Сьогодні, 6 січня, вінницькі родини зберуться на різдвяну вечерю. Ми зібрали добірку, як потрібно організовувати святкове застілля на Святвечір.
На Свят-вечір 6 січня потрібно подавати на стіл 12 пісних страв.
Чому саме 12?
Чому тільки пісні страви?
На Свят-вечір слід приготувати страви з усіх овочів і фруктів, які були в господарстві, щоб все це плодоносило і в майбутньому році.
Пісний стіл на Свят-вечір можна було пояснити і тим, що стародавні слов'яни приносили в цей день безкровну жертву богу врожаю, і жодна тварина не повинно було постраждати.
У цей день кожному господарю потрібно встати ні світ, ні зоря. І скоріше - розпалити вогонь (газову плиту). Але обов'язково - від сірника (запальнички не береться до уваги!). І тоді цілий рік у вашому домі ніхто не стане залежуватися в ліжку, буде в ньому тепло і достаток.
Цей вечір символізує багатство і світ в кожній родині. Все, що є в господарстві, повинно в цей вечір бути на своїх місцях. Як і члени сім'ї. Інакше весь рік будете все робити занадто пізно і всюди спізнюватися.
Ніжки столу обв'язують ланцюгом, щоб господарство було міцним, а кожен, хто до цього ланцюга доторкнеться, - такий же сильний.
Стіл накривають гарною скатертиною, під яку на кожному розі кладуть по голівці часнику, - щоб нечиста сила теж за стіл не сіла. Ще на стіл кладуть гроші для багатства і горіхи - щоб всі члени сім'ї були здоровими і міцними.
Під стіл кладуть солом'яний сніп дідух, який буде оберігати будинок і всіх його жителів від всяких негараздів.
Коли вся родина в зборі, перш за все, нагодувавши кутею домашніх тварин, господар зазиває на вечерю всі стихії, щоб задобрити їх.
Також потрібно встигнути прісним тестом намалювати на дверях хрести — щоб кара Господня їх обминала.
Нарешті найстарший в будинку запалює свічку і ставить її на підвіконня, щоб кожен приходив до нього самотній мандрівник і ангели змогли заглянути на привітний вогник.
Хто знає молитву — молиться. Потім глава сім'ї вимовляє "Дай Боже добрий вечір!" і все відповідають "Дай Боже!" А перш ніж сісти на лавку, її ретельно обтрушують, щоб ненароком не сісти на душі померлих, які в цей день приходять до своїх рідних домівок. На столі ставлять ще дві мисочки, за які ніхто не сідає: одна для душ покійних, інша — для відсутніх членів сім'ї. Після вечері кутю не прибирають, ложки не миють, залишаючи їх на столі: є повір'я, що вночі духи ще раз прийдуть вечеряти.
Священна трапеза завжди починається з появою на небі першої зірки і з куті: її жменьку господар спочатку підкидає до стелі.
Діти обов'язково повинні в цей день відвідати своїх хресних батьків і віднести їм кутю, приготовану власноруч.
Читайте також:
Що поставити на стіл на Святвечір: 12 українських пісних страв з рецептами
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер