Інфаркт міокарда: найкоротший шлях порятунку

Інфаркт міокарда: найкоротший шлях порятунку

Отримати кваліфіковану допомогу у перші 2 години від появи симптомів — золотий стандарт лікування інфаркту міокарда. Скоротити маршрут хворого до спеціалізованого закладу на Вінниччині допомагає телеметрія, тобто дистанційне консультування. За І квартал 2019 року у Вінницькому консультативному телеметричному центрі розшифрували 4791 електрокардіограму, в тому числі у чотирьох сотень пацієнтів з гострим коронарним синдромом.

Історія з життя

Віталію Т. з Тростянця зробилося зле просто посеред вулиці. Допомагав сусідові «підштовхнути» авто і відчув запаморочення та біль за грудиною. Люди, котрі знаходилися поруч, одразу викликали «швидку» і фактично врятували чоловікові життя та здоров’я.

У ситуації, коли є найменша підозра на інфаркт міокарда, кожна хвилина — дорогоцінна. Лікування препаратами з домашньої аптечки — ведмежа послуга для хворого, бо загрожує втратою часу. Єдиний ефективний спосіб зберегти функціональність серцевого м’яза — якнайшвидше поставити діагноз та доправити пацієнта до стаціонару Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології.

Телеметрія в дії

Від серпня 2015 року Вінниччина активно використовує можливості телеметричної медицини. Вона дозволяє у будь-якій точці області отримати дистанційну консультацію кардіолога в режимі 24/7. Вінницький консультативний телеметричний центр функціонує при Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Туди за допомогою акредитованих каналів зв’язку надходять результати електрокардіограм з усієї області.

«Щодоби Вінниччину обслуговують 114 бригад швидкої медичної допомоги. 36% з них укомплектовані лікарями, решта є фельдшерськими бригадами, — розповідає Тетяна Бабій, заступниця головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. — Якщо «швидка» приїздить на виклик і фіксує у пацієнта розлади з боку серцево-судинної системи, то надсилає електрокардіограму хворого до телеметричного консультативного центру, де постійно чергують лікарі вищої категорії. Уточнення діагнозу відбувається онлайн, і бригада одразу отримує рекомендації щодо наступних дій».   

 

«Раніше пацієнтів з неуточненим гострим коронарним синдромом відправляли до районної лікарні, — пояснює Оксана Бабій, завідувачка Вінницького консультативного телеметричного центру. — Телеметрія ж дає можливість провести точну діагностику «на місці» і, оминаючи вторинний рівень, одразу спрямувати людину з інфарктом до спеціалізованого медичного закладу у Вінниці. Щодоби ми розшифровуємо в середньому по 70 електрокардіограм». 

Маршрут пацієнта

Щойно діагноз «інфаркт міокарда» підтверджується, хворого транспортують до стаціонару Вінницького кардіоцентру для проведення безкоштовних ургентних коронарографії та стентування. У межах субпроекту Світового банку, який нині діє в області, діагностика та встановлення одного стента для планових хворих є безкоштовними.

В ідеалі маршрут пацієнта має становити не більше 120 хвилин. Коли ж ідеться про віддалені райони, як-то Бершадський, Чечельницький або Ямпільський, терапію розпочинають ще дорогою, просто в машині «швидкої».

«За відсутності протипоказань, ми вводимо пацієнту тромболітичні препарати, які розчиняють тромби у коронарних судинах, — коментує Станіслав Скоробагач, заступних головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. — Далі під контролем спеціального медичного обладнання доправляємо хворого до Вінниці».

Отож, запам’ятайте: будь-які тривожні сигнали організму  це привід звернутися до лікарів. Вінниччина має достатньо можливостей, щоб надавати якісну і вчасну медичну допомогу хворим на інфаркт міокарда. Однак цю хвороба можна зупинити лише у стаціонарі. Тому не зволікайте і не займайтеся самолікуванням!


Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up