Хлопчик вижив після удару струмом 220 вольт. Врятував його батько

Хлопчик вижив після удару струмом 220 вольт. Врятував його батько

Оголений подовжувач, ввімкнений у розетку, взяв до рук Віталик Желіба, якому у вересні виповниться тільки чотири рочки. Малого вдарило струмом 220 вольт. Але він вижив. Як?

 

Дитину врятував батько.  На такій думці сходяться фахівці-електрики. На щастя хлопчика, його батько Максим був поруч і діяв швидко. Хоча його дії не радять повторювати іншим. На цьому наголосив наш експерт Віталій Ковальчук, начальник Вінницьких електромереж. Те, що зробив батько, було смертельно небезпечним. Максимові і його синові пощастило, обидва народилися в сорочці.

- У той день я ремонтував машину, - розповідає Максим, з яким зустрілися в лікарні у Хмільнику. – Роботи вели у знайомого на подвір’ї. Сина взяв з собою, йому так подобається в машині, що він готовий ночувати в ній. Він ще зовсім малий, але вже зараз тягнеться щось робити. У нього постійно в руці якийсь інструмент, як не ключ, то викрутка або ще щось. Тоді у малого руки теж були зайняті.

Господар виніс з будинку подовжувач, один кінець якого ввімкнув у розетку. Подовжувач старого випуску. Максим каже, що його нижня частина була відкрита.

Відео дня

- Я був з однієї сторони машини, а Віталик з іншої, - каже співрозмовник. – Раптом почув якийсь писк. Це син подав голос. Одразу кинувся до нього. Від побаченого перелякався мало не до смерті.

За словами Максима, Віталик тримав у лівій руці подовжувач. Звідти йшов дим. Не роздумуючи, батько вирвав його з руки сина. Як саме це робив? Каже, ногою наступив на дріт, а рукою вихопив подовжувач. Одразу відчув як його уразило струмом.

- Відчуття було таке, ніби все тіло задерев’яніло, - розповідає Максим. – Найбільше відчувалося це у м’язах. Вони закріпостилися аж до болю. На щастя, тривало це недовго. Я схопив дитину на руки, посадив у машину і повіз до нашого сільського лікаря. Звідти поїхали у Хмільник в лікарню. Від нашого села Пустовійти до райцентру трохи менше 20-ти кілометрів.

- Дитина отримала опік руки, - розповів заступник головного лікаря Хмільницької районної лікарні Михайло Поліщук. – Після надання першої допомоги маленького пацієнта відправили в опіковий центр обласної лікарні імені Пирогова.

За словами батька хлопчика, синові встановили третю групу опіків руки. Поки що Віталик продовжує лікування. Максим вважає, що врятуватися в тій ситуації йому вдалося завдяки тому, що його організм має підвищений опір до ураження електрострумом.

- Це не перший випадок, коли мене «кусало» 220 вольт, - говорить чоловік. – Одного разу вдарило 380 вольт. Я не вигадую, це правда. Можуть підтвердити ті, хто в той час перебував поруч зі мною. Дякувати долі, вижив! Вірю, що й у Віталика все буде добре.

Батько забрав напругу на себе

Віталій Ковальчук, начальник Вінницького РЕМ

- Так, як діяв батько, не можна робити, бо це смертельно небезпечно, каже Віталій Ковальчук. – Якщо торкнутися того, кого уразило струмом, одразу ж напруга передається, причому з такою ж силою. У цьому випадку удар забрав на себе батько від сина. Щастя, що залишився живий і він, і дитина. Найперше треба було відімкнути подовжувач з розетки. Хоча на це знадобився б час. А втрачати не можна було жодної секунди.  

Свою роль відіграла вага тіла. Що більша вага, то більша ймовірність смертельного наслідку після ураження. Наприклад, убити коня може струм напругою 42 вольт.

Крім того, тіло батька, схоже, має гарний опір. Це як група крові – у кожної людини вона своя, так і з опором до напруги, у кожної людини він свій.

Ще раз наголошую, якщо людину вдарило струмом, не торкайтеся потерпілого.  Якщо є можливість, треба вимкнути джерело електроенергії, або відсунути його від  потерпілого сухим предметом (гілкою, дерев’яною палицею тощо). Навіть після того не можна доторкатися до відкритих ділянок тіла, лише до сухого одягу. Краще надягнути гумові рукавички або обгорнути руки сухою шовковою тканиною. Після цього приступити до негайних реанімаційних дій - закритого масажу серця та штучного дихання.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аноним

    Я всё думал, что сила тока убивает, а оно оказывется, что напряжение! Или наоборот
  • Криштопівка

    А чому друге дитинча не забрало руку?

    Я в дитинстві вмикала бра, щось не могла вставити і такою сильною блискавок мене вдарило, то я зразу забрала руку.
  • Криштопівка

    Гигиги. Та не так вже й багато людей, яких ніколи не било з розетки.
  • Анонім

    Жесть новина.... Напишіть ще як баба Зіна з драбини впала в с. Забухівці, та візьміть коментар в головного травматолога області.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up