Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)

Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)

23 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений гарбузу. Які плоди корисніше — сирі або запечені? Який сорт смачніше - «Мускат» або «Баттернат»? Чи можна гарбуз вважати дієтичним продуктом? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати та зберігати гарбуз, а також — чим він корисний для нашого організму.

 У чому користь  гарбуза?

Катерина Кондратюк, дієтолог: «Гарбуз справедливо вважають королем осіннього меню не тільки через його відмінні смакові якості. Залежно від сорту в гарбузі містяться солі міді, заліза і фосфору, вітаміни групи B, C, E, D і рідкісний вітамін T, який прискорює обмінні процеси і перешкоджає ожирінню. Особливо багатий гарбуз провітаміном А — бета-каротином. Це з'єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження. Також в ньому багато життєво необхідних для нашого здоров'я мікроелементів: калію, кальцію, магнію, цинку, кобальту, кремнію і фтору. Ще гарбуз унікальний тим, що в ньому міститься багато пектинів — харчових волокон, що м'яко очищають кишечник. З їх допомогою виводяться радіонукліди і шкідливі речовини».

Як вибрати  смачні плоди?

Олександр Кищенко, аграрій: «Коли вибираєте гарбуз, уважно оглядайте його та цікавтеся, який сорт вам пропонують. Найсмачніший і солодкий - «Мускат». Самий простий у використанні - «Баттернат», з нього виходять будь-які страви. Не варто купувати гарбуз, вже нарізаний кубиками, як часто продають на базарі, бо в ньому можуть розвиватися мікроорганізми. Зрілий і корисний гарбуз повинен бути щільним, м'ясистим, важким і пружнимю, без тріщин і вм'ятин. У стиглого гарбуза суха шкірка, а м'якоть - яскраво-оранжевого кольору. Чим яскравіше м'якоть у плода, тим більше в ньому вітаміну А. Хвостик у гарбуза повинен не повинен бути зрізаним, у стиглого плоду він відвалюється сам».

Як правильно  зберігати гарбуз?

«Цілі плоди без ушкоджень на шкірці можуть зберігатися в прохолодному і сухому місці всю зиму, - продовжує Олександр Кищенко. - Оптимальна температура зберігання гарбуза взимку - від +5 до +10 ̊C при вологості повітря не більше 70-75%. Температура зберігання гарбуза не повинна опускатися нижче 2 ̊C, це негативно позначається на смакових якостях плодів. Розкладайте гарбузи так, щоб до них був доступ повітря. Час від часу їх потрібно перевіряти: якщо якийсь вдарився при транспортуванні, він може почати псуватися. У холодильнику очищена від насіння м'якоть може зберігатися близько тижня».

Які страви  можна готувати з гарбуза?

Олександр Лук'яненко, ведучий ток-шоу «Корисна програма»: «Для мене гарбуз залишається справжнім овочем-загадкою, адже він корисний в будь-якому вигляді: і сирому, і запеченому, і у вигляді масла. З гарбуза відмінно виходять не тільки каші, супи або рагу. З нього готують найкращі сезонні десерти: суфле, пироги і оладки. Варіантів багато, і кожен — абсолютно незабутній. Водночас за допомогою гарбуза можна боротися із зайвою вагою: він на 90% складається з води і містить всього 22 ккал на 100 г продукту. Але найголовніше — гарбуз уповільнює процес старіння в нашому організмі. Так що балуйте себе і близьких різноманітними стравами з гарбуза і будьте завжди молоді і здорові!»

Гарбуз - елемент  народних обрядів.

Гарбуз - не тільки головний символ популярного сьогодні свята Хелловіну, а й невід'ємний атрибут українських весільних обрядів. «За допомогою гарбуза в Україні споконвіку відмовляли нелюбим женихам, - розповідає народний артист України Віктор Сарайкін. - Гарбуз завжди був в достатку: на кожному городі, на кожному столі. Коли до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, вона підносила йому гарбуз. Таким не почесним подарунком молодого хлопця ставили на місце, як би кажучи: «З таким нареченим не шкода і розлучитися». А якщо дівчина ще й прив'язувала стрічку до гарбуза, то це означало, що вдруге в цей будинок хлопцеві приходити не можна».

Новини за темою Читайте також
Коментарі (1)
  • Жора

    Раньше их ели свиньи, а человек использовал только семечки. Но сейчас свиней мало кто держит, то вешают лапшу есть ТЫКВУ )))))

    ЭТО КАКИМ ЖЕ НАДО БЫТЬ ИДИОТОМ чтобы есть свинячие гарбузы)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

21:00 У Вінниці покажуть повнометражний велосипедний фільм 20:10 Собака на 100 тисяч. Як вінницька пара створила популярний Instagram з мемами коргі photo_camera stars 19:00 Перші морози: в Україні похолодає до -8 градусів 17:17 «Я не користуюся усіма цими знижками»: вінничани про «чорну п'ятницю» Від читача 19:01 В Україні стартував продаж новинок TECNO Mobile 17:00 На два дні обмежать рух по вулиці Івана Богуна 16:16 «Надавайте послуги більш багатим»: сінгапурський інвестор Лім Тьєн про Україну play_circle_filled 16:02 Вінницею пройшов «марш проти олігархів». Близько сотні учасників несли палаючі фаєри play_circle_filled 15:54 Перший день штрафів за дитячі автокрісла. Що кажуть вінницькі водії? play_circle_filled stars 15:15 Пограбування листоноші було зімітовано. 36 тисяч гривень пенсії її довелося повернути 14:22 Починається судовий процес над вбивцею подружжя фермерів, розстріляних під власним домом play_circle_filled 14:16 Бізнес інтенсив ТРЕНДИ 2020 – унікальний майданчик для нетворкінгу (Новини компаній) 14:08 На Коцюбинського не розминувся джип та трамвай 14:01 Двоє молодих вінничан нападали зі зброєю та оббирали студентів-іноземців photo_camera 13:15 «Посади дерево – збережи довкілля» на територіях вінницьких шкіл висадять 115 саджанців photo_camera 12:59 Співали тільки українською. Вінничани з Jazzforacat змагалися в польському талант-шоу photo_camera 11:33 Без опалення та гарячої води нині ряд будинків. Адреси 10:55 У Вінниці зіткнулися Mitsubishi та ГАЗ. Серед потерпілих діти photo_camera 10:00 Курс валют у Вінниці від НБУ на сьогодні, 20 листопада 09:30 У Гайсині затримали п'яного прокурора за кермом Fiat
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up