15-річна вінничанка Олена Жмур стрибає найвище за всіх у світі

15-річна вінничанка Олена Жмур стрибає найвище за всіх у світі
Олена Жмур на Кубку Поділля перемогла з результатом 179 см. Це на 5 см менше її особистого рекорду, який є найкращим показником у світі серед дівчат до 16 років

Міжобласний Кубок Поділля, який започаткували у 1996 році, по традиції відкрив легкоатлетичний сезон на Вінниччині. Змагання минулого тижня пройшли у манежі «Колос». 

Стежкою Добринської і Коби

Саме на Кубку Поділля здобували перші важливі перемоги і ставили рекорди олімпійська чемпіонка Наталія Добринська, призерка юнацької Олімпіади Джойс Коба, учасник Ігор Михайло Книш та наші інші відомі спортсмени.   

Стартували близько 330 учасників 2000 – 2001 р.н. із Вінницької і Хмельницької областей. Вони розіграли 72 комплекти нагород у 18 видах програми (окрім багатоборства і спортивної ходьби).

Відео дня

Спеціальні Кубки вручили трьом учасникам, які показали найвищі результати. Це вихованці Вінницької спортшколи з легкої атлетики Олена Жмур (стрибнула у висоту на 179 см), Петро Петрук (стрибок у довжину на 6,15 см) і переможець з бігу на 800 і на 1500 метрів Андрій Краковецький (Вінницька МДЮСШ № 1).    

На світовий рекорд!

Найяскравішою зірочкою серед учасників була 15-річна Олена Жмур. Ця дівчина – не лише дворазова рекордсменка України, але й переможниця і рекордсменка Європейських легкоатлетичних ігор. Власний зріст Олени Жмур – 179 сантиметрів, а стрибає вона дещо вище. 

– Я поки долаю планку у 184 сантиметри, а прагну підкорити двометрову висоту. Світовий рекорд сягає 2,09 метри. Мрію покращити цей показник і стати олімпійською чемпіонкою, – каже Олена Жмур.

Батько Олени також успішно займався стрибками у висоту – тільки у Бердичеві (Житомирська область). Він і привів дочку до спортивної секції. Олена Жмур одразу захопилася стрибками, іншими видами легкої атлетики не цікавилася.

– У стрибунів техніка бігу інша, ніж у спринтерів. Швидкість у нас не має значення, а найважливішим є останні три кроки і відштовхування, – звертає увагу чемпіонка.

Олена Жмур навчається у десятому класі Вінницької школи-ліцею № 7. Отримує відзнаки, незважаючи на те, що часто буває на виїзних змаганнях. Адже дівчина бере в дорогу навчальну літературу, щоб не відставати від шкільної програми.

У штатній збірній

Олена Жмур з другого класу тренується у Вінницькій спортшколі з легкої атлетики під керівництвом досвідченого Павла Дмитревського. Серед його вихованців – дворазовий учасник Олімпійських ігор, срібний призер чемпіонату світу Михайло Соколовський.  

– Згідно статистичних даних Міжнародної федерації легкої атлетики, стрибок на 184 см Олени Жмур нині є найкращим на планеті у віковій категорії до 16 років. Вона водночас є  чемпіонкою України серед дівчат до 18 років і в цій категорії утримує п’ятий показник у світі, – повідомив Павло Дмитревський.

На чемпіонатах світу і Європи Олена ще не виступала, адже туди допускають легкоатлетів не молодше 16 років. Саме стільки вінничанці виповнюється 30 січня. Тому Олена Жмур, нарешті, зможе виступити на світовому форумі. Він відбудеться  в липні у столиці Кенії Найробі.  

– Олена – дуже працьовита і талановита спортсменка. Не дивно, що вона постійно прогресує. Приміром, на останніх чотирьох змаганнях вона незмінно б’є власні рекорди у приміщенні, – сказав Павло Дмитревський. – Влітку Олена візьме участь у міжнародних змаганнях, які допоможуть підготуватися до світового чемпіонату. Сподіваємося, що з фінансуванням проблем не буде, бо на 2017 рік Олену включили до штатної збірної України.  

Естафета поколінь

На змагання завітала 26-річна вінницька учасниця Олімпіади-2016, майстриня бар’єрного бігу Олена Яновська. Вона вручила оригінальний кубок у вигляді шиповки (легкоатлетичного взуття) Олені Жмур.

Пані Яновська відзначила, що Олена Жмур є найбільш талановитою вінницькою легкоатлеткою на юнацькому рівні. 

– У Вінниці є багато перспективних легкоатлетів. Але для того, щоб вони досягали вершин, необхідно створити відповідні умови. У манежі «Колос» взимку прохолодно, через що там складно готуватися, зростає ризик наразитися на травму. Тому мені доводиться виїздити на тренувальні збори в інші регіони, – ділиться Олена Яновська.

Олена Яновська прагне взяти участь і у наступній Олімпіаді. Наразі вона готується до чемпіонату України, який відбудеться 17 лютого у Сумах.   

Де займатися?

Тренування з легкої атлетики у Вінниці відбуваються у СДЮСШОР з легкої атлетики (тел. 35-23-43, вул. Г.Арабея, 3, 202 каб.) і МДЮСШ № 1 (тел. 67-55-76, 67-12-47, вул. Хлібна, 1).

Основні бази підготовки легкоатлетів – манеж «Колос», стадіони Центрального парку культури і відпочинку, Вінницького національного технічного університету і Центральний міський.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oleksandr Stoliarov

    Те відчуття, коли фотограф зловив кадр :D (про останнє фото)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up