Що поставити на стіл на Святвечір: 12 українських пісних страв з рецептами

Що поставити на стіл на Святвечір: 12 українських пісних страв з рецептами
  • За давнім українським звичаєм Різдвяний піст завершується Святою Вечерею.
  • Сім'я сідає до столу, коли на небі зійде перша зірка, саме вона символізує народження Христа.
  • На Святвечір подають 12 страв, усі вони повинні бути пісними.

Ввечері 6 січня українські родини сядуть за святковий стіл. На Святий Вечір господині, за традицією, готують 12 страв та пригощають ними родину. Що повинно бути на столі та які ці страви готували? Пропонуємо варіант пісного меню з рецептами. 

1. Кутя

Самою головною стравою на Святвечір є Кутя. Символ родючості та достатку. Саме з частування Куті і починається Свята вечеря

Кутя — одна з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. В залежності від регіону, її готують по-різному. Зараз в кутю додають розпарені родзинки і горіхи (найчастіше — волоські). Деякі готують з безліччю всяких сухофруктів і навіть шоколадом.

Як швидко приготувати різдвяну кутю, розповів Костянтин Грубич:

2. Пампухи

Частиною Свят Вечора є пампухи. Пампухи — це символ вічності. Солодкі пампушки призначаються для найменших членів родини — для дітей. 

Пампухи пісні на воді (смажені в олії) — покроковий рецепт приготування пісних пампушків

Інгредієнти на 30-35 міні-пампухів:

  •  400 грам борошна
  •  20 грам свіжих дріжджів
  •  Щіпка солі
  •  3 ст.л. цукру
  •  80 мл рослинної олії
  •  150 мл води кімнатної температури
  •  Цедра 1-го лимона
  •  Рослинна олія для смаження
  •  Цукрова пудра для посипання

Покроковий рецепт приготування:

  1. Воду помістити у невелику склянку, додати дріжджі і мішати до повного розчинення дріжджів.
  2. В чашу планетарного міксера або глибоку миску помістити борошно, цукор та сіль. Перемішати.
  3. Додати воду з розчиненими дріжджами, злегка перемішати все ложкою й додати цедру лимона та олію. Замісити пружне, але досить м’яке тісто.
  4. Накрити тісто злегка вологим рушником і залишити на 1,5 – 2 години підходити, при кімнатній температурі, або на ніч в холодильнику. Тісто повинне збільшитись удвічі.Якщо залишите тісто на ніч у холодильнику, його слід внести на кухню за 2 години до смаження пампухів.
  5. Тісто обім’яти, розкачати товщиною приблизно 0,5-0,8 мм і вирізати кільцем для вирізання печива або чаркою кружечки. Обрізки зім’яти разом, вимісити і знову розкачати та вирізати кружечки. Викладати кружечки тіста на присипану борошном дошку чи тарілку.
  6. Накрити пампухи злегка вологим рушником і залишити так на 30 хвилин підходити.
  7. По закінченню вказаного часу в казанку або в фритюрниці нагріти рослинну олію до розпеченого стану, вона повинна тихенько потріскувати. Зменшити вогонь до середнього і опускати пампухи по одному в олію. Смажити невеликими порціями, перевертаючи, до рівномірного «рум’янцю».
  8. Вийняти пампухи на тарілку застелену кухонним рушником. Дати трохи охолонути, хвилин 5 і щедро посипати цукровою пудрою.
  9. Холодними вони також смачні, але теплими такі пісні пампухи найсмачніші!

3. Вареники

Вареники символізують достаток. У Свят Вечір вареники роблять з пісною начинкою.

Тісто для вареників на мінералці

Вважають, що тісто на мінеральній воді ідеально підійде для вареників — воно еластичне, м’яке, не прилипає до рук, а також дуже смачне.

Інгредієнти:

  • 1 склянка газованої мінеральної води,
  • 1 яйце,
  • 3,5-4 склянки пшеничного борошна,
  • 3 столові ложки олії,
  • 0,5 чайної ложки солі.

Тісто для вареників на мінералці

Рецепт. Борошно просіяти, висипати в миску, посолити. Додати яйце, воду і олію. Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна. Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплюванні вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником. Перед тим, як ліпити вареники, дати тісту постояти 30 хвилин.

4. Грибна підлива

З перших страв на Святвечір готують грибну юшку, капустняк з грибами або пісний борщ.

Грибна підлива на Свят вечір символізує продовження роду. Така підлива подається до вареників, голубців та капусняку.

Інгредієнти:

  • 150 г сушених білих грибів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • сіль, перець — за смаком;
  • зелена цибуля;
  • 100 г локшини

Рецепт приготування грибної юшки:

  1. Гриби залити холодною водою — 3 л . Залишити на годину настоюватися.
  2. Гриби відцідити. Рідину зберегти.
  3. У каструлі розігріти рослинну олію. Додати подрібнену цибулю і моркву, перемішати та пасерувати на середньому вогні 10 хвилин, час від часу помішуючи. Додати подрібнені гриби та тушити ще 30 хв. Додати сіль та перець. Гриби не люблять інших спецій, які перебивають або поглинають їх неповторний аромат.
  4. Рідину після замочування грибів довести до кипіння, додати туди овочі з грибами, зменшити вогонь і варити на повільному вогні 30 хв.
  5. Вимкнути вогонь, додати зелену цибулю і накрити кришкою. Залишити на 10 хвилин, настоюватись.
  6. В окремій каструлі, у великій кількості киплячої води відварити макарони до готовності.
  7. Подавати грибну юшку гарячою, з невеликою кількістю макаронів або локшини, зі свіжою порцією зелені.

5. Вінегрет

Вінегрет — популярна в Україні страва із суміші різноманітних сирих та відварених овочів: картоплі, буряка, квашеної капусти, солених огірків, моркви, квасолі, цибулі, приправ, яка заправляється оцтом, олією. Подається на закуску холодною.

Інгредієнти:

  • Буряк — 4 штуки;
  • Капуста квашена — 200 грам;
  • Картопля — 3 штуки;
  • Огірки солоні — 4 штуки;
  • Морква — 3 штуки;
  • Квасоля відварена — 300 грам;
  • Червона цибуля — 2 штуки;
  • Масло за смаком рослинне, краще холодного віджиму, воно духмяне і смачне;
  • Винний оцет — 50 грам;
  • Сіль — дрібка;
  • Перець чорний — за смаком.

Як готуємо:

Більшість господинь для цієї страви буряк відварює, а не запікає, і дуже даремно. Запечений буряк куди смачніше, ніж відварний — він і солодше, і більш ароматний. Для того щоб ви могли приготувати так буряк, вам треба буде його гарненько промити, а потім загорнути буряк у фольгу. Духовку треба буде прогріти до 200 градусів, після чого можна буде готувати буряк там протягом 1,5 годин. Буряк і правда готується куди повільніше інших продуктів, але це через те, що він має більш щільну консистенцію і структуру. Після чого вам треба буде вибрати однакового розміру картоплю і моркву, і те, і інше треба буде акуратно відварити до готовності. Вже після цього ви зможете підготувати і всі інші інгредієнти. Квасолю треба буде висипати в друшляк для того, щоб зайва рідина зійшла. Якщо морквина, картопля і буряк вже готові, саме час буде їх остудити і почистити від шкірки. Після цього потрібно буде порізати очищені овочі кубиками приблизно однакового розміру. Цибулю треба буде теж порізати, і досить дрібно. В цілому, можна буде брати і білу ріпчасту цибулю, а не червону, але в такому разі її треба буде обов’язково ошпарити окропом. Можна просто викласти її в ємність і залити окропом, залишити на 10 хвилин, після чого можна буде окріп злити.

Для того щоб ви могли приготувати заправку до вінегрету, вам треба буде перемішати сіль і перець, а також масло і трохи винного оцту. Капусту краще трохи віджати. Якщо вона дуже кисла, то і винний оцет вам не буде потрібний. Огірки треба буде теж порізати невеликими кубиками, після чого можна буде їх підмішати до решти інгредієнтів вінегрету.

6. Риба з овочами

Страва — риба з овочами — дуже вишукана. Один раз спробувавши, станете фанатом назавжди. До речі, не обов’язково використовувати форель, оберіть вашу улюблену рибу. А такі прості додавання соєвого соусу та гірчиці до овочів, зроблять їх настільки довершеними!

Інгредієнти:

  • Форель — 1 шт
  • Печериці — 300 г
  • Перець червоний — 1 шт
  • Цибуля порей — 1 шт
  • Діжонська гірчиця — 1 ч.л
  • Соєвий соус — 1 ст.л
  • Оливкова олія – 1 ст.л
  • Сік лимону або лайму — 2 ст.л
  • Сіль, прець, спеції

Спосіб приготування:

  1. Овочі нарізаємо великими шматками. Додаємо сіль, перець, соєвий соус, діжонську гірчицю, олія. Не забудьте, що соєвий соус солений, солі покладіть менше.
  2. Рибу чистимо, відрізаємо голову, натираємо сіллю, перцем і соком лайму. В середину животика рибки вкладаємо зелене листя цибулі порей.
  3. Форму для запікання або на деко з пергаментом викладаємо овочі і по вверх них рибку.
  4. Запікаємо на режимі гриль при 220º 20-25 хв.
  5. Якщо немає такого режиму, то при температурі 200º 30-40 хв.
  6. Перед подачею готову рибу і овочі збризнути соком лимону/лайму

7. Гречаники

Гречаники — відмінне самостійне пісне блюдо або гарнір до салатів. 

Гречаники (гречані котлети). Готуємо страви на піст!

Інгредієнти (виходить близько 20 шт.):

  • гречана крупа — 1 ст.;
  • картопля — 2 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • панірувальні сухарі;
  • сіль, перець — за смаком;
  • олія для смаження.

Рецепт приготування:

  1. Один стакан гречаної крупи відварити у 2 ст. води.
  2. Картоплю зварити у мундирі. Охолодити та очистити.
  3. Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на грубій тертці та обсмажити на олії.
  4. Готову охолоджену гречку пропустити через м’ясорубку. Додати  обсмажену цибулю та моркву.
  5. На грубій тертці натерти картоплю, додати до гречаної маси. Посолити та поперчити за смаком.
  6. Сформувати невеликі котлети, з двох сторін обваляти в сухарях, смажити в невеликій кількості олії по 3-4 хв. з кожного боку. 

8. Голубці

Назва цієї страви вже вказує на її символічність. Голуб — символ Божої любові та Святого Духа. Готувати голубці можна з рисом та грибами.

Інгредієнти:

  • капуста 0,5 качана
  • рис 150 г
  • 1 морква
  • гриби шампіньйони 10-12 штук (або сушені білі гриби)
  • цибуля ріпчаста
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • сіль та перець за смаком

Приготування

  1. Відваріть рис. З капусти зніміть верхній шар листя, так як в ньому можуть міститися нітрати. Виріжте качан. Відокремте кожен лист і виріжте з нього жорсткі прожилки. Відваріть листя капусти в окропі 2-3 хвилини;
  2. Вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте на олії;
  3. Додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку зніміть з плити і дайте охолонути;
  4. Злегка відбийте листя для голубців молоточком. Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист конвертиком;
  5. Складіть голубці в глибоку сковорідку або каструлю, залийте водою з томатною пастою і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.

9. Тушкована квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святвечір — символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Інгредієнти:

  • 2 склянки квасолі (білої або червоної)
  • 250 г печериць
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 2 ст. л. томатної пасти та дрібка паприки
  • сіль і перець за смаком
  • рослинна олія

Приготування:

  1. Замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте;
  2. Помістіть квасолю в каструлю та залийте чистою водою, варіть на середньому вогні до напівготовності;
  3. Наріжте скибочками гриби, цибулю та моркву;
  4. Розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте гриби до напівготовності, потім додайте цибулю, моркву і обсмажте все разом 6-7 хвилин;
  5. Додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

10. Тушкована капуста з грибами

Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність навколо однієї твердої основи.

Інгредієнти:

  • 400 г свіжих (або сушених) грибів
  • 1 цибуля
  • 2-3 морквини
  • 0,5 качана свіжої капусти (великого)
  • 2 зубчики часнику
  • сіль, перець та зелень за смаком

Приготування

  1. Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте;
  2. Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на повільний вогонь;
  3. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подріблений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності;
  4. Подавайте капусту гарячою та посипте зеленню.

11. Мариновані гриби

Мариновані гриби завжди є на столі у Свят вечір. Вони заготовлюються з осені, а перед подачею лише заправляються цибулею та олією. 

Волинські мариновані гриби продають у Панамі | Пропозиція - Головний журнал  з питань агробізнесу

12. Узвар

Напій, який подається у Свят Вечір, — кисіль або узвар. Кисіль готується із фруктових ягід та крохмалю.

Узвар из сухофруктов на Святой вечер 2020 – рецепт узвара

Інгредієнти:

  • Сушені яблука — 100 г;
  • Сушені груші — 100 г;
  • Чорнослив — 100 г;
  • Родзинки — 50 г;
  • Мед — 3/4 стакана;
  • Вода — 5 л.

Два способи приготування:

Сухофрукти перебираємо, промиваємо та заливаємо водою, додаємо мед. Всипаємо в каструлю родзинки, накриваємо кришкою і варимо на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настоюємо протягом 3-4 годин, потім охолоджуємо і подаємо на стіл.

Сухофрукти треба варити, враховуючи термін варіння кожного фрукта. Спочатку відварити сухі груші та яблука, потім покласти чорнослив, родзинки і довести до кипіння. Відвар злити, процідити, розчинити в ньому мед або цукор, залити зварені фрукти і ягоди і довести до кипіння. Потім поставити узвар в холодне місце і дати настоятися 5-6 годин. Можна приготувати узвар з будь-яких сушених фруктів і ягід.

А чи готуєте ви пісний стіл? Поділіться своїм меню на Святвечір у коментарях.
 

Читайте також: 

Сьогодні відкрився «Парк Динозаврів». Яка вартість квитків?

Вінниця отримає «Цюріхські трамваї». Підписали угоду на вагони

Вакцинація від коронавірусу в Україні: у МОЗ назвали п'ять етапів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:07 Не стало викладачки музичної школи. Жінка пропрацювала педагогом 50 років 15:18 Видав себе сам. У Лісопарку затримали вінничанина з наркотиками photo_camera 14:40 «Двічі встромлювала в мене ніж». Історія чоловіка, який став жертвою насильства у стосунках stars 14:03 Зійшлися «лоб у лоб». У Гайсинському районі сталася смертельна ДТП photo_camera Від читача 13:08 Подяка Володимиру Кубіку від пенсіонерів 13:15 Готові стати донором, але боїтесь їхати до центру крові через корону? Лікарі приїдуть до вас 12:49 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 27 січня, які ви могли пропустити 12:45 «Мамо, у мене все добре, думай, що я на курорті». Знайшли тіло 24-річного військового з Хмільника play_circle_filled photo_camera 12:01 Підприємець привласнив майже мільйон гривень, виділених на ремонт лікарні 11:06 Через негоду в чотирьох областях обмежили рух для вантажівок 10:56 Одужали понад 22 тисячі вінничан. Дані про COVID-19 по Вінниці й районах 10:29 Куди телефонувати, якщо застрягли чи обламалися в дорозі? Список номерів 10:10 «Набираємо пацієнтів для клінічних досліджень». Чому не дають таких об'яв і кому вони потрібні stars 09:41 Постраждали два пішоходи та один водій. В області сталося три ДТП з потерпілими photo_camera 09:04 Яка ситуація з COVID-19 на Вінниччині та Україні станом на 28 січня 08:47 Ожеледиця, пориви вітру та сніг. Вінниччина у «жовтій» погодній зоні 08:23 Сьогодні вітаємо Олену та Павла. Історія та прикмети 28 січня play_circle_filled 21:03 Похолодання посилиться. В Україні очікується сніг та ожеледиця 20:24 Де у Вінниці можна безкоштовно вивчити іноземні та поспілкуватися з носіями мов? stars 20:10 Вінничанин Степан Томин отримав почесне звання «Залужений лікар України»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up