Сьогодні — Святвечір перед Різдвом. Які добрі традиції треба знати?

Сьогодні — Святвечір перед Різдвом. Які добрі традиції треба знати?
  • Коли на небі запалає перша зірка — родина сідає до різдвяного столу. 
  • Не існує якогось специфічного канону, які страви мають бути на столі у Святвечір.
  • Прийнято, щоб їх було 12, які символізують апостолів

Прихід у світ Ісуса Христа — це найбільше після Паски християнське свято. Сьогодні, 24 грудня, католики та протестанти відзначають Святий Вечір, день, що передує Різдву Христовому.

Добрі різдвяні традиції католиків

Згідно із традицією цього дня, коли на небі запалає перша зірка, родина спільно сідає до різдвяного столу. Батько розпочинає святкову вечерю молитвою. Після цього усі діляться між собою оплатком і загадують собі бажання. Ламання оплатка символізує, що ми готові пробачити кожній людині, котра вчинила нам щось погане. 

Відео дня

За традицією, на столі у Святвечір повинно бути 12 страв. Окрім того, одна пуста тарілка — вираз, що ми готові прийняти когось, хто потребує допомоги: вбогого чи бездомного.

 

Як святкують Різдво протестанти?

Символ свята  вертеп

Головним символом свята є вертеп. Його встановлюють у кожному храмі. Під час святкового богослужіння розказують різдвяні історії та моляться.

Особливості святкування

Згідно зі старим календарем, з цього дня ніч є коротшою. Це має символічне значення, ніби світло перемагає темряву. І це важливо. 

Християни організовують домашній святвечір, але у великому колі людей. Учасники зможуть опісля й у своїх домівках застосувати деякі елементи святкування. На Святвечір запалюють різдвяну свічку, встановлюють фігурки в вертепі, читають всі разом молитви, діляться різдвяним хлібом та колядують.

Що має бути на святковому столі

Не існує якогось специфічного канону, які страви мають бути на столі у Святвечір. Прийнято, щоб їх було 12, які символізують апостолів. Але головною має бути любов між собою. При цьому обов’язково складають найщиріші побажання. У родинному колі читають другу главу Євангелія від Луки про народження Ісуса.

Опитування

Коли будете святкувати Різдво?

 

Читайте також:

Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування

У Вінниці розпочали працювати «ялинкові базари»: адреси дев'яти пунктів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Leonid Lyapich

    Якщо не в Храмі ти Різдво зібрався святкувати, то не важливо, як і з ким, і не важлива ДАТА...!

    Христос народився 7 січня і тільки так. Діва Марія зачала 7 квітня і через 9 місяців народився Христос. Іншого не дано. 7 січня Народився ХРИСТОС.

    ПРО ДАТУ СВЯТКУВАННЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО

    Ми святкуємо 7 січня Різдво Христове не тому, що так святкує Росія.

    Коли католицька Європа переходила на Григорянський календар, а Православні  Церкви  вирішили залишитися на Юліанському календарі, то під Московським царством була невелика частина українських земель.

    А Московського Патріархату взагалі ще не було. Більша частина сучасної України тоді була під Річчю Посполитою (яка перейшла на Григорянський календар), а Київська Митрополія підпорядковувалася на той час Константинопольському Патріархату.

    Святкування за Юліанським календарем дуже довго допомагало православним народам зберегти свою окремішність, ідентичність, наочно бути іншимим від католиків.

    А коли 1918 році антицерковна радянська влада прийняла Григорянський календар, то збереження Церквою Юліанського було своєрідним опором їй.

    Тому Різдво Христове - 7 січня часто називали Українським Різдвом, а 14 січня - Українським Новим Роком.

    Стосовно дат, то ми завжди святкували Різдво 25 грудня за Юліанським календарем - це 7 січня за Григорянським.

    Сьогодні в світі живуть за Юліанським календарем: Єрусалимська Православна Церква, Сербська Православна Церква, Грузинська Православна Церква, Українська Православна Церква, а також всі монастирі гори Афон, що є оплотом Православ'я.

    Тому не варто змінювати дату святкування  Різдва Христового, адже "Ісус Христос сьогодні, вчора і навіки Той Самий" (Євр.13:8)."

keyboard_arrow_up