“Безкоштовна” сонячна енергія: чи вигідно перетворювати свій дім на електростанцію?

“Безкоштовна” сонячна енергія: чи вигідно перетворювати свій дім на електростанцію?
Виявляється, що, обладнавши своє помешкання сонячними батареями, витративши купу грошей на додаткове приладдя, маючи терпіння та залізні нерви, можна перетворити свій будинок на міні-електростанцію. Та почати на цьому заробляти.

З 13 листопада 2015 року в Україні почали діяти «зелені» тарифи на електроенергію, що виробляється приватними домогосподарствами, встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт.

Що таке “зелений” тариф?

«Зелений» тариф - це спеціальний тариф, за яким державою купується енергія, вироблена на приватних станціях з енергії сонця, отриманої за допомогою сонячних батарей, або з енергії вітру, згенерованої за допомогою установки вітрових турбін.

Відео дня

За інформацією прес-служби обленерго, у Вінницькій області станом на 20 березня 2016 року до “зеленого” тарифу приєдналося 13 домогосподарств. Ще більше людей встановили у себе сонячні батареї і використовують їх тільки для власної незалежності.

Для того, щоб підключити такий тариф, потрібно купити сонячні батареї необхідної потужності та обладнати ними своє помешкання. Потім написати заяву в обленерго на підключення до спеціального тарифу. Далі - встановити у себе двонаправлений лічильник. Він буде віддавати невикористану енергію у державну мережу. Останній етап - скласти договір купівлі-продажу між компанією та власником сонячної станції.

Чи вигідні сонячні батареї?

Анатолій Стафійчук займається альтернативною енергетикою уже майже 10 років. За цей час він обладнав своє житло вітряками, сонячними панелями та планує встановити ще й геотермальний насос.

На це у нього пішло дуже багато часу й коштів. Зараз Анатолій планує підключити ще й “зелений” тариф. Але чоловік каже, що держава не зацікавлена у незалежності своїх громадян, як і виробники обладнання альтернативної енергетики.

- Встановлювати сонячні батареї абсолютно невигідно, - каже Анатолій. - Батареї дуже дорого коштують - приблизно 1 долар за ват (одна панель дає приблизно 50 Вт, - авт.). А термін їх придатності - 50 років. Розрахунки кажуть, що якщо вони окупляться, то якраз через півстоліття. А тоді їх уже й міняти пора. Тепер інше: купивши акумулятор до них - можна вважати, що у вас уже всі системи у збитку. За ці п'ятдесят років ви будете міняти акумулятор як рукавиці, бо у середнього такого пристрою термін служби - 250 повних циклів.

Акумулятори бувають різні: можна купити й на 500 циклів роботи й сертифікований за усіма правилами, але він буде коштувати ще дорожче.

А якщо підключити “зелений” тариф?

- Якщо ви підключите “зелений тариф”, то ваша система окупиться років за десять, - говорить Анатолій. - Але ж треба ще рахувати, у скільки це обійдеться. Сертифіковані інвертори, двонаправлений лічильник, документація… тут рахунок буде іти на десятки тисяч гривень.

Підключати цей тариф є сенс, якщо маєте батареї на великі потужності.

- Для того, щоб підключити “Зелений тариф” і мати прибуток, мені треба у чотири рази збільшити свою потужність, - каже Анатолій. - Бо зараз я споживаю більше, ніж виробляю. І це буде коштувати 5-10 тисяч доларів.

За законодавством, потужність сонячних батарей, встановлених у приватному господарстві, не повинна перевищувати 30 кВт (потужність одного невеликого обігрівача становить приблизно 1 кВт, - авт.). Звичайно, якщо обладнати у себе таку кількість батарей, то можна дуже непогано заробити, але ж скільки грошей на це піде? Та й, враховуючи темпи сучасного наукового прогресу, ніхто не може стверджувати, що через 50 років сонячні системи вже не будуть вважатися застарілими.

- У мене сонячні панелі займають площу приблизно дев'ять метрів, - каже чоловік. - Це десять батарей по 50 Вт. Тобто 500 Вт або 0,5 кВт. Я рахував, що мої системи окупляться десь через 117 років, при умові, що я нічого не буду міняти… А я тільки акумулятор зміню разів зо 12.

Невже все так погано?

Чоловік вважає, що найефективнішими системами для особистого використання є сонячні водонагрівачі. Вони недорого коштують і відносно швидко окупаються - років за п'ять. Система проста - батареї на даху, які нагрівають воду. Вони не дають енергію, зате її економлять. Установити їх коштує 1,5-2 тисячі гривень. Нагрівають вони воду, навіть коли не світить сонце, і стабільно підтримують її температуру.

- Держава, як і весь світ, не зацікавлена у тому, щоб робити приватні системи вигідними, - каже Анатолій. - Якби Україна закупила подешевше у Китаю велику кількість батарей (там вони коштують по півдолара за ват) та давала хоча б по 10 кВт бажаючому обладнати у себе електростанцію, то створила б вигідні умови для розвитку альтернативної енергетики. Я б віддавав отриману енергію державі, і за це користувався б нею сам безкоштовно. Таких людей, як я, знайшлося б дуже багато і не потрібні були б великі станції, які забруднюють навколишнє середовище.

Біля експоцентру показували сонячну батарею

Протягом трьох днів, з 16 по 18 березня, біля Вінницького експоцентру влаштували виставку різноманітних корисних для господарства приладів. Але відвідувачі найбільше розпитували про сонячну батарею. Менеджери на виставці розповіли, якщо будинок стоїть у полі, де немає ліній електропередач, то треба ставити акумулятор та інвертор. Це гарантує вам повну незалежність. Якщо є доступ до мережі, то додаткові пристрої не потрібні - коли ваші панелі працюють, вдома є світло, якщо ні - берете його з ЛЕП.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (37)
  • Volodimir Stepchuk

    Зелена енегія тільки набирає силу в світі, деякі країни за 5 років планують повністю відмовитися від викопних джерел енергії... тому якщо цікаво дивіться тут http://xn--80ajaghbfnt7au1a.com/

  • Petro Petrenko

    дравствуйте! Хотел спросить у вас насчет роботы с одной фирмой. Планирую купить срабилизатор напряжения у этой компании https://prel.prom.ua . Скажите, стоит ли у них заказывать? Работал ли с ними кто-то? Что можете сказать? Спасибо!

    Petro Petrenko reply Petro Petrenko

    Спасибо всем! Заказал в этих https://sun-energy.com.ua/ses-zelenyi-taryf
    Очень доволен!!!

  • Рябуха Игорь

    Я тоже 7лет увлекаюсь альтернативой,на данный момент в солнечный день полностью электро-автономен,вложения не считал,но не дешево.

    Анонім reply Рябуха Игорь

    та багато хто захоплюється. від цього і ніби то популярність бо то там то там стоять панелі. когось розвели, хтось експериментує. а і народ думає що ставлять бо вигідно. і для продажників аргумент. та ніфіга не вигідно.

    для прикладу - зробив додаткове освітлення темного коридору.  китайська панель і світлодіодна стрічка. все. роль вікна. є світло - світить, нема - не світить. так воно окупиться через 100 років у порівнянні якби я світив від мережі.

    Анонім reply Рябуха Игорь

    Посчитай, прослезишься...
  • Анонім

    Странно, как это сюда еще менеджеры не набежали и не и не стали убеждать в "выгодности" солнечной электростанции. Хотя, наверное, они и сами понимают, что это бред.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up