Чоловіку, жінці, дитині: кому і які вітаміни слід приймати для зміцнення імунітету?

Чоловіку, жінці, дитині: кому і які вітаміни слід приймати для зміцнення імунітету?
  • Весна — пора, коли людський організм особливо вразливий, схильний до вірусних захворювань, авітамінозу і зниження імунітету. Зміцнити здоров'я можливо за допомогою спеціальних харчових добавок і вітамінних комплексів.
  • Та не поспішайте бігти до аптеки за вітамінами і «призначати» їх собі самотужки. 
  • Чому вітаміни — справа індивідуальна, пояснюють фахівці.    

 

Найважливішим у боротьбі з вірусними захворюваннями є наш імунітет. Навесні його варто підтримувати вітамінами. Відмінності між дитячим, чоловічим і жіночим організмом диктують необхідність вибирати вітаміни відповідно до потреб, рекомендують спеціалісти.

Вітаміни для зміцнення імунітету у продуктах

Вітамін А

Цей вітамін можна знайти в таких овочах, як морква, шпинат, брокколі та капуста. Крім того, він є в молочних продуктах, навіть фруктах: дині, абрикосі, манго.

Відео дня

Вітамін В

Його можна знайти у таких фруктах, як авокадо. Також він є в молочних продуктах, таких як йогурт або молоко, та в овочах, як от у спаржі, а також у м’ясі та рибі.

Вітамін С

Ми можемо знайти його в фруктах і овочах, таких як: апельсин, лимон, ківі, полуниця, чорні ягоди, петрушка, болгарський перець.

Вітамін Е

 Він є у волоських горіхах, мигдалі та арахісі. Крім того, він є в насінні соняшнику, шпинаті та броколі. Найкращі олії для приготування салатів — соняшникова, олія зародків пшениці та соєва олія.

Вітаміни для дитини

Звичайно, найкращим джерелом корисних речовин для підвищення імунітету та здоров’я загалом має бути правильний раціон харчування. Проте, чи достатньо ми споживаємо овочів та фруктів, особливо, це стосується дітей, які бувають достатньо вередливі щодо їжі? Прийнятним рішенням стосовно недостатнього надходженням вітамінів та інших корисних речовин до організму є періодичне вживання вітамінів та інших харчових добавок. При виборі вітамінів варто порадитися з лікарем або фармацевтом.

— Оскільки дитячий організм в холодну пору виснажився, навесні для покращення імунітету слід приймати мультивітаміни , — говорить педіатр Вікторія Костюк.— Але,які вітаміни потрібно приймати саме вашому малюку, може порадити лише фахівець. Він призначить вам комплекс, відповідно до віку вашого чада і його активності. До прикладу, якщо дитина займається спортом, вона може потребувати інших вітамінів.

Дітям від 4 до 8 років потрібно 25 мг вітаміну С щодня. Молодшим — лише 15 мг. Малюкам від 1 до 3 років треба близько 0,6 мг вітаміну А щодня. Дітям від 4 до 8 – 0,9 мг.

Також дітям потрібен кальцій і вітамін D, які необхідні для зміцнення і зростання кісток. Крім цього,навесні зростає потреба дитячого організму в йоді, цинку, залізі і вітамінах A, B6, B12, необхідних для розвитку мозку і внутрішніх органів, для роботи імунітету та здатності чинити опір інфекціям верхніх дихальних шляхів.

Вітаміни для чоловіків

Існують загальні рекомендації від медиків, які вітаміни краще приймати чоловікам навесні. Дієтолог Ольга Мазур рекомендує такі вітаміни:

  • Селен + вітамін А, Е — важливі вітаміни для чоловічого здоров'я. Вітамін А не тільки зміцнює імунітет, але й поліпшує репродуктивну функцію.Вітамін Е не тільки додасть сил і енергії, але й стане на заваді розвитку атеросклерозу. Ну і звісно, він важливий для вироблення тестостерону.
  • Вітаміни групи В — рекомендуються спортсменам, так як вони покращують засвоєння білка.
  • Вітамін С не тільки імунітет протидіє застудним захворюванням, а й зміцнює судини і нормалізує кров’яний тиск,знижує ризик виникнення інфаркту
  • Вітамін N — покращує роботу печінки.

Жіночі вітаміни 

Жіночий організм більш вразливий перед навколишнім середовищем. У жінок більш тендітна кісткова тканина, інша гормональна система. І імунна система у жінок працює інакше. А вагітність і годування дитини просто витягують з жіночого організму всі ресурси.

— До числа вітамінів, які варто приймати для здоров’я шкіри, нігтів і волосся, належать насамперед вітаміни С і В6, — рекомендує дієтолог Ольга Мазур.— Перший покращує кровообіг в судинах шкіри, зміцнює волосяні цибулини, чим перешкоджає втраті волосся. Вітамін В6 уповільнює старіння організму.

В12 вкрай важливий для гормонального балансу, роботи жіночих органів і загального емоційного стану жінки. Фолієва кислота( вітамін В9) відіграє найважливішу роль при вагітності. Особливе значення для жінок має вітамін А, який крім загального зміцнювального ефекту, може запобігати розвитку гінекологічних патологій. Важливу роль відіграє вітамін А і в запобіганні злоякісним новоутворенням.  Ну і нарешті, потрібно пам’ятати про вітамін Е, який важливий для здоров’я м’язових тканин і шкіри.

Для зручності можна спробувати вітамінний комплекс, який позбавить вас від необхідності приймати вітаміни окремо. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анна Манько

    Екстрені методи профілактики - це одне, а ось просто підтримувати свій імунітет на належному рівні, це інше, тоді й зараза менше пристає. Ми всією сім'єю Альпікол приймаємо для підняття імунітету. Він підвищує захисні властивості організму і сприяє профілактиці застудних захворювань.
  • Оксана Краско

    Наша педіатр радить приділяти більше уваги зміцненню імунітету дитини. Син ходить на плавання, даю йому овочі сезонні та фрукти та Альпікол в обов'язковому порядку для зміцнення імунної системи організму. Такі прості рекомендації уберігають від частих застуд!
  • Наталия Войт

    И снова ни о чём.
  • Торон Туй

    Никакими таблетками укрепить иммунитет невозможно. Такие статейки кропают за копейки. От фармацевтических дистрибюторов, которые есть мафия.

keyboard_arrow_up