У Вінниці пройде турнір з дзюдо та самбо — в пам'ять про Героя України Вадима Зеленюка

У Вінниці пройде турнір з дзюдо та самбо — в пам'ять про Героя України Вадима Зеленюка
  • У Вінниці відбудеться чемпіонат області присвячений пам’яті майстра спорту України з дзюдо та самбо, офіцера НГУ «Омега» — Вадима Зеленюка, який захищаючи Україну загинув 22 серпня 2022 року.

Всеукраїнський турнір пам'яті Героя України Вадима Зеленюка пройде у Вінниці.

Нагороди буде розіграно 5-7 травня у трьох вікових категоріях — 14-16, 16-18, 18-20 років.

У рамах змагань — презентація проєкту «Янголи спорту».

Відео дня

 

Організатори — Міністерство молоді та спорту України, Спортивний комітет України, Національна федерація самбо України, Вінницька обласна військова адміністрація.

Довідка

Вадим Зеленюк — майор окремого загону спеціального призначення «Омега» Північного об’єднання Національної гвардії України. Учасник російсько-української війни. Загинув 22 серпня 2022 року, захищаючи Україну.

У 2010 році після закінчення Київського національного університету внутрішніх справ пройшов шлях від офіцера бойової штурмової групи загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом одного з підрозділів Північного об’єднання до інструктора зі спорту І категорії групи неолімпійських видів спорту спортивної команди Клубу Національної гвардії України.

Від 2014 року постійно виїжджав на ротації виконуючи бойові завдання на сході нашої держави. З початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію України Вадим входив до складу групи, завданням якої було проведення розвідки цілей та корегування артилерійського вогню в Київській області. Завдяки умілим діям та надважливої роботи була здобута ціна інформація для подальшого просування сил ЗСУ.

Від липня спецпризначенець входив до складу групи застосування ПТРК «Стугна». Майже кожного дня, проводячи розвідку місцевості в «сірій зоні» на Донецькому напрямку для вибору зручної позиції для застосування комплексу.

22 серпня група отримала завдання відбити штурмові дії ворога та закріпитись на визначених рубежах. За допомогою двох розрахунків ПТРК NLAW Вадим знищив 2 ворожі БМП разом з екіпажем. Коли залишки ворожої піхоти зайшли на позицію гвардієць один з перших висунувся на зустріч чисельним силам противника та вступив у бій. Військовослужбовці прикриваючи один одного просувались все далі й далі знищуючи живу силу противника. Крокуючи на зустріч смерті крок за кроком Вадим разом з побратимами відвойовували захоплену землю. В ході пересування майор Зеленюк прикриваючи побратимів та відводячи вогонь на себе отримав вогнепальне поранення, однак продовжував наступати та вести вогонь.

Пересуваючись між позиціями група потрапила під мінометний ворожий обстріл, який коректувався аеророзвідкою противника. До чергової ворожої групи залишалось декілька метрів, але в цей момент осколком міни Вадим отримав поранення, яке зупинило його життя.

Геройський вчинок побратима надихнув кожного військовослужбовця групи. У результаті зачистки ворога було повністю знищено та відкинуто від лінії оборони. Вадим загинув на полі бою як справжній герой, віддавши найцінніше – своє життя, врятувавши своїх побратимів.

Майор Вадим Зеленюк за мужність та героїзм проявлений під час виконання службово-бойових завдань нагороджений медаллю «За військову службу Україні» та поданий на вищу нагороду орденом «Золота зірка» звання Героя України».

 

Читайте також:

Артилеристи з 59 бригади щоденно «множать на нуль» російську піхоту та техніку

Підзарядка від сонця: продовжують модернізовувати систему оповіщення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up