5 проблем, які може вирішити медичний фітнес (блог центру сучасної фізичної реабілітації "Аксіс")

5 проблем, які може вирішити медичний фітнес (блог центру сучасної фізичної реабілітації "Аксіс")

На заході медичний фітнес існує вже багато років, до України цей тренд прийшов зовсім недавно. Він знаходиться на стику традиційного фітнесу та медицини, а в його основі лежать унікальні оздоровчі гімнастики, вправи на спеціальних тренажерах для профілактики та відновлення функціональних порушень організму. Головне завдання медичного фітнесу — виявити, яка зміна відбулася в організмі і чому, а потім повернути людині правильну рухову навичку.

Найголовніший плюс медичного фітнесу полягає в тому, що він допомагає адаптувати людину до нормального життя після будь-яких травм та операцій. Ви можете сказати: "У мене не було серйозних травм, навіщо мені відновлюватися?" Справа в тому, що всі ми іноді отримуємо мікротравми. Ми не помічаємо ці невеликі ушкодження, але вони здатні завдати шкоди організму. Наприклад, ви забили ногу, кілька днів накульгували, в результаті з'явиться новий руховий патерн, до якого організм швидко звик, пізніше це може призвести до болю в спині. Хірург у поліклініці навряд чи знайде зв'язок між цими подіями, а фахівець із медичного фітнесу — так.

1. Остеохондроз

За статистикою остеохондрозом тією чи іншою мірою страждає близько 90% населення планети. Найчастіше захворювання зустрічається у людей після сорока, але перші ознаки з'являються вже 20-30 років. Причин захворювання дуже багато: це може бути  перенавантаження хребта, вікові зміни, порушення обміну речовин, травми, слабкість м'язів спини, неправильна постава. Навіть незручне знаходження в одній і тій самій позі або плоскостопість здатні викликати остеохондроз. Грамотний фізичний терапевт зможе описати, що саме сталося, та дати вправи на проблемну зону хребта.

2. Протрузія

Протрузія є випинання краю диска межі хребетного стовпа. Поки протрузія не досягла своєї крайньої стадії, можна вилікувати її за допомогою спеціальних вправ. Одне з найефективніших — розтягнення спини на похилій поверхні, на кшталт похилої лави для преса. Так само може допомогти плавання: завдяки навантаженням у воді, зміцнюється весь м'язовий каркас хребта.

3. Головний біль

Головний біль найчастіше є наслідком спазму м'язів - починаючи від спини та хребта, закінчуючи патологіями та травмами кінцівок. Наприклад, мало хто здогадується, що причиною головного болю можуть бути високі підбори або незручне взуття. Щоб усунути біль, достатньо наприкінці робочого дня виконувати вправи на дрібну моторику стопи.

4. Судинні зірочки

Непривабливі судинні сіточки на ногах зазвичай з'являються у тих жінок, чиї судини ослабли, а кровотік нижніх кінцівок порушений. Причин багато: це і генетична схильність, і робота стоячи, і шкідливі звички, а головне — відсутність фізичного навантаження. Для профілактики та лікування судинних зірочок необхідно підтримувати м'язи ніг у тонусі за допомогою щоденних вправ, наприклад, присідань та випадів. Варто додати і щоденний масаж уражених ділянок ніг протягом 5 хвилин, це дозволить поліпшити кровообіг.

5. Реабілітація після операцій

Організм після операції перебуває у виснаженому стані та намагається максимально запустити всі відновлювальні механізми. У цей період пацієнту важливо повернути втрачені рухові навички. Крім того, після операцій залишається рубець – фіброзована тканина, яку потрібно розтягнути та створити умови для нормального відновлення.

Звітно це далеко не весь перелік при якому вам  допомогти медичний фітнес, але головне пам’ятати, що при перших болю та дискомфорту потрібно обов’язково звернутись до лікаря, щоб вірно поставити діагноз та призначити ефективне лікування.

Медичний фітнес в АКСІС – це симбіоз сучасних європейських і східних відновлювальних технік, медикаментозних і апаратних методів лікування. Усі вони базуються на міжнародних регламентах, протоколах. Ми вибираємо найефективніші методики, що забезпечують тривалу ремісію після травм та операції̆ при патологіях опорно-рухового апарата, нервової системи і спортивних травмах.

Дізнатися відповіді на всі запитання та записатися на прийом можна за телефонами:

+38 (067) 100 15 88
+38 (093) 100 15 88
+38 (099) 100 15 88

Центр реабілітації хребта та суглобів Аксіс 

м. Вінниця
Філія 1 - вул. Келецька, 102
Філія 2 - вул. Стрілецька, 7Д
Філія 3 - вул К. Коріатовичів 209 А

Сайт: axis-pain.com.ua

keyboard_arrow_up