«Динаміка захворюваності на COVID висока». Вінничан закликають носити маски та вакцинуватися

«Динаміка захворюваності на COVID висока». Вінничан закликають носити маски та вакцинуватися
  • Коронавірус знову набирає обертів. За минулу добу у Вінниці зареєстрували 50 нових випадків захворюваності.
  • Містян просять з обережністю ставитися до свого здоров'я та здоров'я оточуючих. Для цього варто носити маску та вакцинуватися.

У Вінницькій територіальній громаді наразі хворіє 1894 людини. На стаціонарному лікуванні, під постійним наглядом медиків, перебуває 55 пацієнтів. Під контролем сімейних лікарів, на амбулаторному лікуванні перебуває 1839 містян зі встановленим діагнозом COVID-19, у яких хвороба протікає у легкий або безсимптомній формі.

«Динаміка захворюваності залишається високою, — каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. — Ми закликаємо громадян дотримуватись таких протиепідемічних заходів як: носіння масок в громадських місцях, уникнення масових скупчень людей, дотримання особистої гігієни, тощо. Але водночас наголошуємо, що єдиний спосіб вберегти себе — вакцинуватись. Наразі у Вінниці в наявності є вакцини CoronaVac, найближчим часом ми очікуємо на чергову партію вакцини Pfizer».

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, нагадаємо, розповів, яка ситуація з COVID-19 станом на 5 жовтня. Детальніше у матеріалі: Одна смерть та 291 новий випадок. Ситуація з COVID-19 у Вінницькій області

Відео дня

Довідка

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою.
  • уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, мінімальна дистанція — 1,5 метра.
  • не торкайтеся свого обличчя, зокрема очей, носа та рота.
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, невідкладно зверніться по телефоном до сімейного лікаря та повідомте його попередньою про перебування в продовж останніх 14 днів у країнах де зареєстровані випадки захворювання на COVID-19;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Дотримуйтесь вимог самоізоляції!

Самоізоляція — це, в першу чергу, утримання від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування. Самоізоляція виключає будь-які ситуації, коли ви тісно контактуєте з іншими людьми (наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше, ніж 2 метри, або тривалістю понад 15 хвилин).

Виключенням є лише звернення за медичною допомогою (тільки після консультації телефоном).

Якщо ви не впевнені, чи потребуєте ви самоізоляції, або не знаєте до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на Урядову гарячу лінію: 1545

Для кого потрібна самоізоляція?

  • Самоізоляція потрібна, в першу чергу, якщо:
  • Ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19.
  • Якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19.
  • Якщо ви нещодавно повернулись  з Італії, Іспанії, Ірану, Німеччини, Франції та  з інших країн про які повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я України — навіть якщо у вас відсутні симптоми.
  • Якщо ви нещодавно повернулись з будь-якої країни, де зареєстровані випадки захворювання на  COVID-19 та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки триває самоізоляція?

Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше, ніж 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції (подорож, контакт з хворим тощо).

Як підготуватись до самоізоляції?

Спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому чи приймати відвідувачів та гостей. Поясність це друзям та родичам, а також обговоріть можливість дистанційної роботи із роботодавцем.

Збережіть контакти вашого лікаря, та попередньо повідомте його про причини рішення про самоізоляцію, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до кого ви будете звертатись в першу чергу за допомогою.

Що робити, якщо Ви проживаєте не одні?

Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, потрібно ізолюватись в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також готувати їжу та харчуватись окремо — зробіть це.

Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук із милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю, використовуйте одноразові серветки та хустинки. Під час необхідних контактів із людьми завжди одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або хоча б максимально мінімізуйте контакт із ними.

Як організувати доставку харчових продуктів?

Спробуйте мінімізувати походи в магазини. Якщо є можливість, попросіть друзів або родичів доставляти Вам продукти харчування та необхідні покупки до вхідних дверей або користуйтесь послугами доставки з дистанційною оплатою.

Що робити, якщо Вам необхідно покинути житло?

Якщо у Вас виникла гостра потреба покинути місце самоізоляції — одягайте маску та мінімізуйте контакти із людьми. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Що робити якщо в Вас з’явились симптоми?

Якщо під час самоізоляції у Вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) — негайно зверніться за медичною допомогою телефоном до сімейного лікаря  та повідомте йому про подорож та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

 

Читайте також:

Як вимушеним переселенцям отримати медичну допомогу на Вінниччині?

З понеділка антибіотики тільки за рецептом: все, що потрібно знати пацієнту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Виктория Гулько

    Внас ще війна не закінчилася а ви своїм ковідом вже немає на чому бабло відмивати всю раду на передову то зразу війна закінчиться і ковід пропаде..
  • Лариса Леонідівна

    Замахали ескулапи !
    Занудьгувалося в теплих  кабінетах ?
    Ідіть на передову , в окопи !
    Там нема ні вірусів, ні бактерій!
    Там буде вам стерильність.
  • Сулименко Владимир

    Наша пісня, гарна, нова....... Як ви, дістали з своім ---КОВІД!!!!  Завжди осінню, люди хворіли. Така погода.
  • Андрій Струк

    Здоровим людям вакцина не потрібна,а хворим вона смертельно небезпечна.Ілля Мечніков.

keyboard_arrow_up