«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту (Прес-служба «Інтер»)

«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту (Прес-служба «Інтер»)

 31 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений капусті. Як правильно вживати білокачанну, брюссельську, пекінську, цвітну і броколі? Яка капуста корисніше - свіжа або квашена, біла або червона? За якими ознаками можна визначити якість цього овоча? У студії ток-шоу експерти озвучили 5 важливих причин полюбити капусту і розповіли про те, як правильно її вибирати і зберігати, а також — чим вона корисна для нашого здоров'я.

Причина №1. Капуста — джерело вітамінів.

 «У капусті  містяться майже всі відомі  вітаміни, а також — фітонциди, ферменти, мінеральні речовини: кальцій, калій  і навіть залізо, — розповідає лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - Список її переваг вселяє повагу. Вона багата на клітковину і робить благотворний вплив на травну систему, стимулює метаболізм, м'яко очищає організм, виводить шлаки, токсини і холестерин. Крім того, капуста низькокалорійна: в 100 г овочу — всього 28 калорій, це прекрасний продукт для людей, які хочуть схуднути або підтримати свою форму. Однак капусту можна їсти не всім. Протипоказана вона при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: панкреатитах і гастритах в стадії загострення. Також не рекомендується давати її дітям до 3-х років».

Відео дня

Причина №2. Червона капуста корисніше білої, а квашена — корисніше свіжої.

«Якщо порівнювати білокачанну капусту і її найближчу родичку — червонокочанну, то остання містить більше білка і вітаміну С, в 4 рази більше каротину і вдвічі більше клітковини. При цьому вона менш калорійна, краще засвоюється і довше зберігається, — продовжує лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - А у квашеній капусті в порівнянні зі свіжою більша кількість аскорбінової кислоти, а вітаміну Р — у 20 разів більше. Цей продукт не тільки насичує організм вітамінами, але і виступає в ролі природного пробіотика. У квашеній капусті містяться цукор і молочнокислі бактерії, які насичують мікрофлору кишечника, підвищуючи імунітет».

Причина №3. Правильну капусту можна довго зберігати.

«Вся капуста ділиться на 3 види по термінах вирощування: рання, середня і пізня. Для квашення потрібно вибирати пізньостиглі сорти з солодким смаком, а для салатів — ранньостиглі, — пояснює агроном Юрій Підлужний. - Свіжа капуста середньо- і пізньостиглих сортів може зберігатися до 10 місяців при температурі від 0 до +3 градусів в природному положенні — качаном вниз, інакше вона може прорости. Вологість в приміщенні повинна становити 90 - 95%. Зберігати овоч в свіжому або квашеному вигляді можна в холодильнику. Це нітрохи не зменшує поживних властивостей капусти. А ось підгнилі, тріснуті плоди, а також качани з очищеним листям не призначені для тривалого зберігання».

Причина №4. Сік червоної капусти - натуральний барвник.

«Червоноголова капуста містить антоціани — барвники, які надають їй насичений фіолетовий колір, - пояснює дослідник-експериментатор Дмитро Лук'янов. - Якщо дрібно нарізати капусту, залити її окропом і залишити на 20 хвилин — вийде фіолетовий розчин, який можна додавати в майонез або крем, щоб їх пофарбувати. При зміні РН цього розчину на лужний або кислий зміниться його колір. При додаванні в нього харчової соди вийде зелений, а лимонного соку - яскраво-малиновий. Так за допомогою натуральних природних барвників можна зробити свою їжу різнобарвною!» 

Причина №5. Капустяний лист позбавить від синців.

«Капуста - це смачно, корисно і в більшості випадків — дешево. Не дивно, що з давніх часів вона має репутацію ключового овоча на кухні: з неї роблять салати, тушкують, варять, квасять, — говорить телеведуча Світлана Леонтьєва. - Я люблю всяку. У салатах — свіжу пекінську, взимку — квашену білокачанну, в будь-який час року — тушковану кольорову. Крім того, капуста в нашій родині завжди була ліками. Капустяний лист відмінно знімає синяки. Для цього потрібно розім'яти соковитий лист руками і прикласти до забитого місця — все швидко пройде. Якщо ниють суглоби — потрібно намазати на капустяний лист мед і прикласти до хворого місця — біль як рукою зніме. Капуста розсмоктує внутрішню гематому, знімає запалення і допомагає вгамувати біль».

Коментарі (1)
  • Пня
    прикольно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Вінницька область очолила рейтинг регіонів за кількістю антикорупційних вироків 20:04 У Северинівській лікарні відкриють одне з перших в Україні сучасних відділень онкореабілітації 19:19 Обіцяють гроші — крадуть ваші дані: як працює фішинг і чому це небезпечно 19:06 На Вінниччині виписали понад 1600 штрафів за перевантаження фур, та загалом порушень меншає Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 18:22 «Мамо, не звинувачуй себе»: як у Буші загоюють серця після втрати синів на війні 18:05 Трояндовий рай у Великій Кісниці: родина Гуровських вирощує понад десять тисяч квітів photo_camera 17:32 Суд скасував генплан, але Агрономічна сільрада хоче дорогу: що відбувається на провулку Весняному? play_circle_filled photo_camera 17:04 Вінничанин отримав десять років ув'язнення за проросійські дописи в соцмережах 16:15 У Вінниці об’єдналися дві відомі автошколи — тепер це «Водій Плюс» (Новини компаній) 15:58 Судитимуть за «смердючий бізнес»: керівника вінницької філії «Укрветсанзаводу» звинувачують в екозлочині 15:49 Сотки за мільйони: де у Вінниці продають комунальну землю? 15:10 Калинівська громада отримала трофейний російський дрон від військових photo_camera 13:42 «Казав, що після війни буде частіше приїжджати у Могилівку»: попрощалися з льотчиком F-16 Максимом Устименком 13:38 Підсумки НМТ: на Вінниччині 84 школярі отримали максимальні 200 балів 13:17 Хочеш більше енергії? Сходи на йогу або стретчинг (Новини компаній) 12:38 На Келецькій побили 15-річного хлопця 12:02 Дві вінничанки готували страшний теракт проти Сил оборони — їх судитимуть 10:48 П’яний з ножем налякав людей на вінницькому ринку 10:12 У Серебринцях відкрили Алею Слави на честь земляків-героїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up