У Вінниці відкрився музей футболу. Відвідати його можна буде безкоштовно

У Вінниці відкрився музей футболу. Відвідати його можна буде безкоштовно
Засновник музею Олег Семенов
  • Із 21 червня у Вінниці запрацював музей футболу. Він розташований в одному з адміністративних будиночків біля Центрального міського стадіону.
  • Приміщення надала міська влада, підтримав проєкт ФК «Нива».
  • А ось ремонт колекціонери-вболівальники на чолі із Олегом Семеновим зробили переважно власними силами.

На урочисте відкриття завітали голова міського спорткомітету Сергій Краєвський, директор Центрального міського стадіону Роман Головащенко, відомий гравець і тренер Володимир Циткін, ветерани спорту № 1, юні футболісти і вболівальники,.

— Дякую в першу чергу активним вболівальникам Олегу Семенову і Василю Яблонському, які доклали великих зусиль для створення музею футболу. Безумовно, його експозиція буде постійно збільшуватися, — сказав Сергій Краєвський.

Відео дня

Ветеран вінницького футболу і нинішній тренер першолігового клубу «Хуст» (Закарпатття) Володимир Циткін висловив задоволення відкриттям історичного музею.

— Я намагався допомагати засновникам музею футболу. Це дуже важливо. Адже, як відомо, без знання власної історії складно досягти успіхів у майбутньому. Особливо корисно долучатися до цього юним вінницьким футболістам, —  сказав Володимир Циткін.

У музейній колекції він виділив цінність м’ячів із автографами, історичні фотографії.

— На них я побачив навіть своїх тренерів – Юхима Школьникова і Віктора Жиліна. На цих світлинах вони ще молоді. А я знав їх вже набагато старшими, —  додав Володимир Циткін.  

Приємні спогади

Серед перших відвідувачів були і діти, і ветерани спорту.

— Експозиція навіює приємні спогади про часи, коли вінницький «Локомотив» грав у класі «Б» чемпіонату СРСР і збирав повні стадіони. Вболівальники зі стажем будуть приходити сюди і згадувати славні сторінки вінницького футболу, —  сказав 79-річний Сергій Волков.

Юних гравців експозиція надихала на подальші звершення.   

—  Я хотів би перемогти на чемпіонаті України, стати відомим футболістом і здобути «Золотий м’яч» найкращого футболіста Європи. Мешкаю поблизу музею, тому буду разом із татом періодично сюди приходити, — розповів десятирічний вінничанин, вихованець Академії ФК «Рухє» (Львівська область) Олександр Руднік.

Експонати збирав 42 роки

Після урочистого перерізання «зелено-білої» стрічки (у нивівських кольорах!) всі охочі отримали можливість оглянути музейні експонати. Там є оригінальні документи з 1955 року, фотографії 50-х та 60-х років. Серед найцінніших експонатів —   футбольні бутси воротаря Володимира Циткіна, у яких він виступав на Єврокубках та в фіналі Кубка України. Він також подарував квиток на літак, яким летів після єврокубкового матчу зі «Сьоном» (Швейцарія). Є й особистий щоденний колишнього прес-аташе нашого клубу Олександра Коляди, де він записував коментарі, склади команд тощо.    

— Також в колекції є м'яч 1981 року з автографами футболістів; м'яч, що використовувався під час першого чемпіонату України у 1992 році; афіші міжнародних матчів тощо, — каже засновник музею Олег Семенов.

Він протягом довгі 42 роки збирав експонати, тримав їх в своєму будинку. На жаль, через обмежену площу приміщення поки що виставлені лише кілька сотень із них, решта  — у запасниках. Але Олег Семенов сподівається, що з часом отримає більшу площу для музею на території нового стадіону, що наразі будує ФК «Нива».

— Думка про створення музею з’явилася років шість тому. Нарешті разом з однодумцями ми досягли своєї мети. Більшість експонатів – із моєї власної колекції. Інші подарували нам ДЮСШ «Прем’єр-Нива», спорттовариство «Колос», вболівальники зі стажем, відомі футболісти — Володимир Циткін, Паша Касанов та інші.    

Довідка  

Музей пропонуватиме екскурсії для груп та індивідуальних відвідувачів. Наразі він працюватиме за розкладом лише двічі на тиждень, по дві години. Вхід є безкоштовним.

Розклад роботи:

середа – з 15:00 – 17:00

субота – з 12:00 – 14:00

Замовлення екскурсій за телефоном: 098-834-24-96 (Олег Семенов)

 

Читайте також:

«Нива» здобула перемогу у першому контрольному поєдинку під керівництвом нового тренера

Вінницькі хокеїсти на траві 21-й раз здобули золото чемпіонату України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up