Конфлікт у школі. «До цієї вчительки діти ходити не бу-ду-ть…»

Конфлікт у школі. «До цієї вчительки діти ходити не бу-ду-ть…»
- Як тільки Марценюк з’явиться у школі, дітей до неї не пустимо, - каже батько двох учнів Дмитро Барчук. – До цієї вчительки діти ходити не бу-ду-ть!.. – Ми зайдемо в клас замість дітей, а діти залишатимуться на вулиці або в коридорі.
  • Батьки не пускають дітей на урок до вчительки Віталії Марценюк. Кажуть, вчителька б’є і принижує дітей.  
  • Сама вона пройшла атестацію, а дирекція школи позитивно характеризувала молодого педагога.
  • Щоправда, було це навесні, тепер ситуація змінилася

У селі Яришівка Тиврівського району батьки вирішили не пускати своїх дітей, учнів 7-8 класів, на уроки української мови, які проводить учителька Віталія Марценюк. Парадокс ситуації в тому, що директор і завуч школи зайняли позицію батьків і учнів, хоча не так давно, у квітні нинішнього року, вони ж успішно атестували вчительку, яка тепер опинилася у центрі скандалу.

Нині вчителька на лікарняному. У школі уточнили, що у вересні вона тільки один день була на роботі. Батьки на уроки приходять разом з дітьми. Чатують на появу в школі неугодного педагога.

- Як тільки Марценюк з’явиться у школі, дітей до неї не пустимо, - каже  батько двох учнів Дмитро Барчук. – До цієї вчительки діти ходити не бу-ду-ть!.. – Ми зайдемо в клас замість дітей, а діти залишатимуться на вулиці або в коридорі.

Відео дня

Вони її бояться

Батьки пояснили журналісту RIA, що діти бояться йти на уроки до  вчительки української мови. Кажуть, вчитися в умовах страху не тільки антипедагогічно, це ще й аморально. На їхню думку, учні не мають бути заручниками такої вчительки. Бо нікому не дозволено травмувати психіку дитини.

- Чим тобі не подобається вчителька? – запитав журналіст RIA ученицю-семикласницю у присутності її матері і директора школи.

- Я її боюся, - відповіла дівчинка.

Ще одна семикласниця, з якою був батько, мало не зі слізьми розповіла, як її на уроці вчителька за руку потягла в куток. Дитина каже, що стояла обличчям до стіни. Плакала. Так простояла увесь урок.

Батьки наводили приклади, коли вчителька називала учнів образливими словами. Інколи свою зневагу висловлювала таким чином.

- Замість того, щоб дати щоденник у руки моїй дитині, вчителька кинула його на підлогу і сказала підняти, - розповідає мати учениці. – Дитина ж не собака. Це собаці так кидають кістку.

Під час розмови батьки наводили інші факти приниження вчителькою їхніх дітей. Скаргу на вчительку вони написали також сільському голові Яришівки Ніні Пугач. Вона авторитетна в селі людина, вже 15 років очолює громаду, раніше працювала завідувачкою місцевого фельдшерсько-акушерського пункту. Її добре знають односельці, бо до багатьох приходила на виклики. Сільського голову запросили на збори, де йшлося про ситуацію з учителькою української мови.

- Ті збори були особливі, - розповідає сільський голова. – Батькам так допекла ця ситуація, що вони взяли з собою дітей. Тобто зібралися батьки й діти. Добре було б, якби і вчителька прийшла, її запрошували, але вона не з’явилася. Діти зізнавалися, що раніше вони боялися відверто говорити, бо знали, що потім вчителька помститься. Коли я слухала розповіді, повірте, не могла стримати сліз. Особливо вразила розповідь учениці, яка виховується в інтернаті. Те, що вона говорила, це відверте знущання. У дитини нема батьків. За неї нікому заступитися. Не одна я тоді втирала сльози. Не дивно, що після таких розповідей батьки відмовляються віддавати своїх дітей до такого педагога.

Кличе на підмогу… чоловіка

Історія з учителькою має своє продовження в суді. Віталія Марценюк подала позов до бабусі одного з учнів. Просить суд захистити її честь і гідність. Як пояснила відповідач - Ніна Іванівна, на друге засідання вчителька не з’явилася на суд. Тому слухання перенесли на жовтень.  

- Замість того, щоб по-людськи поспілкуватися з батьками, дійти до якоїсь згоди, вчителька вирішила з’ясовувати стосунки у суді, - розповідає Ніна Іванівна. – Уже цей факт багато про що свідчить. Скільки разів запрошували її на зустріч, вчителька ігнорує наші прохання. Навіть був випадок, коли комісію створили на її прохання, не прийшла.

- Без розмови з учителькою я не можу розглянути заяву батьків, - додає сільський голова Ніна Пугач. – Мої пропозиції зустрітися - ігнорує. Хіба так має поступати педагог?

Директор школи Наталія Яцухно розповіла, як після районної вчительської конференції у Тиврові їх запросили на розмову до керівника освітянського відомства.

- Віталія Михайлівна змусила усіх нас чекати, - каже директор школи. – На неї чекало районне керівництво освіти, юрист, голова профспілки, члени педколективу нашої школи. Вчителька не заходила в зал, а залишалася в коридорі. Чому? Пояснила це тим, що має зайти разом зі своїм… чоловіком (?!)  На запитання, яке відношенні він має до навчально-виховного процесу,  щоразу відповідає однаково: «Він представляє мої інтереси» або: «З вами буде говорити мій представник». І дійсно, після того, коли прибув її чоловік, то він говорив замість дружини. Щоправда, своєї вини перед дітьми вчителька не визнала.

Директор каже, що такі випадки, коли вчителька мовчить, а говорить її чоловік уже були. Але ж претензії батьки пред’являють до неї, а не до чоловіка…

Не мали права не атестувати

- Ми дійсно навесні атестували вчительку Марценюк, - пояснила директор школи Наталія Яцухно. – Кожен учитель зобов’язаний проходити атестацію. Вчителька просила присвоїти їй другу категорію, але є порядок – спочатку вона має пройти ступінь першої категорії. Саме на такий ступінь її атестували. На тих уроках, які відвідували, претензій до неї не було. Якби не звернення батьків, не розповіді дітей, можливо б, і не знали про те, як вона ставиться до учнів.

Директор розповіла, що пані Марценюк ще студенткою педучилища проходила у них у школі практику. Потім її взяли на роботу. Наталія Іванівна згадує, як уже в перший рік змушена була залагоджувати конфлікт новенької вчительки з батьками однієї учениці.

- Ми тоді звернулися з проханням до сільського голови, - каже директор. – Ніна Веніамінівна ходила до батьків просити, щоб ті не зверталися в міліцію. Як бачимо, тепер така поведінка знову повторилася.

У Яришівці розповіли, що деякі батьки вже забрали з школи трьох дітей і перевели їх навчатися у Тиврів.

Намагання почути думку з цього приводу самої вчительки – Віталії Марценюк не дали бажаного результату. У день приїзду журналіста в школу, вчительки не було. Її номер телефону, який надали в школі, на жаль, не відповідає.

Заяв від батьків багато, не думаю, що всі вони говорять неправду

Олена Чорна, заступник директора департаменту освіти:

- Порушення у цій історії є з обох сторін. Який вихід? Треба сідати за стіл, дивитися один одному у вічі і вирішити конфлікт у першу чергу в інтересах дітей. Заяв від батьків багато, їх уже кілька десятків надійшло в обласний департамент та в Тиврівський районний відділ освіти. Не думаю, що всі, хто підписав їх, говорять неправду. Зрозуміло, що вчителька повинна дослухатися до зауважень і зробити певні висновки. Бо є поняття педагогічної етики, поваги до особистості дитини, її честі, гідності.

Під час з’ясування ситуації, рекомендували керівництву райвідділу освіти переглянути навантаження вчителя, запропонувати їй інші класи, чи навіть іншу школу. Чи дослухається до цих порад вчитель, мені сказати складно. Про це можна буде говорити, коли вчитель вийде на роботу після лікування.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач35

    Цю феєричну брехню 20 хвилин поширює вже 7й рік. А от опублікувати спростування духу не вистачило!!!

    Дивись http://www.mwp.pp.ua/noviny/safari_spr.html

    Daria Ludan reply Читач35

    Вам або заплатили, або Ви за одно із цією людиною.. Ця вчителька тепер працює у Вінницькій школі номер 8, займається тим самим! Діти скаржаться, плачуть, бояться іти на урок, оцінки занижує штучно і нічого не признає. Учитель який роками займається булінгом дітей чомусь продовжує свою діяльність безперешкодно змінюючи школи одна за одною.

    Віталія Михайлівна Марценюк reply Daria Ludan

    Цікавий коментар мами моєї колишньої учениці! Та ще й колеги! Яка, теж, напевно, підпадає під описану, нею категорію учителів. Для довідки: учениця кілька разів була на уроці і не працюючи дуже хотіла мати гарну оцінку, а коли я відмовилась ставити таку оцінку, то її мати дозволила собі прийти до мене на урок і влаштувати істерику в присутності класу учнів, після цього з відповідною скаргою сходила до директора школи, але її потуги не призвели до бажаного результату. Навіть, пані Лудан, за подаровані ананаси, я оцінки не ставлю! Може і у вашій школі, де ви працюєте, таке і проходить! Цікаво, яких моральних якостей навчите ви учнів, пані Лудан, носити хабарі?

    Daria Ludan reply Daria Ludan

    +++
  • Анонім

    Ця "вчителька" спеціально пішла на лікарняний.

    Але з усієї розповіді створюється враження, що хвора вона в першу чергу душевно.

    Гриша reply Анонім

    таких вчительок гнати зы школи сраною мітлою !!!
  • Гриша

    Олена Чорна, скільки Вам заплатила вчителька-злочинець, щоб залишитися на посаді ???
  • Гриша

    Треба сідати за стіл, дивитися один одному у вічі і вирішити конфлікт у першу чергу в інтересах дітей. - про що говорить ця тупа людина ??? якби таке талоь в Києві чи в Вінниці, вчительку давно звільнили б, а так як це ело, то можна знущатия з дітей, головне що вчителька знає куди занети гроші, щоб і далі працювати !!! Куди дивиться районо, місцева влада, поліція ???

keyboard_arrow_up