Вперше в історії: вінницькі баскетболісти перемогами дебютували в Євролізі

Вперше в історії: вінницькі баскетболісти перемогами дебютували в Євролізі
  • Вперше в історії вінницькі баскетболісти заявилися до Євроліги. Відкрила «вікно у Європу» команда юнаків 2005-2006 років народження міської СДЮСШОР з баскетболу.
  • На міжнародному рівні вона виступає під іменем «BS Vinnytsia». Раніше була призером всеукраїнських змагань у Коростені і Дніпрі, а в минулому сезоні посіла високе п’яте місце на чемпіонаті Україні.  

– Щоб заявитися до юнацької Євроліги, необов’язково бути чемпіоном своєї країни. Головна умова – достатня кількість фінансів для виступів на європейському рівні. Ми вирішили наслідувати приклад Дніпра, Києва і Одеси, які представлені в Євролізі. Дебютували в цьому змаганні за сприяння мера Вінниці Сергія Моргунова, голови міського спорткомітету Сергія Краєвського і директора нашої спортшколи Олександра Аносова, – каже тренер СДЮСШОР з баскетболу і водночас гравець команди першої ліги «Вінницькі зубри» Олександр Главатчук. 

Стартовий тур Євроліги відбувся у Ризі (Латвія). В дебютному матчі «BS Vinnytsia» переграла команду ДЮСШ Белгорода (Росія) – 50:40. Далі вінничани розвинули успіх, розгромивши «Pantterit» (Гельсінкі, Фінляндія) – 61:25.

Відео дня

На другий день наші баскетболісти знову провели два поєдинки. В упертій боротьбі поступилися «Tigrai» (Вільнюс, Литва) – 27:33, після чого взяли гору над «Snakes» (Острава, Чехія) – 60:33.

На «солодке» у підопічних Олександра Главатчука був найцікавіший суперник. Вони боролися із іменитим «Жальгірісом» (Каунас, Литва). Чоловіча команда цього клубу виступає в Євролізі разом із іспанськими «Реалом» і «Барселоною», московським ЦСКА тощо. На жаль, наша команда вдруге в турі програла литовцям – 30:55. 

Таким чином після першого етапу «BS Vinnytsia» посідає сьоме місце серед 16 команд. Таких етапів загалом заплановано три. Другий пройде в Члухуві (Польща), фінальний – знову в Ризі.   

– Команди Литви і взагалі із Прибалтики – сильні і технічно підготовлені. Наші баскетболісти не поступаються їм в фізичному плані, а ось в плані техніки нам є над чим працювати, – каже Олександр Главатчук.

За словами тренера, завдяки виступам в Євролізі наші баскетболісти будуть швидше прогресувати. А взагалі мета «BS Vinnytsia» – готувати резерв для «Вінницьких зубрів» і юнацьких збірних України, куди вінничани поки що не входять.

14-річний гравець «BS Vinnytsia» Ростислав Лісовий займається баскетболом 3,5 роки. На майданчику він перший номер, розігруючий.

– Круто, що ми потрапили в Євролігу, нам дуже пощастило. Складно, але дуже цікаво було грати проти «Жальгіріса» Разом із командою я вперше побував за кордоном. В Латвії сподобалися кращі умови для розвитку баскетболу, ніж у нас. Зокрема, великі і сучасні зали, – прокоментував Ростислав Лісовий.  

14-річний баскетболіст Степан Петрик переважно грає в захисті. В майбутньому юнак мріє грати в американській НБА або в чоловічій Євролізі

– Всі команди в юнацькій Євролізі є дуже сильними. Але ми гідно їм протистояли. Прагнули довести, що вінницькі баскетболісти на щось здатні. Спочатку не очікували, що здобудемо хоча б одну перемогу. Втім, апетит приходить під час їжі. Перша звитяга надихнула нашу команду на подальші звершення, – розповів Степан Петрик.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Лісова

    Щиро вдячні спонсорам за можливість юним спортсменам отримати неоціненний досвід та показати свої можливості. Вперед і тільки вперед. У граючого цілеспрямованого тренера Олександра Главатчука тренуються лиш майбутні чемпіони
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up