У Вінниці відроджують «Спартак». Просуватимуть традиційні «спартаківські» види спорту

У Вінниці відроджують «Спартак». Просуватимуть традиційні «спартаківські» види спорту
Едуард Михайлов прагне відродити славетні «спартаківські» традиції у місті над Бугом
  • Міську організацію спорттовариства «Спартак» очолив син першого майстра з боксу на Вінниччині Едуард Михайлов.
  • У планах  — розвиток матеріально-технічної бази і просування, в першу чергу, традиційних олімпійських видів спорту.    

Місцева організація фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» завжди була однією із найпомітніших на Вінниччині. У роки незалежності її відродив та успішно керував Едуард Михайлов —легенда боксу міста над Бугом, заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії. Він виховав кілька поколінь чемпіонів, які досягали успіхів, в тому числі, на світовому рівні.  

Едуард Якович сприяв відкриттю трьох спортивних шкіл при «Спартаку» —  міської та двох обласних. У них культивувалися бокс, кікбоксинг, футбол, художня гімнастика, боротьба, легка атлетика, карате, веслування на байдарках тощо. Учні «спартаківських» шкіл регулярно ставали переможцями і призерами всеукраїнських та міжнародних змагань, у тому числі й Олімпійських ігор.

Відео дня

Обмежені, але не скорені

На жаль, у останнє десятиріччя у місцевих «спартаківців» почалися серйозні проблеми. Вони втратили можливість тренуватися на своїй базі у Літньому театрі Центрального парку. Залишилися без фінансування і фактично припинили свою роботу «спартаківські» спортшколи. А понад рік тому трагічно пішов із життя Едуард Якович Михайлов.

Втім, місцева «спартаківська» спільнота не захотіла миритися із такою ситуацією. Відродити і очолити міську організацію «Спартака» нещодавно було запропоновано Едуарду Едуардовичу Михайлову, на що він погодився.

Молодий управлінець — досвідчений спортсмен і спорторганізатор. Засновник спортивного клубу «Invictus» (в перекладі означає «нескорений»), де основними видами спорту є бокс та кікбоксинг. Також успішний керівник клубу професіонального боксу «Дружба», який започаткував Едуард Якович Михайлов. Саме на матеріально-технічних базах власних організацій Едуард Едуардович збирається відроджувати міський «Спартак» на дебютному етапі. 

— Мені неодноразово пропонували очолити міську організацію спорттовариства «Спартак», адже її створював у Вінниці та області батько. А також тому, що маю досвід і знання у спортивній сфері. До війни я відмовлявся, адже не бачив шляхів розвитку за відсутності бюджетного фінансування. А нещодавно все ж вирішив погодитися на пропозицію «спартаківської» спільноти, аби на початковому етапі розвивати спорттовариство на власній базі, яка була створена задля підтримки спорту, — сказав Едуард Михайлов.

Які види спорту розвиватимуть

Наразі у приміщенні, де розміщуються клуби «Інвіктус» і «Дружба» та буде знаходитися «Спартак» (вул. О.Соловйова,7), триває капітальний ремонт. Коли він завершиться, в умовах війни прогнозувати непросто. Також триває робота із оформленням документів відродженої «спартаківської» громадської організації. На все це, за словами Едуарда, піде близько двох — трьох місяців.          

— В першу чергу на власній спортивній базі (тобто у клубі «Інвіктус») розвиватимемо секції боксу, кікбоксингу, деякі олімпійські види спорту та фітнесу. Для відновлення тренувань з інших видів, які традиційно культивувалися у «Спартаку», будемо залучати спонсорів та всіх небайдужих. Бо, як відомо, наше спорттовариство, яке має багату спортивну історію (із 1935 року), було позбавлено власних баз; їх передали іншим власникам. Це, зокрема, Літній театр (туди наша родина вклала чимало особистих коштів, часу і зусиль), «спартаківська» база в Центральному парку та на території пляжу по вул. Князів Коріатовичів. Також було приміщення для тренувань по вул. Генерала Арабея, — нагадав Едуард Михайлов. 

Наразі бюджетного фінансування у міської «спартаківської» організації немає. Завдяки зусиллям керівництва фізкультурно-спортивного товариства  «Спартак» України коштів вистачає на проведення змагань згідно календарного плану. Насамперед, Спартакіад і чемпіонатів країни. Тому левова частина витрат лягає на плечі місцевих організаторів.

— Прагну продовжувати важливу справу, якій присвятив життя мій батько. В першу чергу, щодо розвитку боксу і кікбоксингу на Вінниччині. Едуард Якович —  корінний «спартаківець». Він займався у спортшколі біля Літнього театру, яка з часом була закрита, —  продовжує Едуард Едуардович.  

Новий керівник має чіткі плани щодо відродження «Спартака». Він прагне осучаснити процеси проведення змагань і тренувань. Планує розвивати спорт на Вінниччині у новому, більш якісному і продуктивному форматі,

Виховали олімпійських призерок

Одним з корінних вінницьких «спартаківців» є  відомий тренер із футболу Андрій Дзядик, член цього спортивного товариства із 2003 року.

— Занепад місцевого осередку «Спартака» почався із припиненням фінансування його спортивних шкіл. Наразі вони перебувають у «замороженому» стані. ДЮСШ не ліквідовані, але бюджетного фінансування не мають, — прокоментував тренер.

Андрій Дзядик радіє, що Едуард Михайлов взяв на себе керівництво міським осередком. Із ним пов’язує мрію щодо відродження славних «спартаківських» традицій. Тренер згадує, що вінницькі «спартаківці» колись активно брали участь у змаганнях різного рівня, в тому числі й міжнародних. Серед них були чемпіони Європи і світу, а веслувальниці Ганна Балабанова і Олена Череватова здобули «бронзу» Олімпійських ігор.

Є успіхи у місцевих «спартаківців» і у футболі.

— Вінничанин Артем Недозимований, який починав свою футбольну кар’єру у «спартаківській» ДЮСШ, нещодавно підписав контракт із донецьким «Шахтарем». Він входить до збірної України серед юнаків до 16 років. Багато й інших наших колишніх вихованців грають у футбольних командах майстрів, виступають у чемпіонатах України, —  сказав Андрій Дзядик.

Ніколи не забували у спорттоваристві й про розвиток масового, оздоровчого спорту.

— До вінницького міського спортивного товариства входили підприємства комунальної сфери: «Вінницягаз», «Укртелеком», «Укравтодор» та ін. Ми завжди проводили серед них масові змагання із різних видів спорту. «Спартаківці» також мають значний досвід у роботі із юними спортсменами, відповідний тренерський потенціал. Тому перспективи у відновленні є. В багатьох інших регіонах «Спартак» наразі активно і успішно працює. Наприклад, у Харківській, Дніпропетровській та інших областях. Тепер дійшла черга й до міста над Бугом, — підкреслив Андрій Дзядик.    

    

Сторінки історії  

Едуард Якович Михайлов — перший майстер спорту з боксу на Вінниччині, заслужений тренер України (1998 р.), суддя міжнародної категорії (1996 р.), засновник і голова обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Спартак» (2000 —2013 рр.), засновник і почесний президент обласної федерації кікбоксингу WAKO, срібний і бронзовий призер чемпіонатів Збройних Сил СРСР (1963 —1964 рр.), член обласної Асоціації спортивних журналістів (від 2003 р.), переможець обласного конкурсу із Вищої спортивної майстерності (1999 р.).

Саме Едуард Якович першим почав розвивати бокс та кікбоксинг у нашому регіоні. Він сприяв організації та проведенню Всеукраїнських олімпійських уроків «Стань в ряди олімпійців», готував олімпійський резерв до збірної команди України з боксу.

У 2007 році на Вінниччині було офіційно зареєстровано відділення Федерації професіонального боксу України, яке очолив Едуард Михайлов. Під його керівництвом відбувся перший поєдинок вінницького боксера-професіонала.

Едуард Якович виховав цілі покоління видатних спортсменів Вінниччини. Його вихованці виступали за збірні команди України. Серед учнів Едуарда Михайлова, наприклад, був кікбоксер Андрій Іванов: чемпіон України і переможець Кубку країни (із 1994 по 2003 роки), чемпіон Європи (1998 р.), володар Кубку світу (2003 р.), чемпіон світу (2003 р.), чемпіон Кубку Балканських країн (1998 р.).

Детальнішу інформацію з історії та сьогодення спорттовариства "Спартак" можна знайти на спартаківському сайті. 

На фото: Чемпіонат світу. Бірмінгем, 1997 р. Андрій Іванов разом із тренером Едуардом Михайловим

Читайте також:

ФК «Яско» вибув із футзального Кубку України. Поступився команді Екстра-ліги

«Нива» поновила змагання в чемпіонаті України домашньою нічиєю з «Чайкою»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Selim Ketrin

    УВАГА ВАЖЛИВО❗️❗️❗️🔞



    Військовослужбовець , який захищає нашу країну на сході ( притому в найгарячішій точці) , придбав своїй донці авто на якому вона приїхала забрати свою подругу з дитиною і наштовхнулася на ось таку ситуацію ( не знаю, як словами описати цей вчинок)😡😡😡



    Не важливо хто ти, при якій посаді, скільки в тебе коштів, але вчиняти такі дії відносно двох дівчат і дитини які були в авто , це переступає всі границі😡😡😡



    Чи ви думаєте , якщо батька даної дівчини немає поряд ( в Вінниці) то за неї немає кому постояти?😡😡😡



    P.s. Яка на вашу думку має бути відповідальність за даний вчинок?



    Запам'ятайте одне , неважливо хто ви, наш колектив завжди буде стояти за людей які захищають країну та їз сімї !!!



    Поліція Вінницької області , прошу взяти на особистий контроль дану справу і не спішить перекваліфіковувати дану справу на адмінку ( 😉 все стане відомо) — with Володимир Хоменко and 99 others.
  • Selim Ketrin

    Заказна стаття, соромно читати 😤 які вони спорсмени і відроджувальники? Один нападає на дівчат батько якої захищає нашу неньку інший має судову справу за побиття іноземців і дітей  в центрі міста! До таких людей вести наших дітей ? Ви серьозно? Давати на виховання своїх дітей злочинцям? Сороммм 😭під час війни

keyboard_arrow_up