Чи можна аналізом калу перевірити якість вінницьких лабораторій?

Чи можна аналізом калу перевірити якість вінницьких лабораторій?

Почому здоров’я? У кого є діти чи сам слідкує за власним здоров’ям, стикається зі здаванням аналізів. Де їх краще робити, скільки це коштує, і як ціна позначиться на результаті...

Чи можна перевірити якість праці лікарських лабораторій? Теоретично так, практично дуже важко. Журналіст RIA вирішила перевірити аналіз калу дитини у чотирьох вінницьких лабораторіях.  Першою була лабораторія на Скалецького, безкоштовна. Далі в Медичному центрі на Київській, та дві приватні лабораторії “Альтамедіка” та “Сінево. 

Швидко і без направлення
“У вас є направлення?” - перше питання, яке звучало в усіх установах, куди журналіст принесла аналізи. “Ну нема, то нема”, - говорили у відповідь на “ні”.  А ще питали, що саме шукаємо?  Шукали ми звичайно розбіжності, для лікарів же відповідь була - “перевірте на глисти і взагалі, як там справи”. В кожній лабораторії запропонували зробити копрограму, яка окрім хімічного та мікроскопічного дослідження показує й наявність чи відсутність паразитів. 
 

За ваші гроші все ок
“Альтамедика” та “Сінево” - лабораторії, про які ходить слава у вінничан. Мовляв, більш чіткого результату вам ніде не покажуть, та й самі лікарі “радять” туди нести аналізи. Хоча й дорогувато. Аналіз калу, до речі, найпростіший, який ми робили - 80 грн. 
Привітні дівчата на рецепції, попросили лише телефон, заповнили форму, взяли вміст одноразової тари, отримали кошти і побажали успіху. 
На Київській, у Медичному центрі теж платні послуги. Але відмінні, звісно, від “Альтамедика” та “Синево”, зокрема, той самий аналіз калу коштує 25 грн, але якщо у вас є право на субсидію, то аналізи можна зробити в половину вартості. В амбулаторії на Скалецького за аналіз платити не потрібно. Лаборант лише трохи ніяково запитала: “Може, щось в благодійний фонд дасте?” Витягнула з кишені дві гривні. 

Відео дня

Навіщо платити більше?
Розшифровку аналізів у лабораторіях не дають, кажуть - йдіть до сімейного лікаря, він усе скаже, і що робити, порадить. 
Переглянувши аналізи всіх чотирьох лабораторій, сімейний лікар повідомив, що в дитини в принципі все у нормі. Суттєвої різниці в результатах немає і стосовно цього можна зробити лише один висновок - що копрограму в чотирьох лабораторіях роблять практично однаково. 
Можна було б зробити інакше, а саме - навіщо платити більше, якщо за дві гривні благодійного внеску, можна отримати те ж саме, що й за 80. Але…

Є історія вінничанки на ім’я Олена, яка під час вагітності спостерігалась у двох лікарів. Один лікар був за місцем прописки, щоб отримати декрет, інший добре знайомий, якому довіряєш. 
“Знайома лікарка направляла мене на аналізи в лабораторію, де ціна послуг була досить демократична, наприклад, аналізи на гормони коштували до 100 грн. Про якість не знаю, довіряю лікарю. Дільнична лікарка направляла у найбільш дорогу лабораторію нашого міста, де ті ж самі аналізи коштували від 250 грн. Спілкуючись з вагітними дівчатами у черзі до лікаря, постійно виникали розмови на цю тему. І висновки напрошувалися самі по собі - лікарі мають свої інтереси, тому що з десятка лабораторій міста наполегливо радять найдорожчі. Та чи найякісніші?

Не можна оцінити якість лабораторії по одному аналізу
 Сергій Макаров, сімейний лікар
- Справа в тому, що аналіз калу, та й будь-який інший, не найкращий варіант, щоб оцінити якість роботи лабораторії. Тому що дуже не постійний склад речовини, навіть якщо з одного зразка набирати. Якщо взяти аналіз крові і дивитися, наприклад, рівень гемоглобіну, або кількість еритроцитів - це більш стабільні показники. Якщо лабораторії нормально працюють, то вони суттєво відрізнятися не повинні. Хоча можуть, і це теж нормально. Тому що є похибка вимірювання, або для дослідження одного і того ж параметру можуть використовуватись різні методики, і кожна з них може мати свої нормативи. Не існує в природі методів зі стовідсотковою достовірністю.

Зокрема хороші методи дослідження мають параметри 95-97%. Це означає, що якщо 100 людей які мають гепатит, здають аналіз, то результат у 95 випадках підтвердиться, а в п’яти пацієнтів при даному дослідженні може бути псевдонегативний результат. Як лікар я це знаю. І коли результат викликає сумніви, розумію, що пацієнт міг попасти в ці 3-5% лабораторної похибки, потрібно перездати аналізи. Насправді точність лабораторної діагностики, це дуже складна задача. В одній і тій самій лабораторії, ті ж самі люди, тими ж самими методиками один аналіз виконують екстра точно, а інші дослідження в тій самій лабораторії роблять з похибками, тому що в цей момент у них не відкалібрований апарат, погані реактиви… 
Для визначення якості аналізів існує реферінг лабораторії, це найточніші методи, які називають золотими стандартами. Вони можуть бути суттєво дорожчі, тому не використовуються широко. До речі, це не контролюючий орган, лабораторія може туди звернутись, аби перевірити саму себе, якщо зацікавлена. 

 

Нова служба є. Реєстру лабораторій - немає
Хто ж відслідковує якість послуг вінницьких лабораторій. Можлива санітарна епідеміологічна служба? Але з 6 квітня завдяки роспорядженню Кабінету міністрів санітарна служба зникла. І головний санітарний лікар області Олександр Сорочан каже, що свої службові повноваження вони втратили. Але й до того якість лабораторій вони не перевіряли, лише безпеку праці працівників.  
- Питанням лабораторій має займатися нова структура Держпромспоживслужба, та в повноваженнях такого не прописано, і говорити, що лабораторії якимось чином їй підпорядковані, не можна, - говорить Олександр Сорочан. -  Ми, як і будь-хто інший, можемо замовляти послуги в лабораторіях, які внесені у єдиний реєстр, тільки реєстру поки що теж немає. 
Про якість, за словами Сорочана, може свідчити наявність сертифікатів ISO. (Це міжнародна система акредитації). Такими сертифікатами займається центр держстандарту та метрології. Хоча, як з’ясувалося, в державному підприємстві “Вінницястандартметрологія” теж нічого не вирішують. За словами заступника генерального директора з метрології  Леоніда Білоконя, їхня структура лише входила в комісію, яка інспектувала лабораторії. А всі питання стосовно сертифікації та стандартизації вирішувалися на рівні МОЗу.

Взагалі питання якості праці лабораторій не викликає захоплення у лікарів та чиновників. Єдине, про що вони кажуть, не можна порівнювати лабораторії, які працюють у місті. Тому що є державні, є комунальні, а є приватні установи і фінансування в них відповідне. І реактиви та технології відповідні до фінансування. І кожен має сам робити вибір, кому довірити власне здоров’я і куди нести свій кал. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Гринчук Ксюша

    На 2 міській лікарні їх взагалі не роблять((((( перездали через 2 дні в іншому місці - в дитини гострики., а якщо на гемоглобін, то запитуют який був попередній, і точно такий вказують.....(((((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up