Розпочався Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Традиції та правила

Розпочався Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Традиції та правила
  • Сьогодні, 28 листопада, в Україні розпочався Різдвяний піст, який триває 40 днів.

Різдвяний піст 2021 у православних віруючих триває протягом сорока днів — з листопада до самого Різдва. Він починається 28 листопада і закінчується на Різдво. Різдвяний піст — найдовший у році.

У період суворого посту (з 28 листопада по 6 січня) православні християни дотримуються обмежень в їжі, також діють заборони на розваги.

У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, а з XII століття тривалість посту збільшилася до сорока днів.

Відео дня

Правила Різдвяного посту

Цей піст не такий суворий, як Великий Успенський. Заборонено вживати молочні продукти, яйця і м'ясо, в окремі дні дозволяється вино і риба. Можна побалувати себе в Різдвяний піст рибою, сухофруктами, хлібом, кашами, фруктами і навіть вином.

Різдвяний піст ділиться на два періоди:

  • 28 листопада — 19 грудня. По понеділках, середах і п'ятницях — сухоїдіння; по вівторках і четвергах — гарячі страви з рослинним маслом; у вихідні дозволяється риба і вино.
  • 20 грудня — 5 січня. Період передсвята Різдва, коли піст підсилюється. Риба і вино заборонені.

Як харчуватися

У пост дозволяється до пісних страв додавати трохи олії і рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. У вихідні дні можна рибу і вино.

Дуже строгі обмеження в харчуванні дотримуються 6 січня — до сходу першої зірки не їдять. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша — сочиво.

Різдвяний піст 2020: коли починається і що можна їсти
Під час посту намагайтеся їсти рослинну їжу (фото: pixabay.com)

Трохи поблажок в меню під час Різдвяного посту діє в великі свята і в дні вшанування великих святих: Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).

 

Читайте також:

Вечір у колі родини. Десять кращих мотивуючих фільмів на реальних подіях

«Тепліша, ніж в попередні роки»: синоптик розповіла про погоду взимку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up