Вінницький сумоїст Важа Даіаурі виграв Всесвітні ігри. В поєдинках за медалі здолав японців

Вінницький сумоїст Важа Даіаурі виграв Всесвітні ігри. В поєдинках за медалі здолав японців
  • У Вінниці сумо перебуває на досить високому міжнародному рівні.
  • Достатньо згадати золоту медаль Всесвітніх ігор-2017 Світлани Тросюк.
  • Вчора, дев'ятого липня, її досягнення на аналогічних змаганнях у Бірмінгемі (штат Алабама, США) повторив Важа Даіаурі-молодший.   

Троє вінничан у збірній України

Всесвітні ігри триватимуть до 17 липня. Це топові міжнародні комплексні змагання з неолімпійських видів спорту. Всесвітні ігри проходять раз у чотири роки, як і Олімпіада.  

У США змагаються 4500 спортсменів з понад 100 ста країн світу. Вінницьку громаду представляють троє вінничан. Це аси спортивної акробатики, майстри спорту міжнародного класу Богдан Пограничний та Данило Стецюк. Чоловіча пара отримала «золото» у Кубку світу зі спортивної акробатики, який проходив у польському місті Жешув. Їхній виступ у США відбудеться 16 липня.

Крім того, путівку на Всесвітні ігри виборов і борець сумо Важа Даіаурі-молодший. Спортсмен переміг у міжнародному рейтинговому турнірі з сумо класу «А» «ROLAND CUP», який відбувся у німецькому місті Бранденбург.

Відео дня

Важа Даіаурі-молодший —  неодноразовий чемпіон світу та Європи. За свою кар’єру здобув звання заслуженого майстра спорту з сумо і звання майстра спорту з вільної боротьби. Хлопець – вихованець Вінницької міської спортшколи № 5. Наставником сумоїста є його батько, заслужений тренер України Важа Даіаурі-старший.

Батько судив поєдинки сина

Важа Даіаурі-молодший виступав у середній ваговій категорії – до 115 кг. На Всесвітніх іграх з сумо таких категорії було небагато –  всього три. Наш земляк провів чотири поєдинки, виграв усі і став чемпіоном. У фіналі 23-річний вінничанин переміг представника Японії (країна є засновником сумо) Шиона Фуджісаву. Цей рівний поєдинок тривав трохи більше хвилини. Наприкінці Важа зміг кинути суперника на килим і водночас виштовхнути за межі кола. У сумо це миттєва перемога!

Подробиці цієї звитяги кореспонденту RIA/20 хвилин телефоном з Америки повідомив Важа Даіаурі-старший. Він виконував функції тренера сина і водночас був суддею у колі під час всіх чотирьох поєдинків сина. Трохи дивно, і не лише для єдиноборств. Важа Шотаєвич також виявився цим здивованим. Водночас він пояснив, що таким було рішення організаторів змагання. До того переможця поєдинків визначає не суддя у колі, а колегія бокових арбітрів, яка спостерігає за сутичками.

— Всі сутички сина проходили в один день. Зранку – попередні, ввечері —  за медалі. В стартовому поєдинку Важа здолав єгиптянина, в другому – поляка. В півфіналі і фіналі йому протистояли японці. Шион Фуджісава виявився найсильнішим супротивником, адже був чемпіоном світу. Всі поєдинки син вигравав вдалим борцівським прийомом. В основному – кидком через ліве стегно, — каже Важа Даіаурі-старший.

Готувався у Японії

За словами Важі Шотаєвича, на Всесвітніх іграх українців приймають і підтримують чудово. Перемоги наших спортсменів викликають бурхливі овації в залі. Скоріше за все, таким чином американці ще й висловлюють підтримку нашої країні у боротьбі з агресією Росії.            

— Складно сказати, за рахунок чого сину цього разу сину вдалося здолати японських конкурентів. Минулого разу він програв японцю. Важа наполегливо займається спортом, тренується. Особливого секрету тут немає. Син може використовувати всі відомі прийоми і удари сумо, —  інформує тренер.  

Перед Всесвітніми іграми Важа-молодший півтора тижні перебував на навчально-тренувальних зборах в Японії. На батьківщині сумо готувався до найважливіших змагань у своїй кар’єрі, переймав досвід японських тренерів і провідних спортсменів. Вінничанина прийняли, як українського біженця – допомагали, безкоштовно годували і тренували. Взагалі в Японії люди зовсім небайдужі до трагічних подій в Україні.

— Я зв’язався зі своїм впливовим знайомим в Японії. Він зібрав серед місцевих заможних людей 700 тисяч доларів і спрямував їх на допомогу Україні. Також допомагав моєму сину перед час перебування в Японії, давав йому кишенькові гроші, —  повідомив Важа Даіаурі-старший.    

 

Борець-універсал

Тренер каже, що нинішня спортивна вершина сина – це закономірність, а не випадковість.

— Останній чемпіонат світу з сумо не відбувся через пандемію. На чемпіонаті Європи 2021 року у Росії син став другим, на Кубку Європи у Польщі — чемпіоном, —  продовжує Важа Даіаурі-старший.

Батько нагадав, що син почав займатися боротьбою у шість років. Спочатку це було дзюдо, яке Важа опановував три роки. Далі перейшов на сумо. А після започаткування на базі спортшколи № 5 вільної боротьби займався і цим видом єдиноборств, у якому став майстром спорту України.

— Фактично син є борцем-універсалом. Але нині часу на виступи в інших видах спорту, окрім сумо, у нього фактично немає, — пояснив Важа Даіаурі-старший.    

За словами Важі Даіаорі , за золоту нагороду чемпіон Всесвітніх ігор має отримати від держави премію розміром 13 тисяч доларів США. Тобто боротися є за що!

Завтра, 11 липня, змагання сумоїстів продовжаться. Важа Даіаурі-молодший виступатиме в абсолютній ваговій категорії. Там змагатимуться представники усіх трьох вагових категорій, в тому числі і суперважковики (понад 115 кг). За словами тренера, перед сином стоїть задача – поборотися за ще одну медаль.      

Читайте також:

Вперше у Вінниці. П’ятирічний шаховий вундеркінд гратиме на підтримку ЗСУ проти всіх охочих

Дзюдо, самбо і навіть сумо! Вінницька спортшкола №5 оголосила набір на безоплатне навчання

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван Олександрович Патраманський

    Красунчик!

keyboard_arrow_up