Дефіцит вітаміну D підвищує ризики тяжкого COVID. Результати дослідження

- Вчені з Ізраїлю представили результати дослідження про те, як хворіють люди з низьким та оптимальним рівнем вітаміну D.
- Вони також продемонстрували очевидну кореляцію між його дефіцитним станом та смертністю. Це вперше науковці включали оцінку рівня вітаміну D до інфікування.
Наявність в організмі інфекції може знижувати рівень вітаміну D. Вчені вирішили проаналізувати його показники, які отримали від 2 тижнів до 2 років до COVID-19, та порівняли їх із перебігом хвороби. Їхня робота вкотре доводить, що дефіцит вітаміну D є фактором ризику тяжкого перебігу COVID-19.
Деталі експерименту
Крім важливої ролі у здоров'ї кісток, вітамін D асоціюють з користю при аутоімунних, серцево-судинних та респіраторних захворюваннях. З початком пандемії COVID-19 лікарі стали частіше призначати його для профілактики інфекції, оскільки він відіграє важливу роль у стимулюванні імунної відповіді.
Ізраїльські вчені продемонстрували, як конкретні показники впливають на перебіг інфекції, повідомляє EurekAlert. В їхньому експерименті взяли участь 1 176 осіб.
Виявилось, що дефіцитні стани (менше 20 нанограм на мілілітр) у 14 разів підвищували тяжкий перебіг COVID-19 у порівнянні з показниками 40 нанограм на мілілітр. Смертність на тлі дефіциту становила 25,6%, а при оптимальних показниках — 2,3%.
«Це означає, що низький рівень вітаміну D значною мірою сприяє тяжкості та смертності від COVID-19», — підсумували автори.
Всі дані скоригували з урахуванням статі, віку, хронічних захворювань та інших чинників, що потенційно впливають на результат.
З інших досліджень відомо, що оптимальний рівень вітаміну D знижує ризик раку кишківника на 50%, а дефіцит збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань вдвічі.
Кому слід перевірити вітамін D
У групі ризику перебувають:
- люди з ожирінням, у яких індекс маси тіла вище 35;
- вегетеріанці та вегани;
- люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки;
- літні люди.
Медики наголошують: Самостійно приймати будь-які вітаміни, зокрема вітамін D у чистому вигляді не варто: велике дозування може навпаки нашкодити. Спершу проконсультуйтеся з лікарем, який назначить відповідні аналізи. Вже на основі них призначить лікування, якщо це необхідно.
Читайте також:
Останній місяць зими: яка погода чекає на українців у лютому
У цей день вітайте Геннадія. Історія, традиції та заборони 5 лютого
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.