— Стародавні ацтеки вважали авокадо символом любові і родючості, — розповідає Олександр Лук'яненко. - Вони називали його «аукатль», а ще «лісове масло» або «масло бідняка» — за його жирність і дешевизну. І хоча людина вирощує авокадо вже кілька тисячоліть, популярним цей фрукт став лише недавно, коли виробники зуміли переконати публіку в тому, що він корисний, поживний і дуже смачний.
Авокадо варто постійно включати в свій раціон. Цей фрукт цілком може замінити м'ясо, адже в ньому багато легкозасвоюваного рослинного білка, вітамінів і мінералів! Він є відмінним джерелом вітамінів С, Е, К і В6, а також рибофлавіну, ніацину, пантотенової кислоти, магнію і калію. Ці зелені плоди також містять лютеїн, бета-каротин і жирні кислоти омега-3, омега-6, а також омега-9. Регулярне вживання авокадо сприяє поліпшенню травлення і роботи серцево-судинної системи.
— Плоди авокадо по праву називають «Суперфуд» і зараховують до одних з найкорисніших для здоров'я продуктів, — каже експерт по здоровому харчуванню Алексія Май. - Їх вживання корисно для серця, судин і зору. Ці зелені фрукти — ефективний антиоксидант, який захищає наші клітини від старіння. Плоди також містять корисні жири, які прискорюють обмін речовин і дають тривале почуття ситості. Крім того, фітостероли підвищують сексуальну активність, а вітаміни Е і фолієва кислота добре впливають на репродуктивну систему. Але не слід забувати, що побічні дії можуть виникати при вживанні кісточок або шкірки авокадо, тому, що в них міститься токсин персен. Він може спровокувати нудоту і харчове отруєння.
Також в «Корисній програмі» розповіли, як вибрати стиглі авокадо. За словами експерта з якості екзотичних фруктів Максима Діденко, слід звертати увагу на колір шкірки, твердість плоду і його запах.
Якщо ви купили недозрілі плоди, то цілком можете довести їх до кондиції самостійно.
«Помістіть авокадо в паперовий пакет і покладіть в сухе темне місце. При кімнатній температурі через 1-2 дні плоди будуть готові до вживання», — радить експерт з якості екзотичних фруктів Максим Діденко.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер