Шукають славетних вінничан. У серпні почнеться мистецький пленер «Кращий художник 2021»

Шукають славетних вінничан. У серпні почнеться мистецький пленер «Кращий художник 2021»
  • П’ятий ювілейний мистецький проєкт «The best artist 2021» відбудеться вже на початку серпня. Приурочений пленер до 30-ї річниці незалежності України.
  • На мистецький з’їзд у Вінницю прибудуть 32 художники. Учасники проєкту не лише з України, а й з Франції, Польщі, Грузії, Китаю та інших країн.
  • Особливою фішкою цьогорічного пленеру буде проєкт «Обереги». Художники мають створити 30 портретів особливих подолян з різних куточків Вінницької області. Детальніше про це — далі в матеріалі.

Цьогорічне літо насичене культурно-мистецькими заходами, буквально щовихідних у Вінницькій області проводять фестивалі та різні свята, до яких долучаються люди з усього регіону.

Втім, серпень обіцяє стати найнасиченішим місяцем літа на мистецькі події, обіцяє керівниця управління культури та мистецтв Вінницької облдержадміністрації Ольга Дернова.  

— Незабаром відбудеться п’ятий міжнародний пленер «Кращий художник». До Дня незалежності організатори підготували багато родзинок, які будуть відрізнятися від минулорічних заходів. У багатьох країнах світу та в багатьох областях України цей пленер став відомим і кожен художник, який вважає себе достатнім митцем, мріє потрапити в ряди тих, хто бере участь в цьому проєкті, — сказала вона.

Відео дня

До участі у пленері долучилося багато митців. Із понад 500 заявок, учасниками стали 32 художники з України та інших європейських держав — Франції, Грузії, Польщі, Китаю тощо. Особливістю цьогорічного пленеру стане проєкт «Обереги», який стартував ще у вересні.

— Цей пленер відбудеться майже повністю у нашій та частково у Житомирській області, оскільки скоро наближається велика дата — День незалежності України. Це буде з ноу-хау, буде продовжуватися проєкт «Обереги», який почався ще у вересні. Є така ідея – намалювати 30 портретів вінничан, які уособлюють собою Вінницю. Вже готовий портрет жінки, яка отримала перший значок майстра народної творчості СРСР, свого часу вона вберегла таїнство кераміки та отримала багато послідовників. Тобто, за основу беруться ті люди, які зберігають історію та культуру, дбають, щоб Вінниччина була іншою, — розповів організатор пленеру, народний художник України Володимир Козюк.

За його словами, обласні організації та районні адміністрації можуть подавати заявку на ім’я тих людей, які, на їх думку, вважаються оберегом Вінниччини. Комісія вибере тих 30 осіб, які прикрасять виставку по закінченню ювілею 30-річчя Незалежності України.

— Портрети визначних вінничан – це історія, це вшанування людей, увіковічення їх на полотнах та створення нової колекції тих, хто прославляє нашу область не лише в Україні та й далеко за її межами, — додала Ольга Дернова. — Це можуть бути не лише люди з мистецького кола, а й аграрії, бізнесмени чи підприємці, які працюють на благо області.

Прийом заявок триватиме вже від сьогоднішнього дня і до 5-го серпня 2021 року. Кандидатури з чіткою аргументацією заслуг можна надсилати на електронну адресу ГО «Кращий художник» [email protected] . Обирати героїв портретів можна буде шляхом онлайн-голосування та за підтримки професійного журі з числа відомих діячів культури.

Ще одним ноу-хау буде вирізнятися «Кращий художник» в цьому році. Як зазначають організатори, акценти у роботах учасників проєкту хочуть розставити і на незвіданій в тому числі Вінниччині.

— Якщо раніше ми приїздили, зупинялися в Гостевії і їздили великими автобусами по цікавим місцям, то цього року вирішили, що як тільки художники асимілюються, вони роз’їдуться маленькими групами по інших містечках, селах та населених пунктах, щоб максимально охопити нашу область і показати все те, що у нас відбувається.

Звернути увагу живописців хочуть на будівництві мосту між Молдовою та Україною, численними замками та палацовими комплексами.

— Оскільки в нас 30 художників, вони намалюють 30 робіт, які й представлять нашу область. Мова також йде про замки, про відкриття нових туристичних об’єктів, локацій по зеленому туризму, по розбудові Вінниччини. Саме ці картини й стануть основою для якоїсь нової галереї, — підкреслив Володимир Козюк.

Поміж основних завдань зобразити область на полотнах, у пленері будуть залучені не лише учасники, а й всі бажаючі. Організатори продумали кілька виставок, які відбудуться в рамках проєкту.  

— Буде багато виставок, в тому числі презентація Валерія Шматька та Катерини Білетіної, яка вже три роки поспіль бере участь в проєкті. Вона зобразила контекст української культури через мистецтво, на її полотнах задіяні також і подоляни у вишитих сорочках. А також буде виставка скульптури Влада Костенка, нашого визначного земляка, який родом зі Жмеринського району. Його роботи є в колекціях Трампа та багатьох відомих музеїв, — повідомив Володимир Козюк.  

Планер «Найкращий художник 2021» почнеться 10 серпня на музейній площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку, саме тоді відбудеться вернісаж Валерія Шматька, художника з Харкова, який вже був учасником проєкту «The best artist». Офіційне завершення пленеру відбудеться 18 серпня.

Читайте також:

«Його праця — подвиг». Що відомо про епідеміолога Данила Заболотного

На Поділлі біля лавочки лежить тіло, накрите тканиною. Ми з'ясували, що сталось
 

Коментарі

keyboard_arrow_up