У Вінниці юних вимушених переселенців запрошують на безкоштовні тренування із футболу

У Вінниці юних вимушених переселенців запрошують на безкоштовні тренування із футболу
  • Нещодавно вінницька ОДЮСШ з футболу «Нива» частково поновила тренування просто неба.
  • Причому разом з місцевими хлопцями на зеленому газоні Вінницького національного технічного університету займаються й вимушені переселенці.

Про особливості тренувального процесу в умовах військового часу розповів провідний тренер ОДЮСШ «Нива» Юрій Коваль. Він опікується двома групами футболістів – 2011 р.н. і 2016 р.н. Зайняття, як у всій спортивній школі, - безкоштовні. 

Через війну до інших країн тимчасово перебралася частина  вихованців ОДЮСШ з футболу «Нива». Багато провідних юних футболістів нині перебувають у Молдові, Швеції, Польщі, Португалії, Іспанії, Франції та Італії. Переважно вони поїхали до родичів. Всі займаються у відомих тамтешніх клубах – «Фейренсе», «Гетеборзі», «Легії» тощо.

— Дітей добре прийняли за кордоном, їхній рівень помічають на тренуваннях. Але всі юні нивівці із нетерпінням чекають повернення до Вінниці. Ми постійно спілкуємося із їхніми родинами, — наголошує Юрій Коваль.  

Відео дня

Поки що у тренувальний процес включилася група ОДЮСШ «Нива» 2011 г.р. Вона займається тричі на тиждень. Меншим дітям поки що зарано тренуватися просто неба через прохолодну погоду. Коли потеплішає, наставники будуть шукати місце для тренувань і для малечі.

Юрій Коваль спільно з колегою Петром Анісімом розпочали тренування під час війни в першу чергу заради дітей-переселенців. Адже до них почали звертатися чимало їхніх батьків. Новачки - із Запоріжжя, Херсону, Харкова, Києва, Чернігова, Сум. Прийняли їх в команді чудово. За словами тренерів, переселенці із задоволенням відвідують тренування, не пропускають їх. Бо у ДЮСШ «Нива» створена дружня футбольна родина.

 — ОДЮСШ «Нива» пішов назустріч ректор Вінницького національного технічного університету Віктор Біліченко, за що йому щиро вдячні. Нам створили всі умови для організації тренувального процесу. Біля самого стадіону ВНТУ є бомбосховище, це обов’язкова умова. А ось на стадіоні школи № 35, де ми раніше працювали, поки що не має можливості тренуватися, — продовжує Юрій Коваль.  

Одразу після відновлення тренувального процесу разом займалися діти різних вікових категорій. Згодом тренер ОДЮСШ «Нива» Олександр Гурін поновив тренування групи 2005 р.н., куди перейшли старші футболісти.  Він також проводить заняття на стадіоні ВНТУ.   

Засіб відволіктися від жахливих споминів

Команда ОДЮСШ «Нива» 2011 р.н. – одна із найсильніших в Україні, неодноразово вигравала всеукраїнські і міжнародні змагання. Діти цього віку ще не грають в чемпіонаті країни. Але вимушені переселенці, які зараз тренуються у Вінниці, представляють відомі спортшколи – «Десну» (Чернігів), «Металург» (Запоріжжя), «Металіст» (Харків), ДЮСШ (Херсон) тощо. Рівень їхній достатньо високий. І під час участі в змаганнях вимушені переселенці могли б допомогти нашій «Ниві» . 

— Батьки нивівців 2011 р.н. допомогли багатьом юним переселенцям із екіпіруванням. У когось не було вітровки, спортивної форми чи футбольного взуття. Допомагаємо нашим новим гравцям всім, чим можемо, — пояснює Юрій Коваль.    

Зрозуміло, вимушені переселенці - в складному емоційному стані. Адже вони бачили бомбування і ракетні обстріли; як нищаться їхні будинки тощо. Це, безумовно, психологічна травма.

— Питання, пов’язані із війною, ми намагаємося взагалі не підіймати. Головне, щоб дітям було комфортно у нашій команді і щоб вони із радістю йшли на тренування. Футбол для них – засіб відволіктися від жахливих споминів події, можливість психологічного відновлення, — наголошує Юрій Коваль.                   

Допомога партнерів                  

Професіональний футбольний клуб «Нива», в структурі якого перебуває однойменна ДЮСШ, йде в усьому назустріч дітям.  

— Ми постійно на зв’язку із президентом ФК «Нива» Артуром Загорульком і спортивним директором клубу Олексієм Свірідою. Вони підтримують нашу ініціативу щодо залучення вимушених переселенців до тренувального процесу. Днями очільники ФК «Нива» подарували нам комплект м’ячів і надали фінансову допомогу для уходу за стадіоном ВНТУ, де ми тренуємося, — коментує Юрій Коваль.    

Також «Ниві» 2011 р.н. допомагає представник організації «Дорожній контроль Вінниця» Роман Затайдух. Він привернув увагу до неї учнів однієї із німецьких футбольних шкіл. Вони збирають кошти, аби придбати однакову форму для всієї команди, включаючи переселенців. 

Значна частина спортивних тренерів нині вимушена проводити заняття онлайн. Під час пандемії Юрій Коваль, як й інші тренери, отримав такий досвід.

— Онлайн-тренування, як на мене – це в першу чергу спілкування із дітьми. На них розповідаємо, що треба обов’язково виконувати ранкову зарядку, по можливості пробігтися. Також викладаємо для учнів відеоролики, із яких вони вчаться технічним прийомам. Все ж справжній «живий» футбол нічим не заміниш! — сказав пан Коваль.     

Інші футбольні школи Вінниці також потроху відновлюють офлайн-тренування. Це, приміром, ДЮСШ «Прем’єр-Нива» і футбольна школа «Темп».

 — Головне зараз – знайти відповідне місце для занять. Для повноцінних тренувань має бути бомбосховище поруч із полем. Щодо поновлення тренувань у районах Вінниччини – мені про це поки нічого не відомо. Але хлопці із Погребища і Шаргороду, які до війни у нас займалися, готові нині приїздити на тренування один раз на тиждень, — пояснив Юрій Коваль.                

Довідка

Запис на безкоштовні тренування у командах ОДЮСШ «Нива» 2011 р.н. і 2016 р.н. за телефонами: 096-185-27-70 (Петро  Петрович Анісім) і 096-908-77-00 (Юрій Федорович Коваль).   

Читайте також:

Юний вінницький шахіст виграв дорослий турнір на батьківщині Миколи Коперника

Футзальний турнір серед переселенців виграли харків'яни. В фіналі здолали збірну Київщини

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Natasha Makarova

    а как у нас в городе так интересно получается - тренироваться местным детям запрещено, разрешили только взрослым. А детям переселенцев можно. Это что получается - они не так важны, как местные, ими "рисковать" можно? (ну так обьясняют винницким, почему занятий не будет). Что-то не пойму такую "избирательность" в допуске к тренировкам🤔

    ирина гурина reply Natasha Makarova

    Переходите к другим тренерам

    Сергей Фокин reply Natasha Makarova

    Natasha Makarova ведите своего где тренируются в чем проблема

    Natasha Makarova reply Natasha Makarova

    Сергей Фокин ну а в статье вон спокойно тренируются и младше намного. 2011 год - это не 15 лет ну никак. Одни по углам дворов шарятся от безделья, другие тренируются по три раза в неделю... ничего странного не видите в этом?

    Сергей Фокин reply Natasha Makarova

    Natasha Makarova да причем тут это ,сказали с верху  скорее всего что до определенного возраста не льзя

    Natasha Makarova reply Natasha Makarova

    Сергей Фокин я и спрашиваю, в чем суть подобного запрета? одним можно, другим нет - что это за хрень?

    Сергей Фокин reply Natasha Makarova

    Значит если говорит так и нужно ,значит пошел запрет с верху

    Сергей Фокин reply Natasha Makarova

    Natasha Makarova так Юра четко пишет что тренировал на 35 школе и АТМ запретили и так же на 33 и так по всей Виннице на полетехе дали добро ,что не понятного так у всех тренеров щас ,80% детей выехало с родителями

    Natasha Makarova reply Natasha Makarova

    Сергей Фокин кого и где? если бы я была не в курсе, я бы не писала. Тренер неделю назад писал, что скоро возобновят вроде все. А через день следом - что сори, не разрешили кроме тех, кому больше 15. А дети ждут хрен знает чего, получается, потому что остальные, оказывается, спокойно тренируются. То это как называется? зачем и почему?

    Сергей Фокин reply Natasha Makarova

    Natasha Makarova если вы не в курсе не пишите ,тренируют тренера проблема в том что много детей нету так как выехали с родителями

keyboard_arrow_up