Бродячий пес покусав жінку: в Жорнищах оголосили карантин через сказ тварин

Бродячий пес покусав жінку: в Жорнищах оголосили карантин через сказ тварин
  • У селі Жорнище Іллінецької громади на Вінниччині підтвердили випадок сказу. На два місяці ввели карантин та проводять вакцинацію тварин.

У селі Жорнище бродячий собака покусав місцеву жительку. Тварину ізолювали та взяли під ветеринарний нагляд. На четвертий день спостереження собака помер. Про це йдеться в інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Спеціалісти Іллінецького відділу Вінницької районної лікарні у селі відібрали патологічний матеріал тварини та провели невідкладні протиепізоотичні заходи.

За результатами лабораторних досліджень патологічного матеріалу Вінницькою регіональною лабораторією Держпродспоживслужби підтвердили діагноз — сказ.

Відео дня

«Наразі с. Жорнище оголосили неблагополучним пунктом по сказу тварин, накладено карантинні обмеження, які будуть зняті через два місяці після останнього випадку захворювання тварин на сказ. В даному населеному пункті проводяться вимушені карантинні протиепізоотичні заходи, вже щеплено проти сказу 126 собак та 74 коти», —  йдеться у повідомленні.

Ймовірною причиною виявлення захворювання тварини на сказ є червона лисиця.

Жінка, яку покусав скажений пес, під наглядом лікарів проходить курс антирабічної вакцинації.

Довідка:

З початку 2023 року в населених пунктах Іллінецької громади щеплено проти сказу 563 собаки та 427 котів. Профілактичне щеплення домашніх тварин можна зробити за адресою м. Іллінці, вул. Незалежності, 108. Іллінецький відділ Вінницької районної лікарні в достатній кількості забезпечений антирабічною вакциною.

Що потрібно знати про сказ

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом, який уражує центральну нервову систему і закінчується летально. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. Варто зазначити, що людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки —  з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Власникам тварин

З метою запобігання виникнення сказу потрібно регулярно (щороку) проводити щеплення домашніх тварин проти цієї хвороби. У разі прояву клінічних ознак захворювання слід негайно звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини або доправити тварину для огляду у ветеринарну установу.

У випадку виявлення контакту домашніх тварин з тваринами дикої фауни повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини для проведення відповідних заходів, з метою запобіганню зараження та загибелі домашньої тварини.

Застереження жителям громади

При всіх подібних контактах (покусах) з хворими тваринами необхідно :

  • промити рану (подряпину) великою кількістю проточної води з милом
  • обробити рану йодною настройкою
  • накласти стерильну пов’язку
  • негайно звернутись у медичний заклад.

 

Читайте також:

За скільки часу до вінничан має приїхати швидка: відповідь медиків

Базова аптечка: чи потрібно мати зеленку, перекис водню та йод

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up