Церковна війна: вінницька поліція посилює патрулювання біля храмів ПЦУ

Церковна війна: вінницька поліція посилює патрулювання біля храмів ПЦУ

На Вінниччині за останній тиждень фіксувалися кілька конфліктних ситуацій між представниками різних релігійних громад, пов’язані з процесом переходу вірян до Православної Церкви України та користуванням культовими спорудами.

Вчора, 24 січня 2019 року, у Вінниці відбулась робоча зустріч керівництва ГУНП з представниками релігійних конфесій. Учасники обговорювали питання недопущення виникнення конфліктних ситуацій на міжконфесійному грунті.

Зокрема, в селі Писарівка Вінницького району священнослужитель повідомив у поліцію про вчинення щодо нього хуліганських дій.

За словами начальника ГУНП у Вінницькій області Юрія Педоса,, в результаті на винну особу було складено адміністративний протокол згідно ст.173 КУпАП.

Парафіяни заблокували двері в храм, в якому служить священик Московського патріархату, оскільки частина села Лукашівка підтримує перехід в помісну українську церкву.

Відео дня

Крім того повідомляли у поліцію про зрізання та заміну хуліганами замків до дверей храмів в Козятинському, Літинському та Барському районах з подальшим описом церковного майна - що є незаконним та неприпустимим.

— Поліцейські вживатимуть адекватних та дієвих заходів в рамках закону для забезпечення публічної безпеки та правопорядку, недопущення правопорушень на релігійному грунті та дотримання прав громадян на свободу світогляду та віросповідання, безперешкодне ведення релігійної діяльності, які гарантовані ст.35 Конституції України, — зазначив генерал поліції.

Правоохоронці посилюють патрулювання поблизу культових об’єктів, де мали місце, або можливі вчинення міжконфесійних конфліктів.

—  Ми не допустимо жодних актів насильства, агресії, захоплення церковних об’єктів та майна, — наголосив генерал поліції.

За його словами, всі подібні дії будуть припинятися, а причетні до цього особи нестимуть відповідальність згідно чинного законодавства. Процес переходу вірян до ПЦУ має здійснюватися згідно законів України і це має бути добровільне особисте рішення кожного громадяна без втручання органів державної влади всіх рівнів, як це визначено Конституцією України.

  • Довідка: За порушення законодавства про свободу совісті та релігійні організації передбачена законом відповідальність, зокрема, кримінальна : ст. 161 КК України -«Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії», ст. 178 КК України – «Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків», ст.180 КК України -«Перешкоджання здійсненню релігійного обряду», ч.2 ст.180 КК України – «Примушування священнослужителя шляхом фізичного або психічного насильства до проведення релігійного обряду», ст.181 КК України – «Посягання на здоров’я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виктор Кольбедюк

    педос - це представник кіріла в вінниці
  • Вася

    Что-то кажется, что это создаются отряды боевиков для отжима церковных зданий.

keyboard_arrow_up