Чия «Пироговка»? МОЗ хоче взяти лікарню на свій баланс, депутати — проти

Чия «Пироговка»? МОЗ хоче взяти лікарню на свій баланс, депутати — проти
  • МОЗ висунуло пропозицію передачі Вінницької обласної клінічної лікарні імені М. І. Пирогова, що знаходиться у комунальній власності, до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України.
  • Це питання розглядали депутати облради. Усі вони в один голос заявили, що це зараз не на часі.

МОЗ пропонує передати «Пироговку» державі для створення університетської лікарні. Відповідний лист надіслали Вінницькій обласній раді.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів це звернення розглянула 30 червня.

— Лікарня ім. М. І. Пирогова є багатопрофільною високоспеціалізованою, лікувально-профілактичною установою, яка обслуговує спільні потреби територіальних громад з надання мешканцям Вінницької області третинної медичної допомоги, є опорним закладом охорони здоров’я у госпітальному окрузі Вінницької області та центром його спроможної мережі, — повідомила заступниця начальника управління соціально-гуманітарної політики виконавчого апарату Вінницької обласної Ради Надія Марусяк. — Лікарня є також клінічною базою для Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. З колективом лікарні співпрацюють 12 кафедр та курсів університету.

Відео дня

Марусяк пропонує забезпечити розвиток уже існуючої університетської клініки на базі Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Відзначає, що це не потребує змін у мережі закладів охорони здоров’я по госпітальному округу.

— Вінницька обласна клінічна лікарня ім. Пирогова має право і надалі залишитися у спільній власності територіальних громад Вінниччини, — продовжує Марусяк. — У нас наразі відсутні будь-які економічні обґрунтування щодо доцільності передачі обласної лікарні МОЗ. 

Депутати підтримали Марусяк та теж не хочуть передавати лікарню МОЗ. Всі одноголосно вважають, що це питання не на часі.

— Обласна Рада як власник ефективно справляється з покладеними на неї повноваженнями й завданнями, обласна лікарня ім. Пирогова є однією з кращих в Україні, — сказав заступник голови постійної комісії Ярослав Хребтій. — Крім жителів Вінниччини, до нас приїжджають лікуватись й іноземці. Крім того, лікарня тісно співпрацює з кафедрами медичного університету, тобто вже виконує функції університетської клініки. Тому наша позиція абсолютно чітка й прозора: ми — за розвиток закладу, за наданням нашим пацієнтам допомоги на високоякісному, європейському рівні, ми — за адекватне фінансування. Але зараз, коли в країні війна, коли в Україні 148 закладів охорони здоров’я зруйновані вщент і 600 — пошкоджені, основні державні ресурси будуть витрачатися на їхнє відновлення.

Голова постійної комісії Ігор Грубеляс теж поділяє таку думку. 

— Це питання є справді не на часі. Крім того, рішення про передачу обласної лікарні може знизити рівень надання медичної допомоги, — пояснив він.

Підсумував позицію депутатів заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк.

— У листі МОЗ справді не бачимо ні економічного обґрунтування, ні бізнес-плану, ні бачення Міністерством майбутнього лікарні. А наша обласна лікарня — сучасний заклад світового рівня, яким ми пишаємось! Держава ж у першу чергу буде відбудовувати зруйновані й пошкоджені лікарні. І це, на мою думку, правильно, тому знайти найближчим часом додаткові видатки на розвиток університетської лікарні буде складно, — прокоментував Ігор Івасюк. — Вдячний, що лист було винесено на розгляд профільної комісії, щоб врахувати думку депутатів, яких обирають люди. І саме думка профільної комісії у цьому питанні є пріоритетною.

 

Читайте також:

Завдяки волонтерам область отримала майже 12 тисяч пляшечок дефіцитного дитячого харчування

Брудні гаджети. У МОЗ розповіли, як правильно чистити смартфони та планшети

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (100)
  • Ирина Полищук

    Олег Ковальчук згодна 100%!
  • Дима Черняев

    Нехай МОЗ візьме за щоку!
  • Ліля Яковенко

    От скотеняки,вже тут поклали око🖕
  • Владимир Булгакович

    Хотят музей вместе с больницей прихватизировать Стратегия не отдаст,лучше бы Ладыжинскую забрали,зделали роддом и институт тпостроили

keyboard_arrow_up