Маленька родимка може стати великою бомбою, особливо під сонцем

Маленька родимка може стати великою бомбою, особливо під сонцем
  • Існує повір'я, що людина, у якої багато родимок, буде щасливою.
  • Однак сучасні онкологи вважають, що навіть за невеликою кількістю родимок потрібно уважно спостерігати.
  • Інакше меланома, потім рак шкіри

- Часто ми не звертаємо уваги на такі дрібниці як родимка, а дарма, - розповідає лікар-онколог Подільського регіонального центру Савва Магдебура. - Родимка, це доброякісне новоутворення, але під впливом певних чинників вона може перероджуватися в злоякісну пухлину - меланому. Щоб спровокувати родимку до переродження, необхідний поштовх, подразник.

За словами лікаря, найчастішим поштовхом може стати надмірне перебування на сонці або солярії. Провокуючими причинами переродження родимки можуть бути і несприятливі екологічні умови, спадкові фактори, ендокринні порушення, хімічні чи термічні опіки. А ще травмування, здавлювання або натирання родимок одягом. Найчастіше (87-90%) меланома вражає шкіру. Рідше (7-8%) вона виникає у сітчастій оболонці ока і близько 1% буває в прямій кишці та інших внутрішніх органах. У 3-5% випадків діагностувати локалізацію первинної меланоми не вдається.

- За останній рік у Вінниці зареєстровано 27 первинних випадків меланоми шкіри, що на 8 випадків менше, ніж минулого року, - говорить лікар. - Своєчасно діагностовано (на першій стадії) 40% хворих, проти 51,5% минулого року. У області ж зареєстровано 97 випадків меланоми. Своєчасна діагностика меланоми шкіри в області погіршала на 3,3%.

Відео дня

Хто під загрозою

- До групи ризику належать люди, у яких багато веснянок, пігментних плям і дрібних родимок, які можуть під впливом різних чинників перерости у злоякісні новоутворення, - розповідає лікар. - За останніми науковими даними, на меланому частіше хворіють жінки (співвідношення 2:1). Утім, у чоловіків меланома протікає більш злоякісно.

Також від статі людини, за словами лікаря, залежить і локалізація меланоми.

-  Так, у жінок пухлина частіше локалізується на кінцівках, особливо на нижніх. У чоловіків вона виникає частіше на голові, шиї та верхній половині тулуба, - говорить онколог. - А от від віку ця хвороба не залежить. Хоча у дітей до 14 років переродження родимки буває дуже рідко, а найчастіше меланома виникає у віці 40-60 років.

Руді, блондини, брюнети

За словами онколога, частота виникнення меланоми залежить і від індивідуальної пігментації. Найменше випадків меланом зустрічається у людей з темним волоссям, оливковою або смуглявою шкірою, карими очима. І навпаки, особи з рудим волоссям, світлою або блідою шкірою та блакитними очима хворіють на меланому частіше.

- Доведено, що рудий колір волосся підвищує ймовірність виникнення меланоми у три рази, наявність веснянок - у 1,9 раза, наявність вітіліго - у 1,8 раза, блакитний колір очей - у 3 рази, - розповідає онколог. - Крім того, якщо людина під дією сонячних променів отримує опіки чи вкривається веснянками, більше схильна захворіти меланомою, ніж та, чия шкіра добре піддається засмазі.
До факторів розвитку меланоми також відносять жіночі статеві гормони (вагітність обтяжує перебіг меланоми), особливості харчування, зловживання алкоголем, деякі види лікування, використання барвників для волосся, флуоресцентне освітлення, професійна шкідливість (нафтопродукти та інші вуглеводні, травми, рентгенівське опромінення).

Як попередити меланому

Лікар радить не перебувати на сонці з 11.00 до 16.00. У цей час сонце дуже активне, слід хоча б застосовувати сонцезахисні креми. Не зловживати відвідуванням соляріїв. А перевіряти себе і своїх дітей не рідше, ніж раз на півроку у лікарні. Уникати прямих сонячних променів при наявності на тілі великої кількості родимок або родимих плям. Захищати вдень шкіру від сонця бавовняним або лляним одягом, особливо цього потребують діти. Родимку не можна травмувати, заклеювати пластиром (це створює термічний ефект та може зашкодити). Якщо родимка знаходиться в місці постійного травмування, тертя або здавлювання, необхідно звернутися до онколога та обговорити доцільність та можливість її видалення.

Головне вчасно виявити меланому


- Меланома виникає із меланоцитів шкіри, тобто клітин, що продукують специфічний пігмент - меланін. Вироблений меланін накопичується у клітинах та додає їм коричневого кольору. Поява меланоми на здоровій ділянці шкіри частіше з'являється у вигляді темно-бурої плями, яка розповсюджується по периферії. Має нечіткі контури, незначно виступає над поверхнею шкіри. Можливі інші проміжні варіанти меланоми з різноманітним зовнішним виглядом. Поверхня її буває у вигляді площини, півкулі, горбиста, блискуча або покрита виразками з кірками. Консистенція буває щільною або еластичною. Колір може бути рожевий, сірий, чорний, коричневий чи фіалковий. У 15-20% хворих пухлина меланоми не має пігменту і має тілесний або рожево-червоний колір. По мірі росту пухлина збільшується, росте вгору над шкірою, а також вглиб у м'які тканини. При цьому може змінювати колір, консистенцію, поверхню (може мокнути, виділяти слиз, або вкритись кров'яною кіркою). Клінічна картина меланоми протікає швидко та агресивно. Метастази з'являються раніше, ніж при інших злоякісних пухлинах. Діагностика ранніх стадій меланоми суттєво впливає на радикальність та ефективність лікування хворих.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Балковий

    Да онкологи налечат. А вот солнце наоборот убивает грибки в организме+ витамин D/
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up