Чому в дитини високий артеріальний тиск? (Новини компаній)

Чому в дитини високий артеріальний тиск?  (Новини компаній)

Дитину турбують періодичні носові кровотечі, часті головні болі або запаморочення? Як давно ви перевіряли у неї артеріальний тиск? Згадані симптоми можуть бути наслідком артеріальної гіпертензії. Ця недуга стосується не лише дорослих. Подібні порушення трапляються навіть у немовлят. Чекати, що дитина «переросте» хворобу, не варто. Поширений діагноз «вегето-судинна дистонія» нерідко маскує небезпечні захворювання, котрі потребують негайного лікування. Тож кардіологи закликають батьків комплексно обстежувати дитячий організм і регулярно проходити профілактичні огляди.

Важливо знайти причину!

Підвищення артеріального тиску трапляються у дітей різного віку. Цей неприємний симптом лікарі фіксують як у немовлят, так і у підлітків в період статевого дозрівання. Останні нерідко потрапляють в оману доволі суперечливого діагнозу «вегето-судинна дистонія». Зазвичай, отримавши його, батьки заспокоюються і чекають, що хвороба мине сама собою, а втручатися у природний процес не варто. Водночас кардіологи наголошують: дитяча артеріальна гіпертензія — це підступний симптом, який може вказувати на системні порушення у роботі інших органів та систем.

«Ми послуговуємося правилом презумпції вторинності артеріальної гіпертензії, — пояснює Ольга Зборовська, кардіологиня, кандидатка медичних наук.—Виявивши підвищення тиску, завжди передбачаємо наявність іншої патології, яка його провокує. Це можуть бути ожиріння, гормональні порушення, захворювання нирок, в тому числі вроджені вади їхнього розвитку, вроджена вада серця, як-от коарктація аорти, наявність пухлин в організмі, які здатні виробляти речовини, що сприяють підвищенню артеріального тиску. Лише з’ясувавши  точну причину, можемо починати лікування».

Не слід використовувати домашній тонометр!

Якщо вдома є тонометр для вимірювання тиску у людей старшого віку і ним користується вся родина, це добре. Однак такий пристрій не допоможе при дитячій діагностиці артеріального тиску, оскільки на маленькій руці даватиме некоректні результати. Ключову роль під час вимірювання має розмір манжета. Його гумова частина, в якій нагнітається повітря, мусить на 80-100% охоплювати плече. Більший чи менший розмір автоматично дає похибку. До того ж для оцінки отриманого результату лікарі завжди враховують стать дитини, її вік та зріст, а під час діагностики застосовують спеціальні таблиці. У домашніх умовах зробити процес вимірювання точним дуже складно.

«Якщо при вимірюванні тиску на плечі ми бачимо відхилення від норми, то додатково проводимо діагностику на нижніх кінцівках, — розповідає Ольга Зборовська. У такий спосіб ми спростовуємо або підтверджуємо діагноз «коарктація аорти». У домашніх умовах і без спеціальних знань таке обстеження неможливе».

Варто робити скринінг раз на рік!

У деяких випадках дитяча артеріальна гіпертензія минає без будь-яких симптомів. Однак вона може «рости» разом з малюком, а в дорослому віці проявитися серйозними проблемами. Отож для ефективного і своєчасного виявлення патологій варто застосовувати щорічні профілактичні огляди. Вони необхідні навіть тоді, коли жодних скарг на самопочуття дитина не має.

«Щорічного профогляду достатньо, щоб помітити зміни,— зауважує Ольга Зборовська. — Він обов’язково має передбачати вимірювання артеріального тиску. Якщо лікаря щось збентежить, маленькому пацієнтові можуть призначити додаткові обстеження».

Отже, будьте уважні до своєї дитини. Нетипові симптоми — привід звернутися за консультацією до лікаря, а не чекати, що організм впорається самотужки і переросте проблему. Щоб завбачити артеріальну гіпертензію, регулярно робіть скринінг в умовах медичного закладу. І не чекайте, що омине!


Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up