«Абсолютний новий антирекорд»: лікарні, які приймають хворих на COVID-19, завантажені на 90%

«Абсолютний новий антирекорд»: лікарні, які приймають хворих на COVID-19, завантажені на 90%
фото ілюстративне
  • У Вінниці щодень фіксують невтішні рекорди щодо захворювання на коронавірус. 
  • Через це наша область знову потрапила у «помаранчеву» зону, а впродовж останньої доби хворобу підтвердили у 81 мешканця міста.  
  • Розповідаємо, як цю статистику коментує директор департаменту охорони здоров’я нашого міста та як дотримуються протиепідемічних вимог у Вінниці.

Актуальну інформацію про поширення коронавірусу на території Вінниці та про те, яким чином відбувається контроль за дотриманням протиепідемічних правил в людних місцях розповідали сьогодні, 2 жовтня, директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш та начальниця Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Ірина Односталко на пресконференції. 

«На кисні в першій міській лікарні перебуває 100 пацієнтів»

Як розповів сьогодні, 2 жовтня, директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, у місті з початку епідемії підтверджено 3297 випадки інфікування коронавірусом. Наразі в області, додамо, зафіксували 6 тисяч 453 випадки. На Вінниччині, 2 жовтня, додалося 144 нових за добу.

— За останні два тижні ми маємо 638 випадків. За останню добу це 81 випадок — це абсолютний новий антирекорд для Вінниці. Це майже в чотири рази більше, ніж маємо мати по нормативам. Динаміка свідчить про те, що кількість хворих минає всі можливі межі, — говорить Олександр Шиш. — Для нас, щоб перебувати у зеленій зоні, має бути не більше 10-11 випадків на добу. 

Відео дня

За словами Шиша, щодо завантаженості лікарень, то на сьогодні у МКЛ №1 та лікарні №3 перебуває з діагностованим COVID-19 та підозрою на захворювання 241 пацієнт. Нині обидві лікарні завантажені на 90%.

— Нас приймають районні лікарні. Бентежить те, що в реанімації першої міської лікарні на ранок було 14 пацієнтів, які потребували перебування в реанімації. В цілому на кисні в першій міській лікарні перебуває 100 пацієнтів. Це дуже багато, — каже Олександр Шиш. — Медики працюють з перевантаженням. Вінничани лікуються теж у вінницькій районній лікарні, Барській, Тульчинській, Шаргородській, Жмеринській, Калинівській. Двоє дітей перебує у дитячій інфекційній лікарні. 

За його словами, на амбулаторному лікуванні вдома перебувають 796 мешканців Вінниці. З підозрою на коронавірус та під наглядом своїх лікарів перебувають майже півтори тисячі осіб. 

«Будуть проводити «сортування» пацієнтів на місці»

— Наразі у нас люди поділяються на декілька категорій. Одна з них каже, що коронавірусу немає та перестали мити руки, не носять масок та не дотримуються соціальної дистанції, — продовжує Олександр Шиш. — Друга категорія: коли в них з’являється підтвердження, що є зміни, які нагадують коронавірусну пневмонію, то одразу починається паніка і люди просять термінової госпіталізації. Хочу сказати, що госпіталізації всіх пацієнтів лише за наявністю рентгена не буде. Є певні покази до госпіталізації, а ці покази будуть враховані сімейними лікарями, які будуть вести більшість випадків COVID-19. Також це буде враховано бригадами екстреної медичної допомоги. Тобто, будуть проводити «сортування» на місці й не всі пацієнти, які хочуть будуть госпіталізовані до стаціонару, а лише за медичними показами. 

За словами Шиша, перший лікар, який надає допомогу при COVID, — це ваш сімейний лікар. Тому у випадках погіршення стану здоров’я, появи ознак ГРВІ потрібно здійснити заходи щодо самоізоляції та викликати сімейного лікаря. 

Олександр Шиш також додав, що заклади охорони здоров’я запрошують лікарів та медичних сестер, які мають бажання працювати у коронавірусних командах. Охочі можуть звернутися у відділ кадрів лікарень №1 та №3.

Як дотримуються протиепідемічних правил у місті? 

З початку карантину фахівці держпродспоживслужби перевіряють дотримання протиепідемічних заходів та правил у Вінниці. Як розповіла заступниця начальниці Вінницького міського управління Держпродспоживслужби Людмила Крутікова, наразі їхні фахівці продовжують перевіряти: школи, дитячі садки, ринки та громадський транспорт.

— У березні наші фахівці проводили рейдові заходи по об’єктам і роздавали наглядну агітацію щодо профілактики коронавірусу. Загалом таких пам’яток вручили близько 3000, — каже Людмила Крутікова. — У травні, з початку роботи ринків, фахівці чергували кожен день і забезпечували контроль. Перед початком відкриття дошкільних закладів ми теж перевірили дитсадки. Вони відкривались поступово і на початку вересня вже всі були відкриті. 

За її словами, з початку вересня, коли загальноосвітні школи були відкриті, фахівці почали здійснювати моніторингові обстеження, щодо дотримання вимог. Зокрема, це використання засобів індивідуального захисту, наявність антисептиків, вологе прибирання приміщень, утилізація використаних засобів індивідуального захисту. 

Станом на сьогодні, 2 жовтня, перевірили вже 21 школу. З них у дев‘яти закладах виявили порушення та склали 12 протоколів.

— Цього тижня фахівці також перевіряли «Вінницьку транспортну компанію». За результатами перевірки, на посадових осіб склали три протоколи, — каже Людмила Крутікова. — Ми виявили порушення, що стосувались приготування дезінфікуючих засобів, які використовують у транспорті, наявність на підприємстві антисептиків. Крім того, перевіряли й сам транспорт та чи всі пасажири перебували у захисних масках.

За словами Крутікової, обстежували також заклади громадського харчування, магазини, салони краси, готелів та перукарень. Станом на 1 жовтня загалом склали 250 протоколів на посадових осіб об’єктів різного призначення на загальну суму понад 39 тисяч гривень.

Читайте також: 

Дані по СOVID на 2 жовтня: в Україні +4 633 за добу. Скільки на Вінниччині?

Місцеві вибори: за крісло мера Вінниці будуть боротися 13 кандидатів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Кеп

    Місць "бракує" тому,що поцріоти по завданню Фашингтона "оптимізували" лікарні,знищили санепідслужбу,занедбали медичну і соціальну галузі,влаштували війну,капіталісти чортові. Влада кримінальних бариг не здатна навіть боротися з якимось трохи нетипічним ГРЗ,від якого більшість людей видужують самі.
  • Oleg Ivanov

    Поставить по одному полицейскому на конечной остановке для контроля - не хватает ума.
  • Oleg Ivanov

    Вы зайдите в маршрутку 8 Б и посмотрите какая сантиметровая пыль на подоконниках (благо пассажиры вытирают рукавами), на спинках кресел чехлы уже засаленные до блеска, на конечной остановке я ни разу не видел, чтобы водитель протирал спец средствами ручки поручней - обычно выходит, пьет кофе и курит. А про ультрафиолетовые лампы, которые можно было бы включить во время перекура они даже не слышали в своей жизни - всем все по... барабану.
  • Michael Bielik

    З питань карантину і користі (в обмежених випадках) Covid-19: У коронавируса знайшли здатність блокувати біль. https://www.facebook.com/historydates/posts/186820276229199  https://www.facebook.com/OsobSud/posts/853540892051240

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up