

 

Постановою №932, від 30 листопада 2016 Кабмін затвердив порядок створення госпітальних округів. У грудні 2016 року Департамент охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації вніс пропозиції щодо створення трьох госпітальних округів у Вінницькій області: Вінницький, Могилів-Подільський і Тульчинський. І почалося...

Невдоволення почалися

Цей розподіл уже другий тиждень збурює то один, то інший район області. Однією з причин називають недостатню проінформованість населення. Люди просто не знають, чого їм чекати.  У департаменті охорони здоров’я та у ОДА кажуть, що всі постанови, всі листи про реформу мають у своєму розпоряджені всі райцентри. Зі всіма головами та головними лікарями провели зустрічі та пояснили, що буде. Але не всім це сподобалося. І почалось.  Хвиля протесту лікарів та пацієнтів почалась в Іллінцях та Козятині.

Відео дня

Мешканці Козятина переймалися, що їх район залишили без лікарні інтенсивного лікування. Невдоволені вийшли на акцію протесту, тому що перед тим у них закрили досить потужну залізничну лікарню. У її приміщення має переїхати районна лікарня, яку завдяки реформуванню мали на меті залишити без кількох відділень.

У Іллінцях відбулася акція протесту, тому що їх район мали віднести до Тульчинського госпітального округу, не врахувавши того, що сполучення між Іллінцями та Тульчином не існує як вид.

- Якщо до Вінниці з нашого району ходить до тридцяти маршруток, то до Тульчина ми дістатися, ну ніяк не могли, - говорить Максим Задорожний, іллінецький громадський активіст. - Люди відстояли своє бажання бути приєднаними до Вінницького госпітального округу. Це тішить, кажуть, що районну лікарню закривати не будуть, але от відносно скорочення є сумніви. Сумніваються мешканці Іллінців і відносно того, чи нададуть їх лікарні статус ЛІЛ 1 (лікарня інтенсивного лікування 1 рівня), але дуже сподіваються.

- Якщо це буде звичайна лікарня, це автоматично виключає з її складу такі відділення як хірургічне, гінекологічне, реанімаційне.., тобто, окрім швидкої допомоги та поліклініки, в лікарні буде працювати дитяче відділення, неврологія та терапія, - говорить Задорожній (до речі, про допомогу відстояти права іллінецьких пацієнтів до нього звернулися лікарі районної лікарні, тому що головний лікар під час цих подій потрапив у лікарню з обширним інфарктом). - Але ми зараз не нагнітаємо хвилі навкруги питання про інтенсивність лікарні, головне, що хоч до Вінниці віднесли. Потім і про інтенсивність поговоримо.

У Шаргороді

У понеділок, 23 січня, близько шести тисяч невдоволенних людей вийшли на вулиці Шаргорода на захист районної лікарні.

Шаргородський район, згідно з пропозиціями департаменту охорони здоров’я, віднесли до Могилів-Подільського госпітального округу з центром у м. Могилів-Подільський. А Шаргородську районну лікарню, відповідно до лікарні планового лікування. Ця новина викликала резонанс.

- Мені зателефонували знайомі лікарі, повідомили про мітинг, та лист-вимогу до обласної держадміністрації, - розповідає громадський активіст Анатолій Банах (родом з Шаргорода). - Приїхав на підтримку, побачив дуже багато людей, усі злі та обурені. На мітингу виступали місцеві посадовці, які говорили про перепрофілювання лікарні в планову, але звичайні люди чомусь кричали про закриття. Звісно, якщо лікарня стане плановою, то з важкими випадками людям доведеться їхати у найближчий райцентр Могилів-Подільський, а це 60-70 км та нашими дорогами - дуже довго. Людину у критичному стані можуть не довезти.

За словами громадського активіста, перед мітингом відбулася сесія Шаргородської райради, де люди висловили недовіру директору обласного департаменту охорони здоров'я Людмилі Грабович та заступнику голови обласної адміністрації Ігорю Івасюку.

Що люди хочуть? Щоб їх не чіпали. Щоб віднесли Шаргородську центральну районну лікарню до багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування І типу. А інакше будуть перекривати дороги.

Валентина Вельган, волонтер з Шаргорода, каже, що така ситуація виникла, тому що не було ніякого роз'яснення для населення. Усі переживають, що залишаться без відповідної медичної допомоги.

- Наш район дуже розтягнутий територіально, транспортне сполучення проблематичне, зокрема в Могилів-Подільський їде одна маршрутка на добу, про яку допомогу мова? - говорить волонтер Валентина Вельган. - У мене знайома кілька років на кардіостимуляторі, вона прив’язана до лікарні і свого лікаря, завдяки якому живе, жінці 40 років. Якщо лікарня зможе надавати лише терапевтичну допомогу, скільки їй залишиться жити, чи встигне вона доїхати до кардіостимулятора в Могилів?

Усе йде до платної медицини?

Люди не думають, що величезне тільки відремонтоване приміщення районної лікарні в Шаргороді пустуватиме, і за звільнення лікарів не переймаються.

- Молоді спеціалісти у своїх колишніх кабінетах досить швидко створять приватні прийоми, можливо саме в цьому і полягає мета реформування, - говорить Валентина. - І платоспроможні люди до них підуть, адже є і репутація, і містечковий устрій відіграє свою роль (усі знають, хто чим дихає). А що робити пенсіонерам і багатодітним сім'ям, яких, до речі, найбільша кількість саме в Шаргороді?

Не розуміють шародгородчани і принципу Могилів-Подільського госпітального округу. По-перше, тому що місто Могилів-Подільський прикордонне. Крім того, не може похизуватись якоюсь потужною медичною базою, та й добиратися з інших районів до нього не досить зручно.

“Скільки буде лікарень, вирішить громада”
Людмила Грабович, директор обласного департаменту охорони здоров’я

- Увесь 2017 рік ми будемо займатися первинним рівнем медицини, лише з 2018 року будуть вирішуватися питання вторинного рівня. Тож протягом року нічого не змінюється, ніяких скорочень не буде, ніякі лікарні закриватися не будуть. Лікарні є власністю територіальних громад і саме вони будуть вирішувати, чи буде існувати та чи інша лікарня. Після створення госпітальних округів, мають бути обрані госпітальні ради з представників кожного району округу, вони і будуть визначати статус лікарень. Без участі департаменту, без участі чиновників, люди самі будуть дивитися, чи потягне та чи інша лікарня (устаткування, кваліфікація лікарів, можливості) на звання ЛІЛ1 чи ЛІЛ 2.  Інше питання, якщо буде страхова медицина, кожен лікувальний заклад буде виживати залежно від того, як до нього будуть нести страхові поліси.

Крім того, зі страховим полісом на руках ви зможете обирати будь-яку лікарню, будь-якого госпітального округу. А стосовно того, чому саме три госпітальних округи? То знову ж таки, ми чекаємо на нову постанову Кабміну про госпітальні округи і все ще може змінитися. До речі, проекти обласних центрів, які пропонували 6-10 госпітальних округів, повернули на опрацювання. Взагалі сьогодні лише 12 областей мають готові пропозиції. Інші опрацьовують.   

“Усе це інсинуація”

Ігор Івасюк, заступник голови обласної адміністрації

- У понеділок, 23 січня, відбулося засідання робочої групи, на якому розглядалися пропозиції всіх районних рад. Урахувавши їх, ми можемо сказати, що три госпітальні округи області сформовані. Північний (Вінницький), Південно-східний (Тульчинський), Південно-західний (Могилів-Подільський). Відносно провокативних ситуацій в окремих районах, це - інсинуації. Госпітальні округи були сформовані, враховуючи всі показники, аби надання медичної допомоги було оптимальним. Якщо Іллінці та Томашпіль аргументували своє бажання змінити округ дорожньою логістикою, ми це врахували. Але питання стосовно закриття, скорочення персоналу чи зміна статусу окремих лікарень абсолютно безгрунтовні. Тому що немає постанови, затвердженої Кабміном, яка б визначала статусність. Зокрема, до кінця 2017 року ми маємо районні лікарні, які повністю фінансуються державою і це не змінити до 2018.

Як пропонують розподіляти лікарні  

Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 120 тис. осіб.

Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня повинна забезпечувати надання медичної допомоги не менш як 200 тис. осіб.

Центром госпітального округу визначається населений пункт, як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб, в якому розміщена багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня.

Центром госпітального округу може бути населений пункт, що географічно є найближчим до центру округу, де розташована багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування.

Зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів, за умови наявності доріг з твердим покриттям.

  1. багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування першого рівня ЛІЛ1 - заклад охорони здоров’я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги та екстреної медичної допомоги населенню, у разі виникнення патологічних станів, що загрожують життю, та потерпілим під час надзвичайних ситуацій.
     
  2. багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування другого рівня ЛІЛ 2 - заклад охорони здоров’я, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, денного стаціонару або амбулаторних умовах населенню у гострому стані захворювання або з хронічними захворюваннями, що потребують інтенсивного лікування та догляду, з обов’язковою наявністю відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги.

Вінницька - 1,6 млн  осіб (26 513 км кв.) - 3 округи

Полтавська - 1 448 975 осіб (28 750 км кв.) - 4 округи

Хмельницька - 1 301 242 осіб (20645 км кв.) - 3 округи

Житомирська - 1 255 966 осіб (29832 км кв.) - 4 округи

Миколаївська  - 1 164 342 осіб (24 598 км кв.) - 4 округи

Рівненьська - 1 161 151 осіб (20047 км кв.) - 3 округи

Сумська - 1 123 448 осіб (23 83 км кв.) - 6 округів

Тернопільська - 1 069 936 осіб (13823 км кв.) - 5 округів

Херсонська - 1 067 876 осіб (28461 км кв.) - 4 округи

Чернігівська - 1 055 673 осіб (31865 км кв.) - 7 округів

Волинська  - 1 042 918 осіб (20144 км кв.) - 4 округи

Кіровоградська - 980 579  осіб (24588 км кв.) - 3 округи

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Денис **

    Обсяги освітньої та медичної субвенції збільшено у 2017 році на 8 і 11 млрд грн відповідно:

    http://decentralization.gov.ua/news/item/id/4379

  • Александр Балаганов

    Уничтожили городские поликлиники и теперь с чуством выполненного долга взялись за стационарные лечебные учреждения,а заслуженный стоматолог  грабович пошла на повышения с городского департамента на областной.
  • Юрий Бондарук

    Неправильний заголовок! "Лікарі бояться")))))) як лікар Вам кажу - лікарі НІЧОГО вже не бояться! Вони якось самі себе (освіта дозволяє) в разі чого вилікують! А от НАСЕЛЕННЯ має боятись! Хто і як має лікувати людей? Чи в цієї нації немає майбутнього?
  • Denys Kuznetsov

    В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині

    http://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up