«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту (Прес-служба «Інтер»)

«Корисна програма»: 5 причин полюбити капусту (Прес-служба «Інтер»)

 31 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений капусті. Як правильно вживати білокачанну, брюссельську, пекінську, цвітну і броколі? Яка капуста корисніше - свіжа або квашена, біла або червона? За якими ознаками можна визначити якість цього овоча? У студії ток-шоу експерти озвучили 5 важливих причин полюбити капусту і розповіли про те, як правильно її вибирати і зберігати, а також — чим вона корисна для нашого здоров'я.

Причина №1. Капуста — джерело вітамінів.

 «У капусті  містяться майже всі відомі  вітаміни, а також — фітонциди, ферменти, мінеральні речовини: кальцій, калій  і навіть залізо, — розповідає лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - Список її переваг вселяє повагу. Вона багата на клітковину і робить благотворний вплив на травну систему, стимулює метаболізм, м'яко очищає організм, виводить шлаки, токсини і холестерин. Крім того, капуста низькокалорійна: в 100 г овочу — всього 28 калорій, це прекрасний продукт для людей, які хочуть схуднути або підтримати свою форму. Однак капусту можна їсти не всім. Протипоказана вона при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: панкреатитах і гастритах в стадії загострення. Також не рекомендується давати її дітям до 3-х років».

Причина №2. Червона капуста корисніше білої, а квашена — корисніше свіжої.

«Якщо порівнювати білокачанну капусту і її найближчу родичку — червонокочанну, то остання містить більше білка і вітаміну С, в 4 рази більше каротину і вдвічі більше клітковини. При цьому вона менш калорійна, краще засвоюється і довше зберігається, — продовжує лікар-гастроентеролог Ганна Комарова. - А у квашеній капусті в порівнянні зі свіжою більша кількість аскорбінової кислоти, а вітаміну Р — у 20 разів більше. Цей продукт не тільки насичує організм вітамінами, але і виступає в ролі природного пробіотика. У квашеній капусті містяться цукор і молочнокислі бактерії, які насичують мікрофлору кишечника, підвищуючи імунітет».

Причина №3. Правильну капусту можна довго зберігати.

«Вся капуста ділиться на 3 види по термінах вирощування: рання, середня і пізня. Для квашення потрібно вибирати пізньостиглі сорти з солодким смаком, а для салатів — ранньостиглі, — пояснює агроном Юрій Підлужний. - Свіжа капуста середньо- і пізньостиглих сортів може зберігатися до 10 місяців при температурі від 0 до +3 градусів в природному положенні — качаном вниз, інакше вона може прорости. Вологість в приміщенні повинна становити 90 - 95%. Зберігати овоч в свіжому або квашеному вигляді можна в холодильнику. Це нітрохи не зменшує поживних властивостей капусти. А ось підгнилі, тріснуті плоди, а також качани з очищеним листям не призначені для тривалого зберігання».

Причина №4. Сік червоної капусти - натуральний барвник.

«Червоноголова капуста містить антоціани — барвники, які надають їй насичений фіолетовий колір, - пояснює дослідник-експериментатор Дмитро Лук'янов. - Якщо дрібно нарізати капусту, залити її окропом і залишити на 20 хвилин — вийде фіолетовий розчин, який можна додавати в майонез або крем, щоб їх пофарбувати. При зміні РН цього розчину на лужний або кислий зміниться його колір. При додаванні в нього харчової соди вийде зелений, а лимонного соку - яскраво-малиновий. Так за допомогою натуральних природних барвників можна зробити свою їжу різнобарвною!» 

Причина №5. Капустяний лист позбавить від синців.

«Капуста - це смачно, корисно і в більшості випадків — дешево. Не дивно, що з давніх часів вона має репутацію ключового овоча на кухні: з неї роблять салати, тушкують, варять, квасять, — говорить телеведуча Світлана Леонтьєва. - Я люблю всяку. У салатах — свіжу пекінську, взимку — квашену білокачанну, в будь-який час року — тушковану кольорову. Крім того, капуста в нашій родині завжди була ліками. Капустяний лист відмінно знімає синяки. Для цього потрібно розім'яти соковитий лист руками і прикласти до забитого місця — все швидко пройде. Якщо ниють суглоби — потрібно намазати на капустяний лист мед і прикласти до хворого місця — біль як рукою зніме. Капуста розсмоктує внутрішню гематому, знімає запалення і допомагає вгамувати біль».

Новини за темою Читайте також
Коментарі (1)
  • Пня

    прикольно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

11:04 Шукають 31-річного Давида, якого підозрюють у вбивстві 10:00 Курс валют у Вінниці від НБУ на сьогодні, 21 листопада 09:06 ДТП на Шевченка: велосипед під колесами таксі та чоловік на асфальті photo_camera 09:00 Цей день 21 листопада: чим увійшов в історію, цікавинки та прикмети play_circle_filled Від читача 19:01 В Україні стартував продаж новинок TECNO Mobile 21:00 У Вінниці покажуть повнометражний велосипедний фільм 20:10 Собака на 100 тисяч. Як вінницька пара створила популярний Instagram з мемами коргі photo_camera stars 19:00 Перші морози: в Україні похолодає до -8 градусів 17:17 «Я не користуюся усіма цими знижками»: вінничани про «чорну п'ятницю» 17:00 На два дні обмежать рух по вулиці Івана Богуна 16:16 «Надавайте послуги більш багатим»: сінгапурський інвестор Лім Тьєн про Україну play_circle_filled 16:02 Вінницею пройшов «марш проти олігархів». Близько сотні учасників несли палаючі фаєри play_circle_filled 15:54 Перший день штрафів за дитячі автокрісла. Що кажуть вінницькі водії? play_circle_filled stars 15:15 Пограбування листоноші було зімітовано. 36 тисяч гривень пенсії її довелося повернути 14:22 Починається судовий процес над вбивцею подружжя фермерів, розстріляних під власним домом play_circle_filled 14:16 Бізнес інтенсив ТРЕНДИ 2020 – унікальний майданчик для нетворкінгу (Новини компаній) 14:08 На Коцюбинського не розминувся джип та трамвай 14:01 Двоє молодих вінничан нападали зі зброєю та оббирали студентів-іноземців photo_camera 13:15 «Посади дерево – збережи довкілля» на територіях вінницьких шкіл висадять 115 саджанців photo_camera 12:59 Співали тільки українською. Вінничани з Jazzforacat змагалися в польському талант-шоу photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up