Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)

Гарбуз та його властивості: 5 порад від експертів «Корисної програми» (Прес-служба «Інтер»)

23 жовтня на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений гарбузу. Які плоди корисніше — сирі або запечені? Який сорт смачніше - «Мускат» або «Баттернат»? Чи можна гарбуз вважати дієтичним продуктом? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати та зберігати гарбуз, а також — чим він корисний для нашого організму.

 У чому користь  гарбуза?

Катерина Кондратюк, дієтолог: «Гарбуз справедливо вважають королем осіннього меню не тільки через його відмінні смакові якості. Залежно від сорту в гарбузі містяться солі міді, заліза і фосфору, вітаміни групи B, C, E, D і рідкісний вітамін T, який прискорює обмінні процеси і перешкоджає ожирінню. Особливо багатий гарбуз провітаміном А — бета-каротином. Це з'єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження. Також в ньому багато життєво необхідних для нашого здоров'я мікроелементів: калію, кальцію, магнію, цинку, кобальту, кремнію і фтору. Ще гарбуз унікальний тим, що в ньому міститься багато пектинів — харчових волокон, що м'яко очищають кишечник. З їх допомогою виводяться радіонукліди і шкідливі речовини».

Відео дня

Як вибрати  смачні плоди?

Олександр Кищенко, аграрій: «Коли вибираєте гарбуз, уважно оглядайте його та цікавтеся, який сорт вам пропонують. Найсмачніший і солодкий - «Мускат». Самий простий у використанні - «Баттернат», з нього виходять будь-які страви. Не варто купувати гарбуз, вже нарізаний кубиками, як часто продають на базарі, бо в ньому можуть розвиватися мікроорганізми. Зрілий і корисний гарбуз повинен бути щільним, м'ясистим, важким і пружнимю, без тріщин і вм'ятин. У стиглого гарбуза суха шкірка, а м'якоть - яскраво-оранжевого кольору. Чим яскравіше м'якоть у плода, тим більше в ньому вітаміну А. Хвостик у гарбуза повинен не повинен бути зрізаним, у стиглого плоду він відвалюється сам».

Як правильно  зберігати гарбуз?

«Цілі плоди без ушкоджень на шкірці можуть зберігатися в прохолодному і сухому місці всю зиму, - продовжує Олександр Кищенко. - Оптимальна температура зберігання гарбуза взимку - від +5 до +10 ̊C при вологості повітря не більше 70-75%. Температура зберігання гарбуза не повинна опускатися нижче 2 ̊C, це негативно позначається на смакових якостях плодів. Розкладайте гарбузи так, щоб до них був доступ повітря. Час від часу їх потрібно перевіряти: якщо якийсь вдарився при транспортуванні, він може почати псуватися. У холодильнику очищена від насіння м'якоть може зберігатися близько тижня».

Які страви  можна готувати з гарбуза?

Олександр Лук'яненко, ведучий ток-шоу «Корисна програма»: «Для мене гарбуз залишається справжнім овочем-загадкою, адже він корисний в будь-якому вигляді: і сирому, і запеченому, і у вигляді масла. З гарбуза відмінно виходять не тільки каші, супи або рагу. З нього готують найкращі сезонні десерти: суфле, пироги і оладки. Варіантів багато, і кожен — абсолютно незабутній. Водночас за допомогою гарбуза можна боротися із зайвою вагою: він на 90% складається з води і містить всього 22 ккал на 100 г продукту. Але найголовніше — гарбуз уповільнює процес старіння в нашому організмі. Так що балуйте себе і близьких різноманітними стравами з гарбуза і будьте завжди молоді і здорові!»

Гарбуз - елемент  народних обрядів.

Гарбуз - не тільки головний символ популярного сьогодні свята Хелловіну, а й невід'ємний атрибут українських весільних обрядів. «За допомогою гарбуза в Україні споконвіку відмовляли нелюбим женихам, - розповідає народний артист України Віктор Сарайкін. - Гарбуз завжди був в достатку: на кожному городі, на кожному столі. Коли до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, вона підносила йому гарбуз. Таким не почесним подарунком молодого хлопця ставили на місце, як би кажучи: «З таким нареченим не шкода і розлучитися». А якщо дівчина ще й прив'язувала стрічку до гарбуза, то це означало, що вдруге в цей будинок хлопцеві приходити не можна».

Коментарі (1)
  • Жора

    Раньше их ели свиньи, а человек использовал только семечки. Но сейчас свиней мало кто держит, то вешают лапшу есть ТЫКВУ )))))

    ЭТО КАКИМ ЖЕ НАДО БЫТЬ ИДИОТОМ чтобы есть свинячие гарбузы)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up