У ніч на Івана Купала: традиції та звичаї напередодні свята

У ніч на Івана Купала: традиції та звичаї напередодні свята
  • За православним календарем 7 липня церква відзначає Різдво Івана Хрестителя. Це свято збігалось із язичницьким святом літнього сонцестояння, тому з’явилася ще одна назва - Івана Купала. Однак, не варто помилятися і думати, що це одне і теж свято.

Купання, стрибки через вогнище, ворожіння та пошук квітучої папороті. Основні атрибути Івана Купала, яке відзначають у ніч з 6 на 7 липня, мабуть, відомі кожному, але саме свято далеко не обмежується лише цим.

Івана Купала з легкістю можна називати прадавнім святом. Через багато років воно залишається так само популярним і одним з найбільш неординарних днів, до того ж, відомим своїми оригінальними традиціями й обрядами. Про них, а також загалом про свято розповімо детальніше.

Коли святкують Івана Купала?

Відео дня

Ми не даремно починаємо саме з цього питання, оскільки воно залишається одним із найчастіших, а плутанини надалі варто уникати.

Є дві дати Івана Купала. За старим стилем його святкували (і, до речі, багато хто все ще продовжує святкувати) під час літнього сонцестояння (20-22 червня). Цей період був часом святкування ще у язичників.

З моменту появи в Україні та інших країнах, які святкують Івана Купала, християнства дата змінилася. За новим стилем тепер це ніч з 6 на 7 липня. Таким чином, Івана Купала збігається з одним із найвідоміших православних свят – Різдвом Івана Предтечі.

Імовірно, Івана Купала походить з язичницьких ритуалів очищення, омивання, яке відбувалося в річках і озерах у день літнього сонцестояння.

Звідки взагалі назва Івана Купала?

Варто відразу уточнити: дохристиянська назва свята дотепер невідома. Сама ж назва Іван Купала має народно-християнське походження і є слов'янським варіантом імені Іоанн Хреститель (у перекладі з грецької - занурювач, купатель).

Інші назви: Іванів день, Купала, Колосок, Ярилів день, Кокуй, Іван-травник, Сонцекрес, Купайло, Купалле, Іван Калдунські.

 

Які обряди і повір'я пов'язані з Івана Купала?

Ключові символи Івана Купала – вода, вогонь і трави.

Обов'язковий атрибут номер один – купання на сході сонця. Вважається, що таким чином людина проходить своєрідну процедуру очищення – змиває із себе захворювання і зміцнює імунітет. Купання відбувалося в різних місцях: хтось очищався в річках, хтось готував для цього лазню.

Потім наставала черга вогню. На височинах або біля річок розпалювали вогнища. Іноді вогонь добували древнім способом – тертям дерева об дерево. Розпалювали багаття пізно увечері і найчастіше палили до самого ранку.

Що цікаво, в селах до вогнища мали вийти всі жінки села. Та, яка не з'явилася, потрапляла під підозру у відьомстві.

Навколо багать водили хороводи, але найбільш відомим є його призначення в іншому.

Через багаття стрибали: як поодинці хлопці та дівчата, так і пари, які трималися за руки. Вважали, що якщо молода пара долала багаття, не відпускаючи рук один одного, значить, їм судилося бути разом. Якщо руки розмикалися, то це означало, що пара незабаром розлучиться.

Коли молодь закінчувала свої гуляння з багаттям, старше покоління проводило свою домашню худобу між купальськими вогнищами для того, щоб їх не спіткали смерть і хвороба.

Ще одним важливим атрибутом свята були і залишаються ворожіння.

Дівчата ворожили на судженого – плели вінки із 12 різних видів рослин, після чого пускали їх по воді.

Якщо вінок потоне, то дівчина не вийде заміж цього року, якщо відплив від берега – весілля вже близько.

Крім того, у цей день заведено збирати квіти для ворожіння – богатки. Знайшовши квітку, дівчина клала її під подушку. Якщо бутон розпустився – заміжжя незабаром, якщо зів'яв, то доведеться почекати.

У ніч на Івана Купала дівчата ходили до лісу збирати лікарські трави та квіти, які, згідно з повір'ями, у цей період насичувалися особливою силою.

Наприклад, зірвану в купальну ніч квітку полуцвіту необхідно було вкласти в усі кутки своєї хати. Вважалося, що злодій ніколи не залізе, позаяк буде чути голоси в будинку.

Ну і, звісно, офіційно стартувало полювання на папороть.

 

Приказки та прикмети на Івана Купала

  • Якщо в цей день посадити ріпу, то урожай буде хорошим.
  • Мурашки поспішають сховатися в норки – до швидкої сильної негоди з вітром і грозою.
  • Не чути солов'їних трелей – пора готуватися до збирання ячменю.
  • На Горпину вмиваються росою.
  • У цей день на вікна і на поріг селяни клали кропиву, щоб нечиста сила не потрапила в хату.
  • Народженим 6 липня протегує доля. Вони володіють секретами трав. Носити їм слід топаз. 

 

Читайте також:

У цей день долар став національною валютою США. Історія, заборони і прикмети 6 липня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Крюк Крановой

    Ольга  Бобрусь!!! Нет такого праздника как Ивана Купала , потому что у наших предков не было Иванов , это имя появилось после христианизации ! Есть праздник Купала и празднуется он в самую короткую ночь в году летом , как завершение определенного этапа жизненного уклада Рода !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 14:04 Вінниця передала військовим дрони та тепловізори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up