Іван Шевченко у 79 років віджимається на одному кулаку, виконує вправи раджа-йоги і карате

Іван Шевченко у 79 років віджимається на одному кулаку, виконує вправи раджа-йоги і карате
  • Івану Шевченку із села Корделівка (Хмільницький район) 79 років. Але він, на відміну від більшості однолітків, не ходить по лікарнях, а щодня по кілька годин займається спортом.

Іван Шевченко народився у Калинівці. В молодості служив у військовій частині, де готують розвідників-десантників. Під час служби неодноразово був на межі життя і смерті.

Одного разу, на бойовому завданні, невдало катапультувався, стрибнувши із парашутом. Після цього десантника списали з армії. А кілька років тому Іван Шевченко впав із висоти 4,5 метри. Згодом, завдяки фізичним вправам, зміг повернутися до нормального життя.

Закінчив Київський будівельний інститут, робив інженером та майстром державного нагляду на будівництві. Зараз суміщає приємне із корисним: отримує необхідне для здоров’я фізичне навантаження під час роботи на присадибній ділянці і в саду. Залюбки перекопує город, має чотири сотки.

Відео дня

Дружина і дочка померли. Іван Шевченко мешкає один і самотужки веде домашнє господарство. Тримає качок, гусей тощо. Після мікроінсульту йому надали домашню наглядачку, але пенсіонер підлікувався і вирішив обійтися без її послуг.

Пенсіонер торік хотів піти добровольцем на війну з росією. Відчуває й зараз сили допомогти Батьківщині. Був гарним снайпером, а також готовий використати свої навички єдиноборств і бойових мистецтв.

Зрозуміло, через поважний вік чоловіка на фронт не взяли. Тому він часу від часу допомагає ЗСУ фінансово. Через банк відправляє по дві тисячі гривень (із пенсії у три тисячі). 

Відчуває себе вдвічі молодшим 

Іван Шевченко як йог відчуває себе молодшим на 40 років. Тобто вдвічі молодшим за реальний вік. Хоча останнім часом двічі серйозно хворів.  

— В Китаї та Японії медитацією та йогою масово займаються пенсіонери. Це позитивно впливає не лише на тіло, але й на розум. Недарма я зберігаю гарну пам'ять. Приміром, можу продекламувати сотню віршів, — сказав Іван Шевченко.         

У зв’язку з війною учнів із йоги і карате у пенсіонера поменшало. Частина із них виїхала за кордон.

— Й зараз я готовий займатися із дітьми віком від десяти років йогою і кіокушинкай карате. Готовий навчати військових бойовим мистецтвам. Безумовно, у нинішній війні основну роль грає артилерія. Але бійці мають бути готові й до рукопашного бою із ворогом, — наголосив Іван Шевченко.       

Свою вправність у спорті пенсіонер демонструє на масових святах та у навчальних закладах, куди його запрошують. Іван Шевченко провів понад сотню тренінгів у навчальних закладах Вінниччини. Приміром, у багатьох училищах Вінниці, а також в навчальних закладах Жмеринки, Козятина тощо. Його майстер-класи відвідують сотні студентів та учнів.

Іван Шевченко залюбки демонструє усім охочим десяток асан раджа-йоги і вправи карате. Під час служби у спецпідрозділах демонструвати свої фізичні навички стороннім заборонялося. А ось після завершення військової служби йогу захотілося ділитися досвідом.  

— Приміром, віджимаюся на одному кулаку, на двох пальцях, показую ударну техніку. Дошку можу розбити майже будь-якою частиною тіла, — каже пропагандист здорового способу життя.   

Самотужки облаштував спортмайданчик

Тренується пенсіонер щоранку. Після розминки біжить в ліс. А це —  відстань у три кілометри. Там, між Корделівкою і Калинівкою, неподалік від аеродрому, знаходиться гарний спортивний майданчик (площею 1000 кв.м.). Його пенсіонер облаштував практично самотужки, лише трохи допомагали лісники. В лісі є все необхідне для занять: бруси, турніки, поперечини. Навіть лук зі стрілами і списи. Замість боксерських груш — гумові шини та старі колоди.

На спортмайданчику чоловік тренується приблизно протягом 1,5 години. Переважно виконує вправи йоги і карате, які опановував у молодості. На одному кулаку або на двох пальцях віджимається по десять разів. По 25 разів виконує вправу на прес. Загалом виконує десяток різноманітних вправ за однин підхід. Робить чотири підходи.

Вдома Іван Шевченко також щодня по пів години займається розтяжкою і йогою. Каже, що вона дає людині неймовірну гнучкість. Мовляв, значно краще, ніж аеробіка, акробатика чи гімнастика. Після цього пенсіонер йде працювати на город.


Читайте також:

Вінницька гімнастка Злата Величко здобула бронзу у вправі з м’ячем на чемпіонаті України

Військові мають можливість безкоштовно тренуватися у муніципальних спортзалах Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up