Детективні комікси, містичні романи й дитяча література: що можна знайти на VinBookFest

• Від п'ятниці, 10 вересня, на Майдані Незалежності триває VII осінній фестиваль «VinBookFest».
  • Спеціально для книгоманів видавництва й окремі автори підготували сотні різноманітних книг усіх жанрів і сюжетних рішень.
  • Що цікавого було на фестивалі на День міста й що ще можна придбати сьогодні?

На Майдані Незалежності розгорнулось справжнє книжкове містечко. У невеликих наметах розмістились видавництва й книжкові магазини, які пропонують книги на будь-який читацький смак.

Тут проза і поезія, великі романи й зовсім мініатюрні збірки, література для навчання і для відпочинку, а також цілий спектр різноманітних книжкових форм і жанрів.

Додамо, що стартував VII осінній фестиваль «VinBookFest» ще 10 вересня, але відвідати його можна і сьогодні. Так, до 18.00 триватиме ярмарок «Новинки книжкового двору» та працюватимуть яскраві фотолокації. Разом із цим вінничани ще можуть відвідати декілька тематичних майстер-класів і презентацій.

Журналісти ж 20minut.ua побували на фестивалі вчора під час святкування Дня міста. Розповідаємо про три книжкові локації, що там побачили.

Діти для дітей

Зручно у тіні під яскравим зеленим тентом розмістилась вчора локація від громадської організації «Простір розвитку особистості Bibliofan». Презентували свої книги й заохочували дітей до творчості. Більше про це нам розповіла голова правління організації Ірина Ісова.

— На «VinBookFest» ми на такій галявині у форматі казкової майстерні проводимо презентацію авторських дитячих казок. Діти самі написали, проілюстрували й ми вже видали дві збірки — «Весняні казки» й «Чарівні казки». Крім того, в нас вже є дві аудіозбірки цих казок, — розповідає вона. — Ми малюємо з дітками комікси, а ще проводимо творчі майстер-класи: пропонуємо маленьким вінничанам взяти участь у письменницьких майстер-класах і у майстер-класах з ілюстрації…

Останньою творчою роботою дітей став комікс.

— У нас немає якихось обмежень: кожна дитина має свій стиль у малюванні, це по перше. По друге, кожен складає свою власну історію, а ми, педагоги, тільки направляємо у правильне річище, — додає Ірина Ісова. — Над цим журналом, до речі, працювали підлітки. Там вони створили дуже класні малюнки й розповіли вражаючі історії.

Про вовкулаку й жіночу долю

На вінницький книжковий фестиваль завітала й письменниця з Житомирщини. Вона привезла кілька своїх книг і, зізнається, деяких з них залишилось вже по один-два примірники.

— Я пишу у кількох напрямках. Найцікавіший напрямок зі всієї моєї літератури — це серія книжок про поліського вовкулаку. Він дуже сильно відрізняється від того образу, який нам намалював Голлівуд, — говорить Євдокія Макаренко. — А я в основу поклала те бачення вовкулаки, яке існує у нас на Житомирщині. Усі ці історії я ще чула з дитинства від своєї бабусі. У своїх книжках навіть використовую реальні заклинання, лише трохи змінюю їх. Тобто основа зберігається, а інтерпретація міняється.

Другий пласт літератури, у якому пише авторка й називає його досить популярним — це романи про жінок. А також серед книг є такі, де за основу взяла вона факти з реального життя.

— Якось поверталась з Львівського форуму (Book Forum Lviv — прим. авт.) й біля мене сів чоловік, який до цього купив у мене книжку для дружини, та попросив написати історію його життя. Я відразу сказала, що не біограф, — пригадує Євдокія Макаренко. — Та чоловік все ж настояв, щоб я в роман помістили його досвід, аби «жодна мама не робила таких помилок, які зробила моя»… І ще один жанр, який я використовую у своїй творчості — це фентезі.

Говорить письменниця наостанок і про враження від вінницької читацької публіки.

— Кожне місто надає перевагу окремому жанру. Наприклад, у Вінниці дуже добре «йдуть» історичні романи, жіночі й містичні.

Універсальних коміксів немає

Третя книжкова локація на яку ми підійшли представляла відразу два видавництва — видавництво коміксів «Vovkulaka» та видавництво коміксів і графічних романів «Видавництво».

— У нас є комікси по іграх, фентезі, фантастика, — перераховує працівниця видавництва Анастасія. — Дуже багато робіт українських авторів, які не так давно з’явились. Хоч самих українських авторів коміксів поки дуже мало й проєкти тільки формуються…

Жінка пояснює, що тут частково справа у ліцензії.

— Найчастіше видавництва купують ліцензію, коли готова вся серія, тобто коли історія закінчена. А українські автори дуже творчі люди, вони все самі малюють і може йти в них на це й пів року, — зауважує Анастасія. — І не всі готові чекати. Та коли виходить певний комплект, скажімо три-чотири глави, тоді вже й люди з більшою готовністю купують «наше».

За її словами, читачі серед українських авторів найчастіше обирають серію «Серед Овець».

— Вона виходила у вигляді синглів, а потім випустили й книгу. Тираж її вже закінчився, тому ми будемо його перевидавати. Це комікс антиутопія, — уточнює Анастасія. — Також популярна містика «А-16» від молодої команди й детективна історія про «Залізну голову». Це, до слова, вже старший автор, скоро він домалює третю главу й будемо  готувати презентацію.

Наостанок наша співрозмовниця каже, що універсальних коміксів, які б сподобались усім читачам і закохали у жанр, немає.

— Смаки справді у всіх людей різні. Крім того, зовсім по-різному малюють і самі художники. Від так комусь із читачів важливіше, щоб був більш глибокий сюжет, з якоюсь драмою… А хтось звертає більше уваги на візуальне рішення.

Феєричне завершення Дня міста-2021. Репортаж з великого концерту

«Пісня води і полум’я»: містянам показали, яким було минуле пожежної охорони у Вінниці