Хто такий сімейний лікар? Що лікує? (Новини компаній)

Хто такий сімейний лікар? Що лікує? (Новини компаній)

Катерина Семенюк – приватний сімейний лікар, член Всесвітньої організації сімейних лікарів WONCA, клінічний ординатор сімейної медицини з досвідом стажування за кордоном, дає відповідь на запитання:

Хто такий сімейний лікар? Що розуміється під поняттям «загальна практика-сімейна медицина»?

«Сімейний лікар – це спеціаліст широкого профілю. І в цьому є свої великі переваги для пацієнта:

– Лікар розцінює вашу хворобу в контексті організму в цілому. Не виключно однієї системи, як роблять спеціалісти вузького профілю. В них особливі знання, але в межах своєї спеціальності. Консультація таких спеціалістів необхідна при чітко встановленому діагнозі та в разі неефективності первинного лікування. Оскільки, внутрішні проблеми мають різні зовнішні прояви, як приклад, проблеми зі шкірою можуть бути результатом гастроентерологічних хвороб, першим вашим зверненням має бути до спеціаліста широкого профілю. Так як, спеціаліст вузького профілю може не діагностувати супутньої проблеми.

– Лікар загальної практики виділяє головне. У багатьох пацієнтів виявляється більше двох захворювань одночасно, що, в свою чергу, потребує особливого підбору лікування. Переконана, що одночасне призначення великої кількості лікарських засобів несе негативні наслідки, і, в більшості ситуацій, це необґрунтовано як з медичного, так і з матеріального боку. Необхідне поетапно призначене лікування.

– Спеціаліст широкого профілю – економить ваші гроші. Адже за один прийом може бути встановлено, наприклад, три діагнози. Але вам не потрібно буде витрачати кошти на консультації у трьох спеціалістів, а використати їх вже на саме лікування. Сімейний лікар надасть первинну допомогу по кожному із захворювань.

– Сімейного лікаря стосується все. Він розуміє важливість фізичного розвитку та впливу перенесених дитячих хвороб в розрізі проблем юності та молодого віку. Корекція розвитку та підтримання здорового способу життя дає змогу дитині мати активну молодість та повноцінну старість.

– Не потрібно нехтувати і профілактичними оглядами у сімейного лікаря. Оскільки, медицина у сьогоднішній час найефективніша саме на етапі профілактики. Своєчасно діагностований Рак на перших стадіях – виліковується. У старшому віці, піклуючись про своє здоров’я, на справді, ви турбуєтесь про своїх дітей, щоб з часом їм не довелось доглядати, прикутих до ліжка хворобою, батьків.

Але, сьогодні державна медицина дільничого лікаря, на жаль, накладає часові обмеження у 13-15(!) хвилин на одну консультацію. Не завжди належні умови. Це призводить до незадоволення пацієнтів та нарікання на лікарів. Тому говорити про якісні надання послуг немає жодного сенсу» - розповідає лікарка.

– Катерина Анатоліївна, ви говорили, що сімейний лікар – це адвокат здоров‘я. Як правильно обрати свого захисника?

– «Перш за все, при спілкуванні з лікарем вам має бути комфортно. Важливо відчути, що лікар вас розуміє, доброзичливо налаштований та відкритий до співпраці. Йому можна довірити найпотаємніше. Персональна увага, достатня для отримання позитивного результату від консультації, вичерпне роз’яснення вашої проблеми та психологічний спокій мають супроводжувати вашу бесіду з фахівцем. Результатом співпраці, звісно, має стати покращення вашого стану. В ідеалі – одужання.

Це моє основне бачення консультації і я йому наслідую в умовах індивідуального прийому. У приватній клініці лікар має змогу надавати вичерпні консультації, виходячи з потреб кожного пацієнта. Моя консультація триває годину» - розповідає лікарка.

Обговорити проблему самолікування, сімейний лікар Катерина Семенюк, хоче окремо.

– «Дуже прикро, що наші матусі щиро довіряють інтернет– лікарям, а люди старшого віку - рекламі. Я застерігаю і наголошую: висококваліфікований досвідчений лікар далеко не завжди має час для написання медичних статтей. В соціальних мережах спостерігається перенасичення інформацією, де не враховуються індивідуальні особливості перебігу того чи іншого захворювання, адже прояви однієї і тієї ж патології у всіх протікають по-різному. Наприклад, недоречно спожитий дитиною протикашльовий засіб може призвести до пневмонії, а безконтрольне вживання знеболюючих препаратів, аспірину – до виразки та кровотечі».

Тому щиро бажаю усім вам знайти свого неупередженого захисника здоров’я та справжнього лікаря-друга для всієї сім’ї!

Буду рада допомогти та надати кваліфіковану допомогу за адресою: вул. Олександра Довженка, 36. Деталі за телефоном: 097-103-00-22.

Крім того, у команді фахівці: педіатр, хірург та кардіолог.

Детальну інформацію можна знайти за посиланням

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт «Толока в стилі джаз» 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up