«Аеросептик» здатен знищити всі віруси. У тому числі й COVID-19 (Пресслужба ПМП «Відар»)

«Аеросептик» здатен знищити всі віруси. У тому числі й COVID-19 (Пресслужба ПМП «Відар»)

Вінницьке підприємство «Відар» з 2012 року самостійно розробило та виготовляє фотокаталітичні знезаражувачі повітря. На відміну від бактерицидних ламп, ці прилади здатні ефективно знищувати віруси, бактерії, алергени та запахи. При цьому, знезаражувач повітря безпечний для людини, бо не виділяє озон. У чому особливість «Аеросептику» і де його можна застосовувати?

Зараз увесь світ намагається втримати поширення коронавірусної хвороби, закриваючи кордони та змушуючи людей залишатися вдома. Однак, і у власній домівці може бути небезпечно. Підступний ворог, непомітно для неозброєного ока, живе поряд з вами. Або вже у ваших легенях.

Тому ще з початку 20 століття, коли відбулися перші пандемії в новітній історії людства, науковці створили кварцові лампи, які знезаражували повітря від патогенних мігроорганізмів у лікарнях. З роками виявилося, що бактерицидні знезаражувачі наносили людям непоправну шкоду: під час своєї роботи прилади виділяють озон, який відноситься до першого класу небезпечності токсичних речовин.

Зараз у більшості країн Європи відмовилися від використання таких приладів. Але, на жаль, в Україні, досі панує «монополія» ламп для кварцування повітря в лікувальних закладах.

Озон токсичніший хлору

— Бактерицидні лампи та рециркулятори продовжують використовувати в медицині та побуті. Це небезпечно для здоров’я людини, — розказує директор ПМП «Відар» Віктор Трегуб. — Ультрафіолет в діапазоні 253.7 нанометрів утворює озон. Всесвітня організація охорони здоров’я віднесла цей газ до речовин безпорогової дії. Тобто, будь-яка концентрація озону у повітрі, це е найсильніший  канцероген, небезпечний для людини.

Озон, який створюють ультрафіолетові знезаражувачі, стає причиною розвитку хронічних хвороб. Ця речовина сприяє розвитку астми, провокує виникнення алергічних реакцій, значно знижує імунітет, пошкоджує тканину бронхів та легенів. Може стати причиною виникнення раку крові та ураженню центральної нервової системи. 

Озон в п’ять разів токсичніше хлору — бойової отруйної речовини. Він залишається у повітрі після кварцування приміщення. Навіть тривале провітрювання не гарантує вам безпеки: допустима концентрація озону в повітрі — 0,02 об’ємних відсотків, а смертельна — 0,1 об%. Перебування у таких умовах є небезпечним для людей та тварин, які вдихатимуть цей отруйний газ.

Крім цього, бактерицидні лампи і рециркулятори мають ряд технічних недоліків: вони не здатні ефективно знезаражувати повітря у великих приміщеннях — досить відійти від лампи на один метр та її потужність падає в п'ять разів. Ультрафіолетові промені ефективно кварцують повітря лише під кутом у 90 градусів. А саме повітря стає місцем накопичення шкідливих речовин оксиду азота та озона.

— Наголошую, що не існує безозонових ламп. Рециркулятори закритого типу також засновані на принципі ультрафіолетового опромінення повітря, яке всмоктує в себе прилад і проганяє через бактерицидні лампи всередині. А значить — продуктом його роботи також є озон, який вдихають люди, що перебувають у приміщенні, де працює цей прилад, — каже Віктор Трегуб.

Безпечний фотокаталіз

Усіх цих недоліків позбавлений фотокаталітичний знезаражувач повітря «Аеросептик» — оригінальна розробка вінничан, яку протягом п’яти років готували до випуску на підприємстві «Відар». Цей прилад, на відміну від бактерицидних ламп, може знищувати шкідники без виділення токсичних речовин.

— Прилад діє на принципі фотокаталізу: повітря з приміщення всмоктується вентилятором у фільтр, якій покритий плівкою фотокаталитичного компонента (TiO2)  диоксида титана. Під дією випромінювання з довжиною хвилі 400 нанометрів, запускається фотохімічна реакція в структурі фільтра. І все, що є в повітрі — органічні, неорганічні речовини, віруси, бактерії, алергени — все окислюється на молекулярному рівні. У результаті утворюється діоксид вуглецю та вода, що випаровується під впливом потоку повітря, — каже керівник ПМП «Відар» Віктор Трегуб.

«Аеросептик» абсолютно безпечний: може працювати безперервно у присутності людей в лікувальних закладах, на виробництві та побуті. Має державну реєстрацію, пройшов клінічні випробування. Результати дослідження показали, що мікробне забруднення у приміщенні зменшується на 50-90% за вісім годин роботи приладу.

Його перевагу оцінили в медичних закладах, таких як інститут Амосова, лікарня «Охматдит», опікове відділенні лікарні імені Пирогова, обласна дитяча клінична лікарні та лікарня №3 у Вінниці. Більше півсотні апаратів закупив наш військовий санаторій.

Прилад простий в експлуатації та займає небагато місця. Його вага всього чотири кілограми, потужність — 180 кубометрів на годину. Її достатньо, аби швидко знезаразити повітря у приміщенні площею до 100 квадратних метрів.

А ще у знезаражувача повітря чималий строк служби: фільтр працюватиме протягом семи років, а лампу в приладі потрібно міняти через 5000 годин. До того ж, виробник надає гарантійне обслуговування, терміном на два роки.

Наше підприємство звернулося з інформацією про прилад «Аеросептик» до президента України, Верховної Ради, МОЗ та до департаментів охорони здоров’я місцевої влади. Але, на жаль, відповіді не отримали. 

Цією статтею я хочу роз’яснити та попередити наших громадян про небезпеку бактерицидних ламп та рециркуляторів. Вони виробляють токсичний озон!

Фотокаталітичний знезаражувач повітря «Аеросептик» не виробляє озону, працює в присутності людей. Безпечний та ефективний проти вірусів, бактерій, алергенів, запахів органічного та неорганічного походження.

Ця розробка стала можливою завдяки нашим конструкторам, інженерам, хімікам, лікарям СЕС, які допомагали у виробництві цього унікального приладу, що є єдиним промисловим зразком, створений в Україні.

Бажаю вам здоров’я! З повагою, Віктор Трегуб.

Виробник — приватне мале підприємство «Відар» — знаходитися за адресою Вінниця, Сабарівське шосе, 4А. Телефон: (067)83-74-056

keyboard_arrow_up