Зеленський та РНБО запровадили санкції проти церковників УПЦ МП

Зеленський та РНБО запровадили санкції проти церковників УПЦ МП
  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

Рада національної безпеки і оборони 1 грудня ухвалила рішення «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Це рішення прийняли після розгляду діяльності релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Росії і для забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів України.

Президент того ж дня ввів рішення в дію. Про це йдеться в указі №820 від 1 грудня. Цитуємо документ:

Відео дня

«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України».

Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Також РНБО доручила Кабміну у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації.

За цей же термін уряд має забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник російської православної церкви патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення росії до України, висловив підтримку українським військовим і звернувся до володимира путіна із закликом «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім'я кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня українська православна церква (московського патріархату) зібрала Собор у Києві, який, з-поміж іншого, заявив про повну самостійність і незалежність УПЦ, передає hromadske.ua.

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв'язків УПЦ з росією. З обшуками зокрема приходили до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ в Рівненській області, на територію Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП тощо.

Опитування

Ви підтримуєте заборону УПЦ МП в Україні?

Зібрали скандали за участю УПЦ МП на Вінниччині

Вінницькі священнослужителі УПЦ московського патріархату засвітилися у чималій кількості скандалів, зокрема, які стосувалися їхнього ставлення до російської агресії проти України. 

Часом вони закликали до діалогу з сепаратистами, Крим називали російським, а свого митрополита зустрічали у куртках компанії-спонсорці війни «Газпром». 

Розповідаємо за посиланням про всі скандали, які сталися на Вінниччині.

Також нагадаємо, що нещодавно депутати Вінницької обласної ради звернулися до Президента, Верховної Ради та Кабміну. Вони пропонують прийняти закон про заборону діяльності УПЦ МП в країні для уникнення реальних та потенційних ризиків загрози національній безпеці України.

Чим це може закінчитися, та, що з цього приводу думають помітні вінничани, читайте ТУТ

До речі, судитимуть попа, який влаштував бійку на похороні загиблого воїна.

 

Читайте також:

Релігійні громади хочуть переходити в ПЦУ. Як війна вплинула на вінницьких парафіян?

«Ми молимося за воїнство в загальному»: чи згадують в УПЦ мп імена загиблих українських воїнів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Раїса Багрій

    Нам в Україні не потрібний орківський патріархат,їх потрібно депортувати з України в обмін на наших військових.
  • Stanisław Kizilow

    Вован пакуй речі й тікай
  • Валентина Кононенко Кравчук

    Чому санкції до деяких?чому всіх не гнати з України! Обмін полоненими
  • Євгенія Бучацька

    Геть з України.

keyboard_arrow_up