Сергій Дусь: «Ми вдвічі збільшили кількість обласних юнацьких баскетбольних змагань»

Сергій Дусь: «Ми вдвічі збільшили кількість обласних юнацьких баскетбольних змагань»
Сергій Дусь - голова Вінницької обласної федерації баскетболу

Сергій Дусь став головою Вінницької обласної федерації баскетболу в серпні 2018 року. Тоді в нашому регіоні протягом року проводили лише вісім обласних чемпіонатів. Пан Дусь разом зі своєю командою спромігся збільшити кількість цих змагань вдвічі та суттєво розширити географію учасників.

Також обласна федерація дбає про розвиток баскетболу 3 x 3, підвищення  кваліфікаційного рівня суддів тощо.   

«Зелена вулиця» гравцям із районів

– Минулого року ми провели 18 чемпіонатів області серед юнаків і дівчат різного віку, починаючи від 2002 р.н. і закінчуючи 2009 р.н. Це допомогло суттєво розширити географію учасників і збільшити масовість. В наших обласних чемпіонатах торік виступали 590 учасників із 57 команд, – сказав Сергій Дусь.

Нове керівництво обласної федерації задля популяризації баскетболу активно проводить змагання не лише у Вінниці, але й в різних районах. Зокрема, ігри проходять в Стрижавці (Вінницький район), Калинівці, Барі, Іллінцях, Липовці.  

Відео дня

В 2020 році планується створення збірної області серед юнаків 2008-2009 р.н. Ії заявлять її до Всеукраїнської юнацької баскетбольної ліги.

– Талановиті юні баскетболісти є не лише у Вінниці, але й у багатьох районах  Плануємо провести із ними збори. І кращих відібрати до команди, що гратиме у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі, – продовжує Сергій Дусь.

Фестивалі з баскетболу 3 x 3

До календарного плану федерації на 2020 рік включено обласні фестивальні змагання із баскетболу 3 x 3, який раніше називали стрітболом (вуличним баскетболом). Зокрема, пройдуть змагання серед юнаків і дівчат 2006-2007 р.н. та 2008-2009 р.н.    

– На Олімпійських іграх-2020 в Токіо буде представлений баскетбол 3 x 3. Тому й ми починаємо його активніше розвивати. Зокрема, проведемо змагання у Барі та Липовці, – повідомив Сергій Дусь.

У Вінниці наразі обмаль майданчиків для баскетболу 3 x 3.  А ось в багатьох районах їх не бракує, практично кожна ДЮСШ має їх.

– Водночас, на жаль, останнім часом щити для баскетболу 3 x 3 поєднують із футбольними воротами, які неможливо зняти чи перенести. Це економно, але є травмонебезпечним для баскетболістів! – каже очільник обласного баскетболу.

Семінари для суддів

Очільник обласної федерації не лише успішно організовує змагання, але й є суддею національною категорії. Сергій Дусь обслуговує матчі чоловічої вищої і першої ліг і жіночої Суперліги. Прагне судити й чоловічу Суперлігу, але й для цього треба підвищити свій кваліфікаційний рівень.

– На Вінниччині є молоді перспективні судді. Ми збираємося очно,  а також спілкуємося в групі у «Вайбері». Обговорюємо суддівські ситуації тощо. Також наші арбітри їздять на Всеукраїнські семінари, щоб отримати право судити змагання національного рівня, – сказав Сергій Дусь.

"Потрібно активніше шукати спонсорів!"

Поки що обласна федерація робить акцент на розвиткові дитячого баскетболу. Тобто на підготовці зміни дорослим командам Вінниці, які грають в чемпіонатах України. Це жіноча «Блискавки» (вища ліга) і чоловіча «Зубри» (перша ліга). Хоча, за словами пана Дуся, в подальших планах – проведення чемпіонату області серед чоловічих команд.

– «Блискавкам» і «Зубрам» потрібно активніше шукати спонсорів, а не лише сподіватися на бюджетне фінансування. Це дасть можливість запрошувати досвідчених гравців, на яких рівнятиметься молодь. Хоча «Зубри», які складаються із місцевих виконавців, виступають гідно – йдуть на другому місці в першій лізі. «Блискавки», на жаль, опустилися із Суперліги у вищу, – зазначив Сергій Дусь.

Довідка

Сергію Дусю – 39 років. Кандидат у майстри спорту із баскетболу. Закінчив факультет фізичного виховання Вінницького державного педагогічного університету, потім магістратуру із відзнакою. Зараз навчається в аспірантурі цього ж вишу. Цього року планує захищати кандидатську дисертацію.     

      

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • ВОЛОДИМИР КАЦАН

    Нормально. Нічого особливого не буде. Але в тих реаліях в яких знаходиться спорт в країні, це вже непогано
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up