Інтерв'ю з онкологом. Видалити родимку чи лікувати рак — що обираєте?

Інтерв'ю з онкологом. Видалити родимку чи лікувати рак — що обираєте?
  • Меланома сьогодні, це майже лідер серед онкопатологій за зростанням захворюваності (поступається лише раку легенів).
  • Про небезпеку меланоми, її відмінності від родимки і міфи навколо цього захворювання розповів Сава Магдебура — ЛОР-онколог відділення пухлин голови та шиї Подільського регіонального центру онкології

Меланома, це злоякісна пухлина шкіри. Як розповідає лікар-онколог Савва Магдебура, за рахунок пігменту меланіну зазвичай вона коричневого або чорного кольору. Найчастіше розвивається з невуса (родимки), рідше — на незміненій шкірі. Є однією з найбільш небезпечних злоякісних пухлин.

Чим небезпечна меланома?

— Її ще називають «Чорна королева онкології». Небезпека хвороби полягає в тому, що вона дає метастази як через лімфу, так і через кров. По кровоносних судинах метастазування йде в печінку, нирки, кістки, головний мозок. При цьому меланома може бути, припустимо на п’яті і тривалий час людину не турбувати. Меланома буває двох видів: пігментна та безпігментна (ця форма гірше діагностується і вона агресивніша).

Відео дня

Кожна людина зараз може знайти величезну кількість інформації про здоров’я. У тому числі, неперевіреного характеру. З якими міфами часто доводиться стикатися?

— Є два найпоширених. Перший: «не можна видаляти вроджені пухлини (родимки)». Але про видалення будь-яких утворень на шкірі, незалежно від періоду появи, рішення приймає тільки лікар. Вроджені пухлини, як і будь-які інші, можуть змінюватися і з часом становити небезпеку.

Друге: «від видалення родимки можна померти». Цей міф виник від того, що не всі пацієнти оперують утворення на шкірі вчасно. Якщо пацієнт звернувся до лікаря для видалення невеликої родимки, а великі метастази вже перебувають в головному мозку, то до смерті призведе онкологія, а не операція.

Є способи профілактики меланоми?

— Провідним чинником ризику захворюваності є сонячне випромінювання. Шкіру від сонця потрібно захищати. Зокрема не можна бути на сонці з 11.00 до 16.00. Потрібно використовувати водостійкий сонцезахисний крем з SPF 30 і більше, який захищає шкіру як від UVA, так і від UVB-променів, і застосовувати його до всіх відкритих ділянках тіла.

Що зазвичай стає приводом для звернення до фахівця?

— Меланома не болить. У цьому її специфіка. Пацієнт може лише звернути увагу на те, що родимка змінилася. Біль виникає тільки тоді, коли метастази проросли у великі структури тканини. Перетворення доброякісної пухлини в злоякісну може супроводжуватися такими змінами, як свербіж, зміна кольору, форми, прискорення росту, кровоточивість або виразка, зміна обрисів. Не буває такого, що сьогодні з’явилася меланома, а через кілька днів — метастази і людина вмирає. Спочатку утворюється родимка, потім, внаслідок впливу ряду факторів, особливо сонячного світла, вона може перерости в меланому.

Видалення ліпом, атером, «жировиків», родимок, бородавок, папілом, гемангіом, себорейний і інших кератоз, фібром проходить швидко, і це не можна порівняти з часом, який пацієнт потім витрачає на лікування онкології.

Найбільш ефективне лікування відбувається, якщо пацієнт звертається на першій або другій стадії захворювання. У цей час ще не встигли з’явитися метастази, родимку можна прооперувати, шанси одужання майже 100 %. Просто дайте лікареві можливість вчасно зробити свою роботу.

Кому порадите регулярно відвідувати онколога?

— Обов’язково потрібно проходити обстеження тим, у кого є родимки. Якщо ви помітили зміни на шкірі, які не проходять протягом 10-ти днів, потрібно йти до лікаря. Особливу увагу слід приділяти шкірним утворенням людям, чиї родичі страждали меланомою. А також тим, хто регулярно знаходиться в країнах з жарким кліматом або відвідує солярій. Раз в шість місяців на прийом повинні ходити вагітні, пацієнти із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, цукрового діабету і ті, що приймають гормональні препарати.

Велике значення при огляді має так званий «симптом гидкого каченяти», коли якась родимка відрізняється від інших, або на тілі є лише одна родимка. Таку обов’язково видаляють. Після постановки діагнозу лікар дає рекомендації. Одні родимки можна спостерігати, і для цього пацієнту слід два рази на рік приходити на огляд. Найкраще перший раз показатися лікареві навесні, поки на шкіру не впливає яскраве сонце, а другий — восени, щоб побачити можливі зміни.

Розкажіть про методи дерматоскопії. Який з них ви використовуєте?

— Дерматоскопія — це неінвазивна інструментальна діагностика стану шкіри. Є відносно новою перспективною технологією, різко поліпшила ефективність обстеження. Кожне новоутворення супроводжується певними ознаками, за якими його можна ідентифікувати. Важливою перевагою дерматоскопії стала можливість реєструвати морфологічні зміни меланоцитарних утворень. Метод став невід’ємною частиною онкологічної діагностики, що дозволяє правильно вибрати метод лікування: хірургічний або консервативний.
Я використовую переносний дерматоскоп з 10-кратним збільшенням, який дає можливість провести обстеження буквально «в польових умовах», без попереднього запису на діагностику. Це швидкий, безпечний і безболісний метод. Пацієнту не потрібно попередньо до нього готуватися.

Які існують способи лікування меланоми?

Тетяна Губанова, лікар - анестезіолог відділення інтенсивної терапії Подільського регіонального центру онкології

— Перш за все, при меланомі проводять операцію. Подальше, додаткове лікування залежить від ситуації пацієнта. Це може бути хіміотерапія, імунотерапія, променева терапія або спостереження. Часто використовують поєднання цих методів.

Видалення меланоми, або навіть при підозрі на меланому, виконують під загальним знеболенням. Вид наркозу визначає анестезіолог зважаючи на супутні захворювання пацієнта, місце розташування самої меланоми і від її поширення (наявності метастазів). При метастазуванні в лімфовузли час операції може перевищити одну годину, тому знеболення виконують з виключенням самостійного дихання. Можливо виконувати операції під спинномозковою анестезією, якщо захворювання знаходиться нижче талії. Вид знеболення обирає анестезіолог.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Валентина Чекурина

    Так, дуже гарний лікар! Рекомендую!
  • Іринка Мовчан

    Чудовий лiкар, дiйсно Людина вiд Бога! Дякую Вам!
  • Nina Shevchuc

    В онко диспансер сейчас просто на консультацию  не попадешь! Нужно направление участкового врача!
  • Наталія Каширець

    Скажіть, будь ласка, де приймає Сава Олександрович?

    Наталія Каширець reply Наталія Каширець

    Ніна Крет Дякую.

    Ніна Крет reply Наталія Каширець

    Наталія Каширець Вінниця онко.лікарня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up