Клопи прокинулися і атакують оселі вінничан

Клопи прокинулися і атакують оселі вінничан
  • Активних з приходом тепла клопів важно вивести з малогабаритного житла та гуртожитків, запевняють дезінфектори.
  • Найчастіше їх викликають в райони Поділля, Вишеньки та ринку “Урожай”.
  • Можна спробувати подолати нашестя комах самостійно

 

Коли про оселю говорили — клоповник, то мали на увазі дещо брудне та неохайне. Але ці маленькі комашки досить демократичні істоти, їм абсолютно байдуже соціальний чи матеріальний стан хазяїна. 
— Вони комфортно почувають себе і у підвальчику безхатченка, і в євроремонті олігарха, — говорить дезінфектор Микола Маринчук. — Головне, щоб доступ до тіла хазяїна був. 
Харчуються клопи тільки людською кров’ю. Заспокоює те, що вони не переносять інфекцій, але викликають сильну алергію.
— Перед тим як вкусити, клопи (як і кліщі) знеболюють місце укусу, — говорить спеціаліст. —  Але то старі клопи, молодняк таких ферментів у слині не має. Тож коли ви вночі прокинулись від укусу, можна радіти, у вас клопи свіжі, ще не обжилися, тож їх не дуже багато. А от знеболювальний фермент «старожилів» є сильним алергеном, люди можуть навіть пухнути від таких укусів. 

Гендерна нерівність
За словами дезінфектора, жінки і діти частіше потерпають від укусів клопів, бо мають тоншу шкіру. 
— Місце проживання клопів знаходиться в радіусі двох метрів від свого господаря, найчастіше це ліжко, крісло, диван, — говорить спеціаліст. — Якщо ліжко стоїть біля дверей, клопи можуть мешкати в дверному косяку, в стику шпалер, під плінтусом. 
Техніка, яка є в домі, телевізор, наприклад, чи ноутбук теж може стати домівкою клопів. 

Відео дня

Як проводиться обробка 
Перед обробкою потрібно перепрати всі речі (при температурі 60 градусів клопи та їх яйця вмирають), потім випрані речі складаються в поліетиленові пакети і запечатуються, або виносяться з квартири.
Також від речей потрібно звільнити всі шафки, відтягнути від стін меблі, хоча б на 45 см. Зібрати всю постіль, залишити можна подушку, ковдру. 
Що може хазяїн квартири зробити самостійно — пропилососити диван, матрац, особливу уваги приділяючи стикам, та швам (саме в цих шпаринах клопи полюбляють відкладати яйця). Потім мішок пилососа варто викинути, а краще спалити.
— Якщо в господині є шуба, за неї можна не переживати, там клопи жити не люблять, якщо десь і сховається один-два, її досить просто гарно потрусити, — говорить Микола. — Потрусити можна і ковдру, тому що яйця клопів не такі липкі, як яйця вошей. Але інші речі простим перетрушуванням не обійдуться, адже клопи можуть сховатися у швах. 
Техніку, за словами дезінспектора, можна розібрати та теж пропилососити, якщо є така можливість. До речі, клопи можуть бути навіть у мобільнику, саме через мобільник їх можна транспортувати у гості до друзів чи ворогів. 

Чим знищують клопів
— Використовую хлорпиривіт, засіб складається з двокомпонентної отрути, та вважається малотоксичним для всіх теплокровних — але шкідливий для вазонів, рибок, тому коли ми приїздимо в квартиру, де є акваріум, просимо його загерметизувати, — говорить Микола. — Запах в отрути сильний, пахне керасином, вивітрюється продовж двох-трьох тижнів, але є люди, яким подобається. 
Чоловік каже, що коли квартири чи будинки великі, то клопи можуть обрати собі якийсь один куточок, а от кімнатки гуртожитків, маленькі, з купою речей часто «заселені» повністю. 
— Викликають нас по всіх районах міста - і на Київську, і в центр, найчастіше це район Вишеньки, Поділля, та ринку “Урожай”, — розповідає спеціаліст. 

До речі, Микола впевнений, що клопів у місті набагато більше, ніж можна уявити, з огляду на кількість викликів. Адже дезінфекція однокімнатної квартири коштує 550 гривень, і плюс 100 за кожну додаткову кімнату. 
— Люди викручуються самотужки, — говорить дезінфектор. — Існують народні методи боротьби с клопами, беруть полин, чемерицю, чебрець, висушують їх і кладуть в дивани, під постіль, або перетирають у порошок і ним посипають. Але цей засіб лише для самозаспокоєння. 
Є такі, що не довіряють народним методам, а купують на базарах засоби для боротьби з комахами, наприклад, «ультра магік» (там у невеликій концентрації є отрута, що входить до професійного розчину). Є дієвий засіб «Паропал», він майже не смердить, дуже ефективний, але дорогий.

Час кровососів
Найактивніші клопи вночі, а саме з першої до четвертої ночі. Якраз коли людина глибоко спить та активно виділяє вуглекислий газ.  
—  Хоча був випадок, коли один хлопець привів додому дівчину. То вона посеред ночі втекла від кохання, тому що у клопів, як то кажуть, «любовь любовью, а обед по расписанию», — сміється Микола. 
Якщо говорити про сезонність, то, за словами дезінфектора, пікова активність клопів настає разом з потеплінням. 
— Наприклад, у квітні в нас було кілька днів тепла, і ми мали сім викликів, сьогодні (10 квітня) два рази викликали, завтра є один виклик і один повтор, — розповідає спеціаліст. — Зимою клопи в сплячому стані, тож кусають трішки. За минулу зиму нас викликали лише 10 разів, а теперішньої було більше двадцяти викликів.  
З серпня по квітень цього року Микола почистив від клопів більше 500 квартир міста.

Звідки беруться клопи
Насправді клопи приїхали до нас з теплих країв. Для нашої зони клопи не є корінними мешканцями. 
— Тому поїхали ви на відпочинок до моря (Єгипет там чи Туреччина) і привезли співмешканця, — говорить дезінфектор. — Дуже часто люди привозять додому клопів потягами. Особливо багато їх у гуртожитках,  особливо при універах. Там  міграція студентів як по країні, так і по кімнатах — підвищена, а площі малі. До речі, нас туди коменданти не пускають….

Самостійний вибір
За словами Олени Томчак, директора «Профдезінфекції» асортимент засобів для знищення клопів у домашніх умовах, досить широкий і діляться на кілька груп: фізичні, хімічні, народні (традиційні), виклик спеціальних служб, - 
— Використання тих чи інших засобів це результат вибору господаря і мешканців конкретного приміщення, їх фінансового становища, а також ряд конкретних обставин, — говорить Олена Томчак,. —  При виклику професійних служб переконайтесь у наявності дозвільних документів у фірми на проведення дезінфекційних робіт, дізнайтеся, скільки часу компанія надає такі послуги, знайдіть відгуки в інтернеті про цю фірму. Самостійне виведення клопів проводиться практично так само. Але купуйте препарати в спеціалізованих торгових точках, уважно вивчайте упаковку і термін придатності, таким чином ви захистите себе від підробок і зайвої роботи.


Клопи спонукають людей до ремонту
Олександр Сорочан, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Вінницькій області
— Клопи - це така соціальна проблема, хоча дійсно не є переносниками інфекцій. Вони ведуть нічний спосіб життя, кусають людину, не дають спати, відкликають алергії і дуже важко знищуються. Можна безкінечну кількість разів обробляти отрутами, але без результату. 
Як вихід - ремонтні роботи, заміна меблів, провітрювання, прання речей, прасування, поменше килимів у квартирах, побільше вологого прибирання. Слідкувати, аби не було  щілин у паркетах, підлогах, стінах - для них це улюблене місце проживання, ну і старі дивани…Можна сказати, що клопи спонукають людей до ремонту та купівлі нових речей, бо можна багато разів обробляти приміщення зі старими меблями, але вони повернуться.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 На Вінниччині відбудеться ретро-тур найдовшою вузькоколійкою в Європі photo_camera 20:19 У Вінницькій області з початку року народилося 2151 немовля 19:21 Нічні заморозки та погіршення погодних умов прогнозують на Вінниччині play_circle_filled 19:03 Робили все без дозволів: через будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс play_circle_filled photo_camera Від читача 17:14 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:43 На Калинівщині відкрили меморіальну дошку в пам'ять про полеглого Віталія Кулака photo_camera 18:09 Затримали «бізнесмена», у якого «квиток» до Молдови коштував $9000 17:24 У Хмільницьку громаду «на щиті» повертається Олександр Бойко, який вважався безвісти зниклим 16:38 У Вінниці затримали жителя Чернігова, який пограбував аптеку та втік 15:45 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 15:16 Відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 14:00 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up