Здобули 17 медалей. Переможний тріумф вінничан на чемпіонаті Європи

Здобули 17 медалей. Переможний тріумф вінничан на чемпіонаті Європи
  • У Болгарії пройшло одразу два чемпіонати зі спортивної радіопеленгації. Змагалися дорослі команди та окремо між собою юнаки.
  • Вінницькі спортсмени зробили свій вклад в загальну перемогу, додавши до медальної скарбнички обох збірних 10 золотих, одну срібну та шість бронзових медалей.

У період з 28 серпня по 02 вересня 2021 року у м. Банско (Болгарія) відбулися 23-й чемпіонат Європи зі спортивної радіопеленгації серед дорослих та 18-й чемпіонат Європи зі спортивної радіопеленгації серед юнаків.

Участь в чемпіонатах взяли збірні команди 20 країн Європи (Білорусії, Болгарії, Великобританії, Естонії, Казахстану, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Швеції, Швейцарії та України), загалом понад 300 спортсменів.

Відео дня

У складі збірної команди України у змаганнях виступали й вісім спортсменів з Вінниччини, переважно з-поміж вихованців Вінницької МДЮСШ № 2 на чолі із заслуженим тренером України Сергієм Зеленським.

Банско — це гірськолижний курорт на південному заході Болгарії. Місто стоїть біля підніжжя гірського хребта Пирин з найвищим піком Віхрен (2914 м). Тож організатори спланували бігові траси в досить складній місцевості з набором висоти до 250-300 м, пересіченій гірськими струмками, заболоченими ділянками, поваленими деревами та камінням. Попри це, українські спортсмени проявили характер і жагу до перемоги, а результати стартів наочно продемонстрували високий клас їхньої підготовки.

Завдяки успішному виступу доросла збірна команда України вперше за багато років посіла перше місце в загальнокомандному медальному заліку, здобувши 47 медалей (з яких 26 золотих, 11 срібних та 10 бронзових) та випередивши потужні збірні Чехії та Росії. Вдруге поспіль (після ЧС-2019, що відбувся у Вінниці) очолила загальнокомандний залік і юнацька збірна України, маючи в своєму активі 23 медалі (золотих — 10, срібних — 6, бронзових — 7).

Приємно, що вінницькі спортсмени зробили свій вклад в загальну перемогу, додавши до медальної скарбнички обох збірних 10 золотих, 1 срібну та 6 бронзових медалей.

Так, триразовими чемпіонами Європи стали Степаніщев Артем (категорія Ч16) та Колодяжний Василь (Ч40/50), двічі золоту нагороду здобув Ляхович Володимир (Ч16), по одній золотій медалі вибороли Мілінчук Марія (Ж14) та Зеленський Сергій (Ч50). Мілінчук Марія також стала срібною призеркою, а бронзові нагороди в активі Марчука Олександра (Ч21), Корніюк Дарії (Ж16), Ляховича Володимира (Ч16), Колодяжного Василя (Ч40) та Зеленського Сергія (Ч50).

Оцінюючи виступ вінницьких спортсменів, старший тренер області зі спортивної радіопеленгації заслужений тренер України Сергій Зеленський зазначив наступне.

— Сезон був не простий. До початку весни не було відомо чи відбудуться взагалі змагання в цьому році. В умовах пандемії спланувати тренувальний процес було нелегко, адже тренування то дозволялися, то переходили на дистанційну форму. Тому значна увага була приділена індивідуальним тренуванням. І все ж, після великого об’єму виконаної тренувальної роботи до складу збірної команди України пробилися вісім спортсменів Вінницької області. Важливо, що, крім наших вже досвідчених спортсменів, в чемпіонаті достойно виступили дві дебютантки Корніюк Даша та Мілінчук Маша. Більше хвилювався за хлопців Артема та Володимира, але вони молодці, не підвели! Зараз в Болгарії всім спортсменам найскладніше було налаштуватися психологічно, оскільки після торішнього сезону, в якому були скасовані всі великі міжнародні старти, відчувалася відсутність змагального напруження. Приємно, що з чемпіонату Європи ми привезли до Вінниці чемпіонів і призерів. Дуже дякую всім, хто в нас вірив і допомагав нашій команді! — резюмував Сергій Григорович.

Своїми враженнями від чемпіонату також поділився заслужений майстер спорту України Олександр Марчук.

— Це був перший за два роки великий міжнародний старт, де взяли участь найсильніші суперники з багатьох країн Європи. Ми всі чекали цього випробування задля можливості помірятись силою та вміннями, а також визначення найкращих на континенті в нашому виді спорту. Прекрасна локація, чудові краєвиди, заворожуючі гірські вершини гостинної Болгарії — це все приємний бонус перед стартом змагань. Організатори чемпіонату — Болгарська федерація радіоспорту та Віктор Ценков зробили все, щоб команди відчули себе комфортно. Адже більшість спортсменів не лишу суперники, а й товариші й давні знайомі, яким було про що поспілкуватись. Ми, вінничани, боролися кожного дня, викладалися на максимум в кожному старті для загального результату збірної України. В непростих умовах середньогір’я в пригоді стали не лише фізичні дані, а й швидкість мислення, оперативність вибору варіанту пошуку контрольних пунктів та прийняття рішення. Гадаю, що нам це вдалося. Впродовж чотирьох змагальних днів, в тому числі та завдяки вінницьким спортсменам, 36 разів лунав гімн України та підіймався жовто-синій прапор. Результат більш ніж очікуваний, і це надихає нас на подальші звершення. Дякую всім, хто вболівав, переживав і підтримував збірну, — зазначив Олександр.

Президент Федерації радіоспорту Вінницької області, майстер спорту України міжнародного класу Василь Колодяжний вітає чемпіонів, призерів та їх тренера Сергія Зеленського з успішним виступом на чемпіонаті Європи.

Водночас від імені спортсменів висловлює вдячність медіакорпорації «РІА» та безпосередньо її президенту Олександру Човгану за підтримку і сприяння в організації виїзду команди на чемпіонат.

Автор: Василь Колодяжний

 

Читайте також:

За ґрати може сісти вінничанин, який перекинув до колонії наркотики

У дворах багатоповерхівок цьогоріч встановили 16 майданчиків для збору сміття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up