Болять ноги у дитини — коли батькам варто хвилюватися?

Болять ноги у дитини — коли батькам варто хвилюватися?
  • Більшість батьків знають про незрозумілі болі дитячих ніжок. Увечері дитина скаржиться, на ранок все проходить.
  • Зазвичай нічого страшного — це лише болі росту. Утім, лікар-педіатр Андрій Шиманський говорить, що біль може бути симптомом більш серйозних хвороб.

Чи бувало у вас таке? Ваша дитина років чотирьох чи восьми раптово починає скаржитись на біль у ногах. Частіше ввечері перед сном. Проте зранку прокидається і біжить гратися, повністю забувши про біль. І дані епізоди час від часу повторюються, хоч в проміжках часу дитину абсолютно нічого не турбує.

Цей синдром має назву — болі росту. Він досить поширений, статистика свідчить, що зустрічається він у 3-50% дітей від трьох до восьми, інколи до 12 років. При болях росту діти найчастіше скаржаться на неприємні відчуття в гомілках, стегнах і майже завжди біль симетричний. Це може повторюватись щоденно, а може раз на місяць, півроку. Досить часто батьки не звертають на це уваги, думають, дитина набігалась або вигадує, може не хоче йти в садочок чи школу.

Відео дня

— Останні дані досліджень, які я зустрічав, вказують що 35% дітей від 4 до 8 років мали болі росту, — розповідає лікар-педіатр Андрій Шиманський. — Ця проблема часта і мало вивчена. Наприклад, в медуніверситеті про такі болі майбутнім лікарям не говорили. Я особисто про таке дізнався вже в інтернатурі, випадково знайшов статтю в одному американському виданні.

На сьогодні причина цих болів до кінця не вивчена. І коли називають причиною те, що дитина стрімко росте і деякі органи, м’язи, суглоби не встигають за ростом — міф, який вже спростований.

— У більшості досліджень не було виявлено зв`язку виникнення даних болів та інтенсивного росту. Як відомо, найбільш інтенсивний ріст спостерігається на першому році життя та вже у пубертаті (під час статевого дозрівання), — говорить лікар. — Є інформація, що частіше болі росту зустрічаються у дітей, які займаються спортом, тому не виключається наявність певних особливостей м’язово-сухожилкового апарату. Хоча, у таких дітей часто спостерігається знижений больовий поріг, тому даний синдром не може бути пояснений виключно місцевими змінами.

Ми говоримо лише про біль у ногах?

— Найчастіше так. І коли повернутись до причин, можна сказати, що такі болі, окрім фізичного навантаження, можуть бути викликані психічним станом дитини. Є дослідження, що діти, які мають стрес у сім’ї, в колективі, мають і проблеми з болями росту. Перші поради, які ми даємо батькам — це нівелювати стрес дитини, можливо, це перевантаження в школі, в садочку, можливо, конфлікти в родині.

У дитини болять ніжки, мама занепокоєна, який алгоритм її дій?

— Взагалі варто розуміти, що біль в ногах, це досить тривожний симптом. Є так звані «червоні прапорці» – маркери, на які варто звернути увагу. Для того, щоб про них говорити, потрібно взагалі розуміти, що таке біль росту. Це не запальне захворювання, тобто в дитини немає температури, якихось змін в аналізі крові, немає ніяких локальних змін (припухлостей суглобів, почервоніння), просто ніжки ввечері поболіли зранку нічого не турбує. Якщо щось не вкладається в дану картину, обов’язково варто звернутись до лікаря. Потрібно розуміти, що це діагноз виключення. Тому звертаємось до лікаря, здаємо звичайний аналіз крові для початку, інколи потрібно зробити рентген суглобів, для того, щоб виключити більш грізну патологію. Також потрібно звернутись до лікаря, якщо даним болям передувала вірусна інфекція (ГРВІ, наприклад) чи ангіна, чи травми, тобто якщо був якийсь чинник, який міг призвести до ураження м’язів чи суглобів, чи кістки.

Чому болі в ногах можуть бути серйозним симптомом?

— Тому що найчастіше більшість ревматичних захворювань, ювенільний ревматоїдний артрит, гостро-ревматична лихоманка, також захворювання крові, кісткового туберкульозу, лейкози, остіомеліт можуть розпочинатися з болів у ногах. У цих випадках можуть боліти суглоби, спостерігатися біль в кістках, а дитина не може сказати, що в неї болить — м’язи чи кістки. Звичайно, коли в дитини немає загрозливих симптомів, ви знаєте, що раніше таке вже було, тут можна справитись самостійно. Але якщо болі часті, сильні, якщо перед цим була температура, травми, почервоніння, симптоми болю залишаються зранку (тобто скутість рухів, дитина кульгає), то звертаємось до лікаря, потім виключаємо все, чуємо, що дитина здорова, це болі росту і спокійно йдемо додому. До речі, є варіанти важкого перебігу болів росту, коли потрібне більш агресивне лікування, навіть призначення антидепресантів, наприклад. Зазвичай же допомагають масаж та теплий чай (заспокоїтись), нурофен, ібупрофен, парацетамол (зняти біль). І це просто потрібно перерости.

Чи варто робити купу аналізів та досліджень, щоб отримати діагноз болю росту?

— Тактика виключення завжди є виправданою, адже коли пацієнт приходить, наприклад, з кашлем, лікар в першу чергу повинен виключити найгірше, наприклад запалення легенів. Виключили пневмонію, відсутні інші дані ураження легень — все ок, це вірус. На жаль, ми не можемо сказати, що буде далі. Ми можемо визначити теперішній стан дитини та виключити загрози, страшні захворювання. Дійсно, більшість діагнозів можуть бути поставленні після звичайного огляду і додаткові методи обстеження можуть бути не потрібні. Та в деяких випадках вони конче необхідні для постановки та уточнення діагнозу чи навіть контролю лікування.

Вітамін Д, корекція болю та інших патологій

За словами лікаря, на сьогодні також є думка, що болі росту можуть бути пов’язані з обміном кальцію і вітаміном Д.

— На жаль, дослідження чіткої інформації не дають, але у дітей з дефіцитом вітаміну Д і частіше, і важче перебігає даний синдром, — говорить Андрій Шиманський. — Тож при лікуванні цієї проблеми згадується корекція рівня вітаміну Д. Втім, варто зазначити, що профілактичний прийом вітаміну Д рекомендований всім, і дітям, і дорослим. У нашій широті латентний дефіцит цього вітаміну є досить поширеним, тому щоденний прийом профілактичних доз є хорошою практикою. Деякі рекомендації радять спочатку визначити рівень вітаміну Д, а лиш потім визначати необхідність корекції та дозу. Нормальні показники повинні бути в межах 30-60 нг/мл.На сьогодні відкриті не лише класичні ефекти впливу вітаміну Д (кісткові), а й позакісткові ефекти. Він впливає на імунітет, знижує ризик алергічних захворювань, пов`язаний з розвитком ожиріння та навіть з певними пухлинними станами. Цей напрям активно досліджується, проте все більше даних вказує на те, що це не лише вітамін!


Читайте також:

Жар у спеку — це пекло. Як вимірювати температуру і справлятись з нею, розповідає лікар

Перевірте аптечку, особливо відкриті ліки — раптом ви лікуєтесь простроченими препаратами

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (49)
  • Оксана Зубак

    Вибачаюсь однієї ножки
  • Оксана Зубак

    Добрий вечір, у нас теж така проблема. Дитина рідко, але скаржиться на біль у стопі, але тільки однієї ножем. Що можете порадити?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Emma Dadul

    Якраз недавно через це пройшли. Майже півтори доби дитина взагалі відмовлялася ходити, скаржився, що ноги болять. Ми дуже переживали, але пройшло, як і з'явилося, несподівано.

keyboard_arrow_up