Смачного Різдва! Історія та традиції святкування Святого вечора

Смачного Різдва! Історія та традиції святкування Святого вечора
  • Святвечір символізує багатство і світ в кожній родині.
  • Все та всі повинні в цей вечір бути на своїх місцях.
  • Інакше весь рік будете все робити занадто пізно і всюди спізнюватися.
  • Ще декілька традицій наших пращурів.

Сьогодні, 6 січня, вінницькі родини зберуться на різдвяну вечерю. Ми зібрали добірку, як  потрібно організовувати святкове застілля на Святвечір.

На Свят-вечір 6 січня потрібно подавати на стіл 12 пісних страв.

 Чому саме 12?

Відео дня
  • По-перше, за кількістю апостолів, які брали участь в таємній вечері;
  • По-друге, за кількістю місяців у році.

Чому тільки пісні страви?

На Свят-вечір слід приготувати страви з усіх овочів і фруктів, які були в господарстві, щоб все це плодоносило і в майбутньому році.

Пісний стіл на Свят-вечір можна було пояснити і тим, що стародавні слов'яни приносили в цей день безкровну жертву богу врожаю, і жодна тварина не повинно було постраждати.

Традиції святкування

У цей день кожному господарю потрібно встати ні світ, ні зоря. І скоріше - розпалити вогонь (газову плиту). Але обов'язково - від сірника (запальнички не береться до уваги!). І тоді цілий рік у вашому домі ніхто не стане залежуватися в ліжку, буде в ньому тепло і достаток.

Цей вечір символізує багатство і світ в кожній родині. Все, що є в господарстві, повинно в цей вечір бути на своїх місцях. Як і члени сім'ї. Інакше весь рік будете все робити занадто пізно і всюди спізнюватися.

Ніжки столу обв'язують ланцюгом, щоб господарство було міцним, а кожен, хто до цього ланцюга доторкнеться, - такий же сильний.

Стіл накривають гарною скатертиною, під яку на кожному розі кладуть по голівці часнику, - щоб нечиста сила теж за стіл не сіла. Ще на стіл кладуть гроші для багатства і горіхи - щоб всі члени сім'ї були здоровими і міцними.

Під стіл кладуть солом'яний сніп дідух, який буде оберігати будинок і всіх його жителів від всяких негараздів. 

Коли вся родина в зборі, перш за все, нагодувавши кутею домашніх тварин, господар зазиває на вечерю всі стихії, щоб задобрити їх.

Також потрібно встигнути прісним тестом намалювати на дверях хрести — щоб кара Господня їх обминала.

Нарешті найстарший в будинку запалює свічку і ставить її на підвіконня, щоб кожен приходив до нього самотній мандрівник і ангели змогли заглянути на привітний вогник.

Хто знає молитву  молиться. Потім глава сім'ї вимовляє "Дай Боже добрий вечір!" і все відповідають "Дай Боже!" А перш ніж сісти на лавку, її ретельно обтрушують, щоб ненароком не сісти на душі померлих, які в цей день приходять до своїх рідних домівок. На столі ставлять ще дві мисочки, за які ніхто не сідає: одна для душ покійних, інша для відсутніх членів сім'ї. Після вечері кутю не прибирають, ложки не миють, залишаючи їх на столі: є повір'я, що вночі духи ще раз прийдуть вечеряти.

Священна трапеза завжди починається з появою на небі першої зірки і з куті: її жменьку господар спочатку підкидає до стелі.

Діти обов'язково повинні в цей день відвідати своїх хресних батьків і віднести їм кутю, приготовану власноруч.

 

Читайте також:

Що поставити на стіл на Святвечір: 12 українських пісних страв з рецептами

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up