Чим корисні, а чим шкідливі яйця? Міфи і факти від вінницьких лікарів

- Уявити собі раціон людини без яєць досить складно. Особливо це стосується тих, хто стежить за своїм здоров'ям.
- Яку користь і шкоду містять ці продукти — розповідають вінницькі медики.
Від омлету на сніданок до святкової випічки — яйце є майже на кожній кухні. Його хвалять за користь для мозку, серця та зору, але часом і звинувачують у надлишку холестерину.
Лікар із загальної гігієни Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб Світлана Савич пропонує розібратися, коли цей продукт — союзник здоров’я, а коли варто поставитися до нього з обережністю.
Користь яєць
Яйця допомагають тим, хто худне. Вони мають невисоку калорійність і при цьому добре насичують — відповідно їсти потім хочеться менше. Але йдеться про варені яйця, а не про смажені. Чим вони корисні?
- Вітаміни і мінерали. Яйця — джерело вітамінів A, D, E, B12, а також мінералів — заліза, селену, фосфору.
- Білок яйця містить всі основні амінокислоти. Він засвоюється організмом на 93,7% (для порівняння: білок риби, який вважається одним з найбільш засвоюваних, засвоюється на 76%).
- У жовтку яйця є лецитин — він живить мозок і покращує пам’ять, а також корисний для печінки, покращує настрій, допомагає боротися зі втомою, «відповідає» за профілактику проблем із зором.
- Завдяки вітаміну Е яйця корисні для серця.
- Завдяки холіну яйця корисні для запобіганню рак грудей — для профілактики достатньо 2-3 яєць на день.
Шкідливість яєць
Ризик захворіти на сальмонельоз: це стосується не тільки вживання сирих яєць, а й погано просмаженої яєчні або яєць, зварених некруто.
Холестерин в яйцях: його тут 2/3 від щоденного ліміту. Тому й їсти яйця радять не частіше 3-х разів на тиждень. Чим ще вони шкідливі?
- Ризик передчасної смерті: багато яєць — 7 і більше штук на тиждень — збільшують ризик передчасної смерті у чоловіків на 23%. У хворих на діабет споживання яєць збільшує ризик смерті від інфаркту та інсульту в 2 рази.
- Алергія: найчастіше буває у маленьких дітей.
- Додаткові ризики для здоров’я. Слід бути обережним з продуктами, які люди зазвичай їдять разом з яйцями: беконом, ковбасою та шинкою — вони підвищують ризик серцево-судинних захворювань більше, ніж самі яйця.
- Спосіб приготування яєць та інших продуктів теж відіграє значну роль у підвищенні ризику проблем з серцево-судинною системою. Варто вживати варені яйця, варене або запечене, а не смажене й копчене м’ясо, а також обмежувати споживання ультраоброблених продуктів (до них належать, зокрема, ковбаси).
Експерти рекомендують вживати якомога менше холестерину, щоб не перевищувати 300 міліграмів на день. В одному великому яйці міститься близько 186 мг холестерину — весь він міститься в жовтку. Якщо у вашому раціоні мало холестерину, можна вживати одне яйце на день, або ж до семи яєць на тиждень без шкоди для здоров'я. Якщо ви любите яйця, але не хочете вживати холестерин, вживайте лише білок.
Але пам’ятайте, що яєчний жовток — місце «зберігання» не тільки холестерину, а й майже всіх поживних речовин яйця. Крім того, він містить близько половини білка, що є в яйці. У великому яйці є близько 6,3 грама білка, 2,7 з них припадає на жовток. А яєчний білок приблизно на 88% складається з води.
Як безпечно споживати та зберігати яйця
При приготуванні яєць потрібно пам’ятати про важливість їх безпечного зберігання та споживання. Найбільшу небезпеку становить сальмонела, яка може міститися в яйцях і викликати тяжке харчове отруєння. То як їх правильно зберігати?
- Зберігання яєць при температурі нижче 4°C зупиняє ріст сальмонели, а приготування яєць при температурі щонайменше 71°C вбиває всі наявні бактерії.
- Звертайте увагу на термін придатності яєць: зазвичай вони зберігаються протягом чотирьох-шести тижнів після цієї дати.
- Не купуйте тріснутих яєць — вони можуть бути бактеріально забруднені. Викиньте тріснуте яйце, якщо виявили його вже вдома.
- Зберігайте яйця у холодильнику.
- Готуйте яйця, поки білки та жовтки не затвердіють, щоб запобігти хворобам, які передаються через їжу. Якщо використовуєте рецепти з сирими або недовареними яйцями, використовуйте пастеризовані яйця, які піддаються термічній обробці для знищення бактерій.
- Не зберігайте приготовані яйця (або яєчні страви) без холодильника довше двох годин. А в спеку навіть дві години — це забагато.
- Мийте руки та всі поверхні, які контактували з сирими яйцями.
Міфи і факти про яйця
Здавалося б, що може бути простішим за яйце? Ніби все просто, але міфів щодо цього продукту є чимало.
Розібратися, де правда, а де вигадка, також допоможе лікар Світлана Савич. Вона надає рекомендації щодо небезпечних моментів у вживанні яєць.
Міф: Бруд на яєчній шкаралупі органічний і свідчить про натуральність яєць, тому забруднені яйця — корисніші.
Факт: Бруд може бути органічного походження, проте він точно не свідчить про користь. Пил, курячий послід та пір'я іноді містять шкідливі бактерії, зокрема й сальмонелу. Рекомендовано викидати брудні яйця.
Міф: Потрібно мити яйця перед зберіганням, щоб видалити бруд.
Факт: Окрім видалення бактерій, миття яйця може пошкодити його природну захисну кутикулу. Це полегшує проникнення бактерій крізь шкаралупу і забруднення яйця. Наявність бактерій всередині яйця призводить до його псування.
Заборонено мити, обробляти мийними засобами або очищувати іншим способом яйця, які закладають у холодильник для тривалого зберігання.
Міф: З яєць, що зберігаються при кімнатній температурі, виходить краща випічка.
Факт: Охолодження яєць не тільки зберігає їх свіжими, але й мінімізує ризик розвитку сальмонели. За бажанням, вийміть яйця з холодильника за кілька годин до приготування, але не варто зберігати їх без холодильника довго.
Міф: Зіпсовані яйця завжди погано пахнуть.
Факт: Коли яйце старіє, клітини всередині стають більшими. Для того, щоб визначити, чи зіпсоване яйце, іноді занурюють яйце у воду. Якщо воно спливло, то швидше за все яйце почало псуватися.
Якщо ви перевірили яйце, поклавши його у воду, все одно варто попередньо розбити яйце в окрему посудину, щоб дізнатися, чи не зіпсоване воно. Слід звернути увагу на ознаки зміни кольору або кислуватий запах. Свіже яйце не має запаху, а яйце, яке псується, пахне сіркою. Якщо ви відчуваєте запах, швидше за все, яйце вже зіпсоване.
Проте навіть яйця, які добре пахнуть, можуть містити сальмонели на шкаралупі. Крім того, бактерії на шкаралупі можуть потрапити в їжу, якщо яйце було надбитим. Тому варто викидати тріснуті або брудні яйця. Тримайте руки, посуд і поверхні чистими та сухими. Якщо яйце погано пахне — не використовуйте його!.
Міф: Сире яйце можна давати хворому для отримання додаткового білка та мінералів.
Факт: Ніколи не давайте сирі яйця важкохворим людям! Отруєння сальмонелою небезпечне для всіх, а для тяжкохворих людей, дітей до 2-х років, вагітних жінок і людей старших 65 років — особливо. Варіть яйця до тих пір, поки білок не стане повністю твердим, а жовток не почне густіти.
Міф: Сирі яйця так само безпечні, як і варені.
Факт: Продукти, які містять сире яйце (соуси, домашні майонези, кондитерські креми тощо) — це значний ризик для здоров’я. Кулінарна обробка вбиває більшість мікробів, зокрема й сальмонелу.
Міф: Сирі яйця містять більше білка.
Факт: Немає жодних доказів того, що кулінарна обробка знижує вміст білка. Зате є чимало доказів того, що сирі яйця (окремо або в складі страв) небезпечні для здоров’я. Вживання сирих яєць — ризик. Тому радимо готувати страви з яйцем до повної готовності. Бережіть себе — не ризикуйте даремно!
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.